Nyerő formátum: szezámos paradicsomos padlizsánfasírt

padlifasirt.jpg

Nagy dilemmában voltam, melyik vegán fasírtomat posztoljam: a zsályás diófasírtot, a citromfüves cukkinit, vagy a szezámos padlizsánt, mert népszerűségben egyelőre döntetlenre állnak. Legalábbis itthon, az asztalnál, mert ha szabadtérre viszem, akkor akár ezeknek, akár a babásított, gabonás változatuknak többféle utóéletét tapasztaltam. Láttam már mérleghintán egyik kézben, hogy az elrugaszkodásban elvesztegetett energiát lehessen pótolni vele. Láttam egyévest precízen szétmorzsolni, és szubatoni részecskéit elszórni a fűben. Láttam nagyobb gyereket falatokra osztani és amit nem evett meg, azzal megspékelni a homokozóvödörbe gyűjtött homokot, erős alapokat adva ezzel a készülő homokvárnak. De a leggyakrabban a rendeltetésszerű elfogyasztását látom.

 

 

Hozzávalók  kb 15 darabhoz:

 

1 db padlizsán

½ lilahagyma

1 fokhagyma

2-3 ek paradicsompüré

10 dkg pirított, őrölt szezámmag, vagy szezámliszt

nedvességtől függően néhány evőkanál lenmag- és/vagy hajdina- és/vagy rizsliszt 

olivaolaj

Fűszerek: őrölt koriander, római kömény (egy kis tahinivel még meg lehet bolondítani)

 

Elkészítés:

 

A padlizsánt aprókra kockázom (reszelni is lehet, csak előtte érdemes meghámozni), besózom, és fél-egy óráig állni hagyom, hogy majd a keserű levét leönthessem. Utána egyszer megmosom.

 

 

A lilahagymát és a fokhagymát finomra vágom.

 

 

Olivaolajon megdínsztelem a hagymát, hozzádobom a fokhagymát, a padlizsánt, jól átforgatom. Egy kis vízzel felöntöm, amit elfő, fűszerezem, végül hozzáadom a paradicsompürét. Hűlni hagyom. A sűrű, nem vizes állag az ideális.

 

 

A sütőt 190 fokra melegítem, a tepsit előkészítem, sütőpapírral bélelem és egy kevés olajat öntök rá.

 

 

A padlizsánraguhoz szórom az őrölt szezámmagot, masszává gyúrom és vizes kézzel fasirtokat formálok. 30-35 perc alatt megsütöm. Alsó-felső sütéssel nem szükséges forgatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr888813672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása