Több klasszikus hibát elkövettem már, amikor a hozzátáplálás időszakában utazásra készítettem babaételt. Tudtam, hogy alma, vagy körtepürét nem érdemes csomagolni, mert levet ereszt, és oxidálódik, de azért bepróbálkoztam a barnulás királyaival, a banánnal és avokádóval együtt. Gondoltam, egy kevés, hozzáadott citrom majd kordában tartja őket, de egy néhány órás autóút alatt beadták a kulcsot. Vittem már céklapürét babás túrára, hogy majd a Nagybörzsöny lágy ölén, Kóspallag és Törökmező közt egy kidőlt fatörzsre telepedve remek ebéd lesz. Valóban páratlan ötlet egy mocorgó 7 hónaposba félig guggolva, görnyedten lapátolni a létező legerősebben színező pürét. És vittem már spenótfőzeléket nyúlhússal az ősz végi mátrai túránkra, ami hidegen, egy erdei lócán nem annyira sikeres, mint a vasárnapi ebédről megmaradt harcsapaprikás, amiben másnap reggel már megáll a kanál. Az ez után következő úti élelmeim már kezdték az átgondoltság jeleit mutatni, mint például ez az egyszerű fogás is.
Az édesburgonya és a vöröslencse külön-külön is jolly joker. Az előbbi nyersen eltartható, elkészítve hidegen, melegen is finom, fűszerigénye sincs igazából. A vöröslencse is könnyű alapanyag. Ha idegen konyhában főzünk, a száraz hüvelyesekkel van a legkevesebb macera, de azok közül csak a vöröslencse ajánlott 8 hónapos kortól, a többinek várnia kell a sorára.
Hozzávalók 2 adaghoz:
10 dkg száraz vöröslencse
½ batáta
1 babérlevél
Elkészítés:
Az édesburgonyát megtisztítom, felkockázom, a vöröslencsét megmosom, lecsöpögtetem. Ha nem áztattam elkészítés előtt, akkor először a vöröslencsét teszem fel főni a babérlevéllel, majd a felkockázott batátát, hogy végül együtt puhuljanak meg.
Tipp: egy hámozott paradicsomot hozzápárolhatunk, ha gazdagítani szeretnénk az ízét.
Hamarosan folytatódik az útravaló babakaják sorozat a nyári szezon alapanyagaival.