Útravaló babakaják: kézreálló céklafasírt

ceklafasirt1.jpg

- És hogy ízlett a céklafasírt?

- Jól.

- De rég csináltam ilyet neked. Gondoltam, ha mentek az ovival játszótér túrára, akkor szeretni fogod,  praktikus, meg rózsaszín.

- Igen.

- És a sült batátát is meg tudtad enni, amit csomagoltam hozzá?

- Igen.

- És a cukkinipogácsát?

- Azt is.

- De jó.

- Anya, legközelebb, ha megyünk kirándulni, akkor csinálsz nekem olyat, hogy csak szendvics?

 

Bár tanítóm (3.5) kiváló diplomáciai érzékkel rámutatott, hogy nem kell mindig reformkodni, azért csak posztolom ezt a céklafasírtot, mert sokaknak épp a szendvics jön ki a könyökén. Ezt, az egyszerű piknik falatkát 10 hónapos kora körül készítettem először, amikor már szívesen csipegetett önállóan, de még az édeskés ízek és minimális fűszerezés váltak be. Ha vannak konyhai maradékok, például egy kis köles, vagy rizs, az még egyszerűbbé teszi az elkészítését.

 

Fűszerezést nem igényel, egy kevés sót legfeljebb, de ha még ízesítenénk, mehet bele fokhagyma, kakukkfű, zsálya.

 

Az olajban sütés elkerülése miatt sütőben szoktam sütni 190 fokon, és ahhoz, hogy az állaga ruganyos legyen, teszek bele egy tojást. Ez valamiért a sütési időt is csökkenti. A tojás bevezetése előtt a csicseriborsóliszt is össze tudja fogni a masszát (csicseritojásként a lenmaghoz hasonlóan működik: 1 csapott ek csicseriliszt 2-3 ek vízzel), de ez esetben sütőben sütve lehet, hogy gumisabb állagú lesz. Serpenyőben, nem túl bő olajban jobban sikerül.  

 

Hozzávalók kb 8 darabhoz:

 

1db közepes nyári cékla

1 nagy marék főtt rizs, barnarizs, köles, vagy polenta

1 db tojás

2-3 evőkanál semleges ízű olaj, vagy kókuszolaj

4-5 evőkanál liszt (barnarizsliszt, csicseriliszt, vagy szezámliszt a legjobb)

Opcionális fűszerek: fokhagyma, kakukkfű, borsika, zsálya

 

Elkészítés:

 

A sütőt 190 Celsius fokra melegítem. Egy sütőtálcát sütőpapírral bélekek ki.

A céklát megmosom, megtisztítom, lereszelem. Ha fűszereket használok, felaprítom őket, hozzáforgatom a tojással, főtt gabonával, az olajjal együtt, és végül lisztet keverek hozzá, amennyit felvesz.

 

Fasírtokat formálok, és a sütőben 15-20 perc alatt elkészülnek.

 

További útravalók: 

 

Batátás vöröslencse 

Házi almacsipsz

Mentás paradicsomos répapüré

Rizslisztes batátatócsni

Sült lilahagymás vöröslencsés padlizsán

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr1912622521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása