Gyerekkori kedvencem volt nagymamám kanalas mákos beiglije. Szép szimbóluma volt ez a mama érzéseinek: a túlburjánzó töltelék szelíden feszegette a kereteit, és végül sikerült kitörnie. Bár engem is hasonlók vezéreltek, kétesélyesnek láttam a helyzetet, amikor egy bunkizós, kanapéról leugrálós délutánon előálltam ezzel a vendégváró csúnyasággal. Őszintén meglepődtem, hogy esztétikai hiányossága ellenére egy falat sem maradt, csak a maszatos, üres tányér, nonverbális dicséretként.
A sütemények hívei közül vannak, akik a kekszeket és száraz sütiket szeretik, vannak a krémek elkötelezettjei, a harmadik csoport pedig a puha, macsukás állag hívei. Én nagyon a krémes körhöz tartozom, de mivel a mindenmentes konyha a másik kettőben alkot inkább, most a macsukás műfajban igyekeztem jól rögtönözni.
Hozzávalók:
Tészta:
1 db alma
7-8 dkg kókuszliszt, vagy kókuszreszelék
3 ek darált dió
3 ek kókuszolaj
1 tk tápiókakeményítő
1 kezeletlen narancs héja és fél narancs kifacsart leve
1 kk sütőpor
Fűszerek lehetnek: fahéj, gyömbér, szegfűszeg
Krém:
10 dkg darált mák
1 nagy marék mazsola
20 dkg sütőben sült sütőtök
kb 1 dl növényi tej (a legjobb kókusztejjel)
ha még szükséges, néhány almaszirup
Fűszerek lehetnek: citromhéj, fahéj, kardamom
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra melegítem.
Beáztatom a mazsolát.
Megtisztítom a sütőtököt, kikaparom a magját, és héjastul megsütöm.
A tésztához az almát kis lyukú reszelőn lereszelem, vagy turmixgépben pépesítem, a narancs héját tisztítás után lereszelem, a levét kifacsarom. Egy tálban a többi hozzávalóval együtt összekeverem, fűszerezem és egy sütőpapírral kibélelt tepsiben kb 18 percig sütöm.
Amíg a tészta sül, a sütőtök húsát villával összenyomkodom. A mákot felfőzöm a kókusztejjel, közben hozzáadom a mazsolát az áztatólevével együtt, fűszerezem ízlés szerint, és végül hozzáadom a sütőtökpürét.
A sült tésztára halmozom a mákos tölteléket, és újabb 15-18 percre a sütőbe teszem.