Kelbimbós rizsgombóc amarántszórással, paradicsomos cukkiniszósszal

 kelbimbosrizsgomboc2.jpg

 

- Vettél zöld gombócot?

- A kelbimbóra mutatsz? Igen.

- Mi van benne?

- Ugyanaz, mint kívül is: levelek, rétegekben. Ahogy beljebb haladunk, a levelek egyre kisebbek.

- Benne lakik a tündér?

- Nem… de végül is miért ne lakhatna? A levelek puhák és melegek lehetnek tündérlaknak.

 

A brüsszeliek nagy találmányával, a kelbimbóval elsőként valószínűleg pürében találkoznak a gyerekek. Később már sokkal mókásabb a pirított, vagy grillezett kembimbót vizsgálni, boncolgatni. De tudom, vannak gyerekek, akiket ez a lehetőség nem annyira vonz, azért is igyekeztem egy olyan receptet kitalálni, amiben a folsavban és megannyi vitaminban gazdag kelbimbó diszkréten elrejtőzik.

 

A kelbimbót lehet egyszerűen párolni, de serpenyőben pirítva, vagy sütőben grillezve finomabb, és édeskésebb. Alapvetően fűszereket sem igényel, de jóban van a citrommal, fokhagymával, korianderporral, kurkumával, római köménnyel, vagy simán valamilyen curry keverékkel. A rizsgombócot darált barnarizsből készítem hozzá, és a ropogós bundát pedig a puffasztott amaránt adja. Ez egyébként különösen ajánlott azoknak a gyerekeknek, akiknek az étrendjéből a tejtermékek hiányoznak, mert klassz kálciumforrás.

 

Hozzávalók 8-10 gombóchoz:

 

8-10 darab kelbimbó

10 dkg rizsdara, vagy barnarizsdara

Kb 5-7 ek puffasztott amaránt

Zöldség-, vagy húsalaplé

Olívaolaj, és opcionális fűszerek a kelbimbóhoz

 

kelbimbosrizsgomboc.jpg

 

Hozzávalók a diphez:

1 darab paradicsom

½ cukkini

Újhagymából kb 5 centis darab

Pici só

 

Elkészítés:

 

A kelbimbók külső héját leveszem, a torzsájukról a keményebb részt levágom, a bimbókat megmosom. Ha sietnem kell, akkor serpenyőben olívaolajon megpirítom, és közben fűszerezem. Ha viszont van idő, akkor alufóliával kibélelt tálcán, előmelegített sütőbe tolom a választott fűszereivel együtt, és 200 fokon nagyjából 20 perc alatt megsütöm.

 

Közben a rizsdarát megmosom, és alaplében sűrű masszává főzöm. Ha nem kaptam rizsdarát, akkor a barnarizst megőrlöm, megmosom, megfőzöm. A puffasztott amarántot zsiradék nélkül, serpenyőben megpirítom.

 

A mártogatóshoz a paradicsomot forró vízbe mártom, a héját meghámozom, a cukkinit megmosom, meghámozom, az újhagymát megmosom, karikákra vágom. Zsíradékon megfonnyasztom az újhagymát, hozzáadom az apróra vágott cukkinit, és néhány perc múlva az aprított paradicsomot is. Ha kell, sózom picit, és ha összerottyant, lepürésítem.

 

Az utolsó fázisba, a gombócgyúrásba már a kiskorút is bevonom, úgy általában jobban is ízlik neki.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr668497974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása