Édes és könnyű: rozmaringos cukkinis körtepüré

cukkiniskortepure.jpg

Sosem hittem volna, hogy a teraszon nevelgetett fűszernövényeinkre nem a házban lakó állatok jelenthetik majd a legnagyobb veszélyt, hanem egy, a világ organikus illatmintáit gyűjtögető totyogó. Régebben, amikor játszótérre indulunk, kislányom rendszerint csupált egy-két “rózmari” ágat. Egész úton szorongatta, mint valami kincset, majd egy kortársa kezébe nyomta a libikókánál, aki kérdően nézett rá a fűszerkultúra terjesztéséért.

 

A rozmaring a kámforos aromája miatt megosztó fűszernövény, pedig tud diszkréten viselkedni. Például ebben a gyümölcsös pürében, amelyikben az örök másodhegedűs cukkini mellett kiemeli a körte ízét. Ez az édeskés, könnyű püré a legjobb valamilyen keményebb körte fajtából, például Alexanderből. Az édesebb, aromásabb körték közül a tárolást jól tűrő Bosc Kobac és a Császár is klassz, de a savanykásabb Kieffer is szuper.

 

Hozzávalók 2 adaghoz:

 

2 db közepes körte (kimagozva kb 30 dkg)

½ cukkini (kb 15-20 dkg)

Egy kis ág rozmaring

 

cukiniskortepure2.jpg 

 

Elkészítés:

 

A körtét és cukkinit meghámozom, felkockázom, a rozmaringot levelekre tépedem. Először a cukkinit kezdem párolni a rozmaringgal és minimális vízzel, vagy alaplével, és pár perc múlva a hamarabb megpuhuló körtét adom hozzá. A végén leturmixolom.

 

Tipp: Ha nem hajt a tatár, akkor sütőben sütöm meg a körtét, mert intentívebb ízű, és édeskésebb lesz. Ez esetben turmixolás után érdemes átpasszírozni, ha kövecsesedésre hajlamos.

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr208645980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása