20 perc alatt kész: aszalt szilvás paradicsomos süti

aszaltszilvasaprosuti_fin.jpg

 

Gyerekkoromból emlékszem még a paradicsomos szeletre, amelyet kizárólag Budapesten és agglomerációs övezetén kívül kóstoltam. Klasszikus, szalalkálival állományjavított, vidéki süti tejes-vajas, vaníliás krémmel, üvegtálcán kínálva még langyosan, tocsogóan édes ribizlilekvárral. Az egyik délutáni altatás előtt rendelést kaptam valami sütire, és ha már volt itthon egy bontott paradicsompüré, eszembe jutott, hogy lehet azt süteménybe is tenni. 

 

 

A gluténmentes tésztáknál a püréknek diplomata szerep jut: ha tojást sem használhatunk, akkor segítenek összetartani a lisztet, és kapcsolatot teremteni az összetevők közt. A végeredmény persze csöppet sem emlékeztet az egykori paradicsomos szelet ízélményére, de legalább lett belőle egy vadiúj, 20 perces, ropogós és omlós aprósüti variációm.

 

Hozzávalók: kb 15 darabhoz:

 

10 dkg rizsliszt

10 ml kókuszzsír

50 g mazsola

8-10 db aszalt szilva

2 ek paradicsompüré

1 kk szódabikarbóna

Valamennyi őrölt fahéj és reszelt, kezeletlen citromhéj

 

aszaltszilvasaprosuti2_fin.jpg

 

 

Elkészítés:

 

A sütöt 180 fokra kapcsolom, egy kisebb tepsire sütőpapírt teszek. Az aszalt szilvát és a mazsolával együtt meleg vízbe áztatom. A rágási gyakorlat szintének megfelelően darabolom ezután gyümülcsöket, vagy késes aprítóval a lehető legfinomabbra darálom.

 

Az egyik tálban a száraz alapanyagokat keverem össze, a másikban a darabolt/ turmixolt aszalt gyümölcsöket a paradicsompürével, és az olvasztott kókuzszsírral. Apránként elegyítem száraz alapanyagokkal, és egy kis ideig hideg helyen pihentetem. Végül a tésztából lapított, apró gombócokat gyúrok, és hidegen teszem a jól bemelegített sütőbe, úgy ropogósabb, omlósabb lesz. 12-15 perc alatt megsül.

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr248389646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása