A köles olyan jó dolog, szeretem, ha Izabella azt eszik. Meg cukkinit is adnék neki, amíg tart a szezonja. Van ötleted? - vetette fel néhány napja egy kedves barátnőm. Másfél éves kislánya nyitott, ugyanakkor degusztációs adagokban szeret fogyasztani, így a több komponens szerencsés lehet. Épp ezért nem szerettem volna a legkézenfekvőbb kombinációt, a cukkinis kölest javasolni még valami zöldségekkel, de nem is lett volna lehetőségem, mert amikor hároméves gasztro tanácsadómmal a piacra indultunk, rögtön az ázsiai bolt felé húzott. Amellett, hogy lenyűgözi őt kerületünk, Józsefváros etnikai, migrációs és szociális sokszínűsége, az ázsiai boltban kapható zöldségeket rendszeresen meg kell néznünk, mert olyan viccesen néz ki a hatalmas lótuszgyökér a papírdobozban, az élénkzöld pandanlevél meg a színes, zacskós levesek arany írásjelekkel. De a bolt legfőbb vonzereje, hogy mindig kap egy ajándék rizskekszet az eladóktól. Szóval itt merítettem az ihletet.
A kókusztejet és a gyömbért bekötött szemmel is megtalálom, de a szárított fűszerek közt kutattam egy darabig, hogy gyerekbarát legyen. A citromfű és a curry levél nem bántó, jó lesz. És miután végignéztük a többféle méretű bambuszpárolókat, a rózsás edénykéket, a tofukat, és rizsgombócokat, és minden repetitív móka végére értünk, megvolt a rizskeksz is, a piacon a halas következett. Élő amúr akció! Hát, most azt hagyjuk, válasszunk inkább valami konyhakész megoldást.
Hozzávalók 2 adaghoz
Halcurry:
20-25 dkg fehér húsú halfilé (ha van szürkeharcsa, a legszuperebb. Pangasiust, tilápiát ne!)
1 vöröshagyma
1-2 fokhagyma
Körömnyi gyömbér
2-4 curry levél, vagy kari, ahogy tetszik
1 teáskanálnyi citromfű
1-2 teáskanál kurkuma
½ cukkini
Pici só, citromlé, zöldcitromlé
3-4 evőkanál kókusztej
Zsiradék a pirításhoz, olívaolaj
Opcionális fűszerek: görögszéna, őrölt koriander, galanga
Kölespogácsa:
Kb 6-7 dkg hántolt köles
1 közepes vöröshagyma
1 tojás
1 teáskanál útifűmaghéj (elhagyható)
Pici só
Elkészítés:
A kölest megmosom, áztatom egy darabig, majd felteszem főni.
A halat megtisztítom, kockákra vágom, citromlével meglocsolom, és állni hagyom fél óráig.
A sütőt grill fokozatra kapcsolom. A hagymákat megtisztítom, ujjnyi vastag karikákra vágom, a fokhagymát is megtisztítom, majd egy kis olívaolajjal meglocsolva, kb. 15 perc alatt együtt, sütőpapíron megsütöm őket. A sütőt ezután nem kapcsolom ki, 180 fokra állítom. A sütőpapír is maradhat a tepsiben, ha megőrizte fiatalos állapotát.
A gyömbért megtisztítom és karikákra vágom. A cukkinit meghámozom.
Nekiállok a curry pasztának. Száraz serpenyőben megpirítom a curry és citromfű leveleket, majd a gyömbért is, és a késes aprítógépbe dobom. Megszórom kurkumával. A serpenyőben kis zsiradékon megpirítom a cukkinit. A tűzről levéve hűlni hagyom, és hozzádobom a pirított fűszerekhez, ás amikor a hagymák is megsültek, az egyik vöröshagyma, a fokhagyma is mehet hozzájuk- és az opcionális fűszerek, ha vannak - végül az egészet pépesítem. Csuda illata van.
A seprenyőbe kis zsiradékot öntök, megpirítom a halkockákat, majd lassú tűzön folytatom. Ha megpuhultak, óvatosan átkeverem a curry pasztával, kókusztejjel lazítom, és pici lime-ot facsarok rá.
A főtt köles a hal elkészültéig hűlt. Keverőtálba borítom.
A másik sült hagymát az aprítóban pépesítem (előzőleg nem mostam ki, miután a currypasztát kikanalatram belőle), a köleshez keverem, hozzáadom a tojást, esetleg a sót, az útifűmaghéj lisztet, kézzel átkeverem. Ha túl macsukás, egy kis rizslisztet - vagy ami kéznél van - szórok még hozzá. Pogácsákat formázok, és nagyjából 15 percre beteszem sülni.