Kalózoknak szeretettel: spenótos bazsalikomos zöldborsópüré

spenotosborso2_fin.jpg

 

Sok gyerek volt már kalóz, ismeri: a bátor jelenlétet a magas árbóc tetején, és a háborgó tengert. Bekötött félszemmel is remekül tájékozódik. A kalóz tehát lenyűgöző, erős, és bátor, egyetlen szeme éles, mint a sasé. Ezt átgondolva kezd összeállni bennem a kép, miért épp a spenót tengerre énekelte Halász Judit Halálfej Joe-t, a kalózkapitányt, mert ezt gyerekkoromban nem értettem. Egyértelműnek tűnik pedig, ha spenótot a kalózsággal összekötjük, népszerűbb lehet a gyerekek körében.

 

 

A fő gond valószínűleg a spenót hagyományos elkészítésében rejlik. A menzás hagyományokra nem térnék ki bővebben, a fokhagymás, lisztesen fojtós spenótfőzeléket ismerjük.  Meggyőződésem, hogy ha a spenótot más zöldségekkel variáljuk, sokkal befogadhatóbb. Kipróbáltam batátával, cukkinivel, csicseriborsóval, zöldborsóval is, és jól harmonizáltak. Mindegyik verzió nagyon gyorsan elkészíthető még a spenót mosásával és szárazásával együtt is.

 

Hozzávalók 2 adaghoz:

  

10-15 dkg zöldborsó (szezon híján mirelit)

10-15 dkg spenót

1-1,5 dl rizstej, vagy házi rizstej (de el is hagyható, vízzel is finom)

3-4 levél bazsalikom, vagy szárított bazsalikom

1 ek kókuszzsír

 

Elkészítés:

 

A borsót kifejtem a héjából (vagy ha mirelit, felolvasztom), a spenótot megmosom, a szárát letépkedem. A borsót a rizstejben felteszem párolódni, a spenótot kókuszzsíron megfonnyasztom, és ha enged valamennyi levet, leöntöm róla. Mielőtt a borsó teljesen megpuhulna, beletépkedem a friss bazsalikomot. Végül hozzákeverem a spenótot és leturmixolom.

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr638441324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása