Változatosabban: zöldborsós édesköményleves kacsahússal

dscf3648.jpg

- Légyszíves ne csócsáld meg a borsót! A levesbe szeretném főzni.

- Csak megkóstoltam... fini.

- De miért nyersen? Várj egy picit! Kell a levesbe.

- Ne aggódj, anya, majd az angyalok hoznak még borsót.

 

 

Kora nyártól az angyalok győzhetik szállítani a szezonális, friss zöldborsót, mert jócskán fogy belőle. Ha ki is fejtenék, még hálásabb lennék nekik, cserébe megkóstolhatnák, milyen jól tud együttműködni a zöldborsó egy olyan zöldséggel, mint az édeskömény és hozzá tartozó ánizskapor.

 

 

A görög mitológia szerint Prométeusz egy édesköményszárba rejtette el a parazsat, amit ellopott az emberek számára. Ha nem szeretnénk ennyire mélyre ásni az édeskömény múltjában, akkor is esélyes, hogy a gyerekek számára is ősi ízélmények közé tartozik. A tejszaporító teák gyakori összetevője, de a hasfájós kisbabák közvetlenül is kaphatják teaként, mert ártalmatlan puffadásgátló.

 

 

Alapvetően karakteres ízű gumós zöldség, a citrusfélékhez jól passzol, de ha hozzátáplálási időszakról van szó, a zöldborsóval is remek páros.

dscf3650.jpg

 

 

Hozzávalók 2 bő adaghoz:

 

Kb 50 dkg csontos kacsahús (farhát, szárnytő, de lehet comb is)

1 édeskömény

2 marék zöldborsó

leveszöldségek, petrezselyem vagy koriander igény szerint

fűszerek: szárított szerecsendióvirág és csillagánizs, esetleg kis citromlé

 

Elkészítés:

 

A csontos kacsahúst megmosom, a túl zsíros részeit levágom, és hideg vízben lassú tűzön felteszem főni a szerecsendióvirággal és csillagánizzsal.

  

Az édesköményt megtisztítom, a torzsáját kivágom, és a zöldséget lemezeire bontva csíkokra vágom. Megtisztítom és felaprítom a leveszöldségeket is. Ha a hús megfőtt, kiveszem az alapléből, leszűröm a levet, vagy egyéb módon kihaszálom a fűszereket, és a puha húst apróra tépkedem.

 

 

Az alaplében megfőzöm a leveszöldségeket, és amikor már a puhulás útjára léptek, hozzádobom a zöldborsót is, végül az édesköményt. A legkisebbeknek leturmixolhatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr658795946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása