A zeller azon gumós növények közé tartozik, amely a gyerekeknek szánt zöldségpr-ban sehogy sem tud érdekes lenni. Hogy is lehetne olyan tulajdonságokkal, mint hogy az emésztést segíti, étvágytalanság ellen is hasznos, és tartalmaz flavonoidokat, magnéziumot, kálciumot, foszfort? Na, talán a kálcium, attól lesz erős a csontozatod, és mehetsz focizni. Ez az érv viszont még bekötőúton sem kullog ahhoz képest, hogy a sárgarépától jól lehet fütyülni. Ráadásul még kesernyés íze is van. De ezt a legkönnyebb korrigálni.
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 kisebb zellergumó
1 kisebb édeskömény, vagy egy megtermett gumó fele
2-2,5 dl kókusztej
Elkészítés:
Első próbálkozásra grilleztem az édesköményt párolás helyett, jobban meg is tartotta az ízét, de nem tudott annyira megpuhulni, hogy az élvezhető legyen egyéves kor alatt. Jobb tehát a párolás.
A zellert megtisztítom, felkockázom. Az édesköményt félbevágom, a torzsáját kivágom, a zöldséget felaprítom. A szárához csatlakozó ánizskaprot félreteszem.
A zöldségeket lassú tűzön, gyakran kevergetve, kókusztejben megfőzöm. Ha a párolás során túlságosan besűrűsödne, vízzel, vagy alaplével higítom. A végén keverem hozzá az ánizskaprot, és együtt leturmixolom.