Húsgolyó mánia - sütőtökös paradicsomszósszal, arabosan

raboshusgolyok2_fin.jpg

Csodálkozva hallgattam több ismerősömet arról beszámolni, hogy a szombatjuk egy részét családilag az Ikeában töltötték, mert a gyerekeik svéd húsgolyót szerettek volna ebédre. Egyszer aztán én is meggyőződhettem arról, hogy a darált hús és a paradicsomszósz kölcsönhatására épülő formátum mekkora siker, amikor egy nagycsaládi ebéden kísérletképp bevetettük az arabos ízesítésű húsgombócokat paradicsomszósszal. Unokahúgom kétszer is kért belőle, pedig az új ízekkel általában úgy van, mint az angol kisasszonyok a vetkőzős pókerrel.

 

Ha a darált hús és paradicsomszósz már átment a szűrőn, kezdhetünk kísérletezni vele. Édesítésképp például hozzátehetjük a sütőtököt a maga C-vitamin és béta-karotin készletével.

 

Hozzávalók 2 adag + repeta

 

30-40 dkg darált hús

50 dkg sütőtök

kb 3 dl paradicsompüré

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 evőkanál liszt (rizs-, hajdinalisztet szoktam használni)

valamennyi petrezselyem

Ha szükséges még víz vagy alaplé.

fűszerek: só, fahéj, római kömény, ras el hanout, vagy más szimpatikus arab fűszerkeverék igény és életkor szerint

 

Tipp: A legkisebbeknél a fokhagyma és a fűszerek elhagyhatók, a szósz ízesíti a húst 

 

araboshusgolyok_fin.jpg

 

Elkészítés:

 

A sütőtököt megmosom, megpucolom, a magját kivájom, és a sütőben megsütöm.

 

A hagymát és fokhagymát megpucolom, elfelezem. A fél hagymát és fél fokhagymát a petrezselyem szárával együtt késes aprítóban darálom. A petrezselyem levelét finomra vágom. Egy keverőtálban a darált húshoz dobom, hozzáadok egy kevés lisztet, sót, római köményt, koriandert, és ras el hanoutot, jól összedolgozom, és a keverékből gombócokat gyúrok.

 

A meleg sütő maradhat alsó-felső sütő funkción, és 170 fokon nagyjából 20 perc alatt megsütöm a gombócokat sütőpapíron.

 

Amíg sülnek, addig a másik fél hagymát felaprítom,  olajon megdínsztelem, hozzáteszem az apróra vágott fokhagymát, majd a paradicsomlevet. Minimálisan sózom és fűszerezem fahéjjal, római köménnyel, majd belekanalazom a sütőtök kivájt húsát. Végül pürésítem, ha szükséges, víz, vagy alaplé hozzáadásával.

 

A golyókat a szószba keverem, és még egyszer összerottyantom.

 

Köretként szuper a rizs, a hajdina, vagy köles, de különböző lepényekkel is eteti magát.

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr6811776471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása