Melengető csirke tikka masala - szoptatásbarát és baba változatban

chickentikka01_fin.jpg

Sokszor áradoztam már a szaftos, szószos curry-rkől, mint a kicsik számára is remek zöldség-rejtekhelyről (a hozzátáplálás alatt szerzett tapasztalataimat összegyűjtő posztban például). Rengeteget variálhatunk a színeivel,  illataival, és fűszereivel is. A gyömbér, a paradicsomszósz és joghurt/ kókusztej barátsága mindent visz. Összegyűjtöttem, mik azok az ártalmatlan, mégis karakán fűszerek, amelyeket a szószban már az első évben tudtam használni, és amelyek még a szoptatás idején is jól használhatók. És megosztom a britek kedvenc indiai fogásának, a chicken tikka masalának a gyerek és szoptatásbarát, sok zöldséggel tuningolt változatát. 

 

Az indiai ízvilágot imádom. Kísérletképp már a hozzátáplálás idején, a 10. Hónaptól bevetettem kedvenc szószaim ártalmatlan változatait, és örültem, hogy működnek. A curry remek gyűjtőfogalom: végtelenül variálható fűszeres szósz, indiai, pakisztáni, thai és más, ázsiai mártásokat foglal magában. 

 

Az, hogy sokan miért is a curry fűszerkeverékkel azonosítják a curry-t, a gyarmati szolgálatról hazatérő angoloktól ered. Az Indiából szerzett fűszereiket otthon kombinálni kezdték és különböző, nem csak szószos ételekhez, például pácokhoz, körethez is használták. Ebből lett a curry fűszerkeverék, amelyik a leggyakrabban kurkumát, koriander magot, chilit, borsot, római köményt, lepkeszegmagot tartalmaz, és persze a névadó curry növényt, ami babérlevélre emlékeztető, hosszúkás leveleket hajtó, de egész más karakterű, és lágy ízű zöldfűszer. 

 

Több forrás is utal arra, hogy valójában a britek körében legnépszerűbb indiai fogást, a chicken tikka masalát valójában a britek fejlesztették maguknak. Hagyományosan fűszeres, joghurtos pácban érlelt, majd sütőben magas hőfokon pirított csirkehúsos ragu krémes, paradicsomos, tikka masalával fűszerezett szószban tálalva, friss korianderrel megszórva. 

 

Fűszerkeverék házilag 

 

A tikka masala, azaz tikka keverék összetevői legtöbbször: édes paprika, illetve őrölt chili, gyömbér, kurkuma, római kömény, édeskömény, bors, kardamom, őrölt koriander mag, szegfűszeg, esetleg fahéj és szerecsendió. A szószhoz kell még hagyma, friss gyömbér és jó sok fokhagyma, friss koriander zöld, vagy ha télen nem kapható, akkor petrezselyem. 

 

Ezekkel mind jókat játszhatunk, még inkább felhúzhatjuk vagy tompíthatjuk a fűszerezést, de a kicsikre gondolva nagy kérdés, náluk mely fűszerek vethetők be. Én például két éves korukig saját keverékkel készítettem a curry szószaikat. 

 

Egyéves kor alatt 

 

Egyéves kor alatt a párolt hagymát (eleinte csak zölhagymát) őrölt édesköménymagot vetettem be, és a gyömbért nagyon kis mennyiségben. Friss koriander zöldet vagy petrezselymet is használtam. 

 

 Két éves korig 

Két éves korig a tikka masala jellegű fűszerkeverék összetétele így alakult:  párolt hagyma és fokhagyma, gyömbér, kurkuma, római kömény, édeskömény, kardamom, őrölt koriander mag, szegfűszeg, esetleg fahéj és szerecsendió. 

 

Fűszerek a szoptatás idején

 

Ugyanez az összetétel a szoptatás idején is biztonságos, sőt az édeskömény kifejezetten tejfokozó. Külföldi források alapján a kardamom, a fahéj és a görögszéna is segít fokozni a tejtermelést, így ezekből is kerül bele egy kevés. A gyömbér pedig a gyulladáscsökkentő hatása miatt is szoptatásbarát. A zöldfűszerek, mint petrezselyem, vagy koriander antioxidáns-tartalmukkal és az emésztést segítő hatásukkal jótékonykodnak.

 

Most ezt, a szoptatásbarát verziót, zöldségekkel tuningolva, és az egyéves kor alatt kínálható baba-változatot mutatom be. Az elkészítése eltér a szokásos indiai curry-któl, amelyek egész, illetve magfűszerek pirításával indítanak. Itt, most jóval lágyabb a fűszerezés. Párolt basmati rizst készítek hozzá. 

 

chickentikka02_fin.jpg

 

Hozzávalók 4 személyre

 

4 db csirkecomb kifilézve 

A filézett csirkecombok csontja

1 hagyma

3 kisebb sárgarépa

1 kisebb cékla

1 kisebb zeller

1 kisebb batáta vagy egy sült sütőtök cikkely

3-4 dl paradicsomszósz

2-3 dl kókusztej, vagy más, sűrűbb növényi tej

½ csokor petrezselyem, vagy koriander

Kacsazsír, ghí, vagy kókuszolaj a pirításhoz

 

Fűszerek a páchoz: 

1 gerezd fokhagyma

1 cm friss gyömbér

1 kk őrölt görögszéna

Pici só, pár facsarás citromlé

1 ek olaj (pl sütéshez használható olíva, vagy kókuszolaj)

1 ek kókusztej

 

Fűszerek a szoptatásbarát raguhoz: 

 1 hagyma

1-2 gerezd fokhagyma

1 cm gyömbér

Só ízlés szerint

Házi masala: 1 kk kurkuma, 1 tk római kömény, 1 tk édeskömény,  1 kk őrölt koriander mag, ½ kk kardamom, 2-3 aprított szegfűszeg, ½ kk fahéj, és egy kevés frissen reszelt szerecsendió



Fűszerek a baba raguhoz: 

1 ek aprított hagyma

1 kk édeskömény

Kevéske citromlé és fahéj

Esetleg egy kis madársaláta

 

Elkészítés: 

 

A csirkecsontokat egy tisztított hagymával és sárgarépával hideg vízben, lassú tűzön felteszem főni. Egy kicsit több vizet használok, mint amennyi ellepi a csontokat, de nem kell bőséges alaplé. Néhány órán át rotyoghat. 

 

A combfiléket félbevágom, néhány kockát lemetszek róla a babának, és félrerakom. A maradékot keverőtálba teszem, 1 gerezd, aprított fokhagymából, 1 cm friss, aprított gyömbérből, 1 kk őrölt görögszéna porból, 1 ek olajjal és kókusztejjel pácot készítek hozzá, sózom, citromozom, beleforgatom a húsokat. Az alaplé elkészültéig a hűtőben érlelem. 

 

Közben előkészítem a zöldségeket. Mindent megtisztítok, meghámozok, a hagymát, fokhagymát, gyömbért aprítom, a sárgarépát, zellert, céklát kis lyukú reszelőn lereszelem, a batátát fél centis kockákra vágom (a  babák számára a zöldségekből néhány darabot kockázhatunk is, ha szeretnek inkább kézzel enni). A  családnak szánt raguhoz elkészítem a fűszerkeveréket (a házi masalánál felsorolt fűszerekből).  

 

A sütőt 220 fokra kapcsolom, a pácolt húsokat egy tepsibe helyezett rácson sorba rendezgetve kb. 10 percig sütöm, majd megfordítom, és a másik oldaluk is nagyjából 10 percig sül, amíg a külsejük aranybarna és ropogós lesz, de a belsejük puha marad.  

 

Ha az alaplé elkészült, kis fazekat készítek elő a babának. Minimális kacsazsíron, vagy kókuszolajon gyengéden megpirítom a félretett, néhány kocka húst, majd kiveszem, és egy evőkanál hagymát fonnyasztok némi reszelt zöldséggel. Pár percig sütöm, időnként kevergetem. Visszateszem a húst, felöntöm annyi alaplével, hogy ellepje a hús-zöldség kombót. 1 kk édesköménnyel és egy kevésve fahéjjal fűszerezem. Lassú lángon húsz percig főzöm, majd hozzákeverek legfeljebb 1 ek paradicsomlevet és 1 ek növényi tejet, és facsarok rá pár csepp citromlevet. Tálaláskor a húst apróbb falatokra vágom, és szedek párolt basmati rizst. Ha nyitottság mutatkozik, egy kis petrezselyemmel, vagy madásalátával megszórom. 

 

A családnak nagyobb fazekat készítek elő. Kacsazsíron vagy olajon megpirítom a gyömbért, fokhagymát, és a reszelt zöldségekkel együtt beledobom a hagymát is. Néhány percig kevergetem. Megszórom a fűszerkeverékkel, és felöntöm annyi alaplével, hogy ellepje a zöldségeket. Tíz perc múlva mehet hozzá a batáta és a paradicsomlé is. Amíg a zöldségek puhulnak, a sült húst falatnyi darabokra kockázom, majd a megpuhult zöldségekhez forgatom a pácból, és húsnedvekből a tepsi aljára csorgott szafttal együtt. Végül kókusztejjel krémesítem, és tálaláskor petrezselyemmel, vagy korianderrel díszítem. Basmati rizzsel tálalom. 

 

Még több curry a kicsiknek 

 

Mindent a vadhúsról + egy illatos vadcurry 

Citromfüves halgombóc curry

Halas babacurry kölespogácsával

Náthaűző kecskesajtos spenótcurry

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr7815461530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása