Superfood sláger cukor nélkül: karobos chiakrém

karoboschia.jpg

A chia mag a gazdag ember Dr. Oetkere. Sűrítésre, tojáspótlásra alkalmas, és rezgős, kocsonyás pudingok, masszív krémek egész sora készíthető belőle. Nem kell áztatni, főzni, gondolkodni rajta, csak belekeverni a választott cseppfolyós közegbe. Kókusztejjel, karobbal és aszalt barackkal, vagy gránátalmával egészen különleges, de rengeteg ízkombóval működik. Emellett nagyon-nagyon egészséges, legalábbis amíg ki nem találják, hogy mégsem. Addig is kísérletezzünk vele bátran, aztán legfeljebb visszatérünk a tejberizshez.

 

 

Az aktuális szuperélelmiszerekkel szemben a szója-őrület óta kicsit szkeptikus vagyok. Most épp az azték zsályaként is ismert chia mag az, amiről hisszük, hogy a legegészségesebb alapanyagok közé tartozik. Alacsony kalóriatartalmú, többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag - például omega 3-ban, ami a gyerekek agyának és tanulási képességének a fejlődéséhez fontos. Ezenkívül jelentős magnézium és kalciumforrás, és antioxidánsokat is tartalmaz, bár ez utóbbi nem annyira a gyerekeknek lehet hívószó, miért is akarnának tovább fiatalodni.

 

 

És akkor ott van még a vitaminokban és élelmi rostokban bővelkedő karob is, amivel ebben a verzióban megspékeljük. A szentjánoskenyérfa termése klasszikus kakaópótló csemege. Ebben mondjuk nem igazán hiszek, mert a karob karobízű, a kakaó kakaóízű, és így van ez jól. Inkább azért használom gyakrabban gyerek édességbe, mert a kakaóval ellentétben nem tartalmaz élénkítő anyagokat, és szorulásra sem hajlamosítja a kiskorút.

 

 

A karobos chia puding többféle gyümölcsöt is szívesen elfogad, banánnal, citrusfélékkel és még avokádóval is finom. Ha aszalt barackot, szilvát, vagy datolyát adunk hozzá, akkor a krémet édesíteni sem kell. A gránátalmásat pedig azért érdemes kipróbálni, mert például a kislányom imádja, pedig kesernyés is, savanykás is, ropogós is.

karoboschia2.jpg

 

 

Hozzávalók:

 

Egy doboz, 250 ml-es kókusztej

2 evőkanál chia mag

2 evőkanál karob

aszalt gyümölcs az édesítésért

friss gyümölcs

 

Elkészítés:

 

Az előkészítési ideje mintegy 43 másodperc: keverjünk össze a hozzávalókat, és az aszalt gyümölcsöket majd tegyük a hűtőbe néhány órára, hogy a magok megszívják magukat. Tálaláskor jöhetnek a friss gyümölcsök.

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr678683958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása