Végre húsvét! Babakofta avagy bárányfasírt mandarinos lencsével

babakofta4_fin.jpg

Tavaly húsvétkor született a kisfiam. Előtte egyszer még alkalmam volt sonkázni a családdal, tudva, hogy a tormát egy jó darabig el kell felejtenem, és a nagy húsvéti ebéd előtt még ritkább fájások közt libikókáztunk a kislányommal és  unokahúgaival a játszótéren.  Akkor is bevillant, hogy jövőre ilyenkor kosztosom abban a korban lesz, amikor a füstölt hús és torma Kánaánba még nem tarthat velünk, de már milyen jó lesz neki való ünnepi menün ötletelni. Épp ideje, hogy megismerje a bárányt egy slágerganús gyerekformátumban: fasírtként. Recept + bónusz ismeretterjesztés a bárányról, tojást hozó nyúlról a miért korszakban élőknek.

 

Gyerekkoromban nem sok gasztronómiai kapcsolatom volt a báránnyal a rendszerváltás környéki konyhakultúrából, leszámítva egy bárány formájú, vaníliakrémes tortát, amivel egyszer a kereszttestvéremék leptek meg. Fotó sincs már róla, pedig emlékszem, készült. Amit felnőttként kóstoltam először és szerettem meg, az biztosan működni fog néhány évtizedes előnnyel is.

 

Amikor gyerekekről van szó, a bárányhúst telített zsírsav- és jelentős nátriumtartalma miatt nem szokták gyakori fogyasztásra ajánlani, viszont jó B12 és niacin-forrás, az idegi funkciók működésében is segít. Beszerezni nem a legeegyszerűbb, és megkülönböztetni sem a fiatal birkától. Egyszer egy hentes azt ajánlotta, hogy ha bizonytalan vagyok, kérjem el a húst, és  szagoljam meg, mert a bárány hamvas füves zamatát így a legkönnyebb megkülönböztetni a faggyús birkától. Sosem kértem még el, de ha nem akarjuk kihozni a sodrából a hentest, a lágyabb szerkezet, és a kisebb méret is árulkodik. Egy két kilós comb például már gyanúsan nagy.

 

De miért bárány?

babakofta3_fin.jpg

 

Nade miért bárány? Nálunk karácsonykor, húsvétkor rendszerint készül bárány, de hogy ezen kívül miért szokás ezt a húst tálalni húsvétkor, az egy nagyon fontos kérdés két éves kor után, amikor már nyakig merült a család a 1000 miért/perc korszakban. Nos, hát ez a háziasított párosujjú patás a legősibb húsvéti szimbólum. Az Ótestamentumban  Jézus előképe egy bárány volt, amelyből az Egyiptomból kimenekült  zsidók ettek, és feláldoztak a jeruzsálemi templom oltárán. Az Újtestamentum Jézusnak az emberiségért vállalt áldozatára "Krisztus a mi bárányunk" kifejezéssel utal.

 

De miért nyúl? 

 

Ezzel a könnyebbik válasz meg is volt. Jöhet az, hogy miért húsvéti a nyúl, és miért tojik/ illetve hoz tojást? Több teória közül az egyik az, hogy az ünnep a termékenységet is magában hordozza, amelynek egyik ősi szimbóluma a nyúl. A nyúl és tojás kapcsolatáról idézik még a germán mitológiát, amelyben a nyúl eredetileg madár volt, de az alvilág istennője nyúllá változtatta.

 

És létezik olyan változat is, amelyik szerint egyszerűen tévedésből terjedt el a nyúl-tojás reláció. A német területeken eredetileg császármadarat ajándékoztak húsvétkor, amelynek neve Haselhuhn, rövien Hasel. A nyúl pedig Hase, és a kettő a szóbeszéd marketingben idővel összekeveredett.

 

Visszatérve a bárányra. Még nincs akkora gyakorlatom ennek a húsnak az elkészítésében, hogy ne érezzek zsibongást köldöktájon a sütési idők és módok miatt, ha közeledik az ünnep. A családi bárány mellett pluszban készül majd a junior változat,  a bárányfasírt, ami kezdő húskészítőknek a legjobb, mert elronthatatlan, kisgyerekek melletti multitasking helyzetben is elkészíthető, és a fűszerezésbe, formázásba ők maguk is bevonhatók. A köret pedig azért hálás, mert a gyümölcsösségével eteti magát.

 

Hozzávalók 2 bőséges gyerekadaghoz:

 

 10 kicsi fasírt:

babakofta2_fin.jpg

 

 

20- 25 dkg darált bárányhús (például comb)

1 marék medvehagyma

3 ek paradicsomsűrítmény

Őrölt koriander, friss, vagy szárított menta, esetleg egy fél marék petrezselyem

Egy kis olívaolaj, vagy babaolaj, ha szárazabb a hús

Só, ha nagyon muszáj

 

Lencsesaláta:

 

Kb 30 g áztatott barnalencse

Kb 30 g puy vagy beluga lencse, ha sikerül kapni

Kb 30 g hántolt köles

2-3 mandarin

3-4 cukormentes aszalt sárgabarack

Kevéske friss, vagy szárított menta

Jóféle extra szűz olaj, vagy babaolaj

A lencse főzőlevéhez: borókabogyó, koriandermag

 

babakofta1_fin.jpg

 

Elkészítés:

 

A sütőt 180 fokra melegítem, egy tepsire vagy sütőtálcára sütőpapírt teszek és picit beolajozom.

 

A zöld fűszereket apróra metélem, de késes aprítóval gyorsabb, és  finomabbra lehet darálni.  darált húst összekeverem a többi hozzávalóval. Vizes kézzel fasírtokat formázok, és a hús minőségétől függően kb. fél óra alatt megsütöm.

 

A lencséket külön-külön főzöm meg, mert különböző a puhulási idejük. Teatojásba, vagy gézbe teszek néhány szem borókát és koriandermagot, és azzal ízesítem a  főzővizet. Végül a kölest főzöm meg, és amikor már minden langyosra hűlt, a salátának való alapanyagokat összekeverem.

 

Az aszalt sárgabarackot és az egyik mandarint felkockázom, a másik mandarin levét a körethez facsarom. Mentával ízesítem, ha nyitottság mutatkozik rá, és egy kis olajjal meglocsolom.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr2712416197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása