Ehető gyöngyösdoboz: gesztenyés tápiókapuding

 gesztenyestapioka_fin.jpg

 

A tápiókapuding fogalmával először kamaszként a Csengetett Mylordot nézve találkoztam, és mélyen irigyeltem Lady Levendert, amiért neki elnéznek olyan, bosszantó hobbikat, hogy a puding próbája számára az ajtóhoz dobás. Akkor még hiába próbálkoztam a sarki közértben, hogy csókolom, van tápióka? Azok a vicces kinézetű gyöngyöszacskók később az ázsiai emberekkel érkeztek hozzánk, és jolly joker alapanyag az egyszerű és gyors elkészíthetősége, variálhatósága miatt, és mert csak néhány száz forintba kerül.

 

A gyöngyök a maniókagyökérből kivont keményítőből készülnek, miután azt alaposan megtisztították, mert eredeti formájában cianidot tartalmaz. A világ egyik legegyszerűbben használható alapanyaga, a zseléssé alakuló, ruganyos golyócskák semleges ízűek, tehát úgy fűszerezhetjük, ahogy szeretnénk, édességként, sós köretként, levesbetétként, de egy dolgot érdemes szem előtt tartani, akár az egészen apró, akár a nagyobb gyöngyös kivitelre szavazunk: ha közel jár már a lejárati időhöz, a golyócskák hajlamosak szétfőni és összeüggő, áttetsző kocsonyává alakulni.

 

 

Hozzávalók 2 adaghoz:

 

1 doboz (125 gramm) natúr gesztenyemassza vagy darált főtt gesztenye

20-30 gramm tápiókagyöngy

Kb 1.5-2 dl kókusztej

Ha szükséges, aszalt gyümölcsökkel még édesíthető

Opcionális friss gyümölcsök: szereti a meggyet, mangót, banánt, kókuszt, gránátalmát, aprómagvas gyümölcsöket

 
 

Elkészítés:

 

A tápiókagyöngyöt beáztatom, a gesztenyét felolvasztom.

 

A tápiókát lassú tűzön megfőzöm a kókusztejben. Ideális esetben nem a legsűrűbb, pudingszerű állagra törekszem, mert a gesztenye hozzáadásával amúgy is tömörebbé válik. A végén lehet édesíteni, gyümölcsökkel vadítani, ha van rá igény.



A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr18459444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása