Citrusos zsenge zöldborsókrém - dobd fel a szendvicsedet!

lime_borso02_fin.jpg

Ha konyhafőnökeim meglátják, hogy zöldborsó készül, nyersen is szeretnek belekapkodni. Én is imádtam gyerekkoromban fagyottan ropogtatni, vagy kifejtve szemezgetni. Ennek kultuszát már a kései szocialista slow life mesekönyve, a Baba első lexikona is ápolta. A mű célja volt, hogy a kisgyerekek a saját mindennapjaikra ismerjenek a könyvbeli történetben. A zöldborsós epizódnál a saját gyerekeimre ismertem, akiknek időnként ezt a hűsítő, citromfüves, lime-os zöldborsós mártogatóst készítem.  

 

Pár mondat még a mesekönyvről, amit a nagymama a balatoni nyaralóban archivált még viszonylag érthető állapotban: Tardos Anna és Kálló Éva gyerekpszichológusok a hetvenes évek végén jelentették meg két testvér egy napját bemutató képeskönyvüket. A történet tudatosan valósághű szeretne lenni, hogy akiknek olvassuk,  a saját életükre ismerjenek a mozzanatok nagy részében. Az első mesekorszak igényeire építve óvodás kor előtt a legjobb mesék azok, amelyeknek szereplői a gyerekek saját maguk. Így a könyvben öltözködnek, vetkőznek, dömperrel és porszívóval játszanak, bindzsiznek az otthoni berendezésekkel, belekóstolnak a kifejtett borsóba, kipakolják a szekrényeket, az elöltöltős mosógép forgótárcsája előtt moziznak, labdáznak, kutyáznak, macskáznak, boldogítják a lócát ácsoló szomszédot.


img_8175-2.jpg

A kislány és öccse rengeteg dolgot csinál azon a napon anélkül, hogy a szüleik folyamatosan szórakoztatnák őket (kivéve hogy nem tépik egymást rendszeresen, a homokozójátékok nincsenek ostrom alatt, és úgy általában senki nem hisztizik, veszekszik, sír). Anélkül is remekül érzik magukat, hogy programokkal zsúfolnák tele a napjukat. Számomra ez utóbbi a legjobb üzenete a vizuálisan olyan bájosan elavult könyvnek.

 

Hogyan is kötődik ez a gondolat a zöldborsóhoz? Gyerekkoromban élmény volt részt vennem az unokatestvéremék borsószüretében, meg szerettem anyámmal borsót válogatni a piacon, aztán otthon kifejteni, megfőzni. Mást nem annyira, csak borsót. És ezzel a gyerekeim is így vannak valamiért. Jön tehát az egyik szeretett szendvicskrémjük.

lime_borso01_fin.jpg

 

Hozzávalók:

 

30 dkg zöldborsó

1-2 evőkanál kókusztej

Egy kevés újhagyma, vagy snidling

Egy kevés friss bazsalikom

Pici só

Lime

 

A fűszeres pasztához:

1 fokhagyma

3-4 darab kaffir lime levél

1 kiskanál thai citromfűpor

2-3 evőkanál párolt zöldborsó

 

Elkészítés:

 

A zöldborsót egy pici sóval felteszem főni.

 

A fűszeres paszta alapanyagait késes aprítóba teszem, és ha megpuhult a zöldborsó, néhány evőkanállal hozzákeverek abból is, hogy könnyebben pépesíthető legyen.

 

A zöldborsó levének fölöslegét leszűröm ( ha kicsit lehűlt, picit ízesítve odaadom a gyerekeknek, hogy igyanak végre valamit). A borsószemekhez keverem a pasztát, kis láng fölött keverek rajta néhányat, majd elzárva a lángot, kevés kókusztejjel pürésítem.

 

Hagyom hűlni, majd meglocsolom a lime levével, aprított bazsalikommal és zöldhagymával fűszerezem, és hűtőbe teszem egy fél órára.

 

Tipp: A mártogatóst a fotón szereplő házi cukkinis lepénykével kínáltam. Így készült. 

 

Még több zöldborsó a kicsiknek: 

 

Zöldborsós édesköményleves kacsahússal

Spenótos bazsalikomos zöldborsófőzelék

Nyári polentapite

Quinoasaláta zöldborsóval, cukkinivel, mentával

 

Még több ötletért keress Instagramon!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr9614019680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása