Elsöprő ereje van a közösen készített ételnek. Erre még ovis koromban jöttem rá a hétvégi madártej szeánszaink alkalmával, amikor a tojássárgáját a cukorral a slow food jegyében elegyítettem, amíg csak tartott a Halász Jutka kazettám. Anyám pedig kivárta, örök hálám neki ezért. Most rajtam a sor, hogy türelmes legyek a közös főzés minden velejárójával, a befektetett plusz időtől kezdve odáig, hogy még a csempén is gyerek kéznyomok népszerűsítik a manufaktúránkat. Megéri, annyi biztos.
A következő találmány semmiben sem hasonlít az igazi gnocchira, legfeljebb annyiban, hogy mindkettő isteni a maga ruganyos textúrájával. Nem vagyok a híve annak, hogy a gluténmentesség arról szóljon, hogyan lehetne a búzalisztet felpimpelt adalékanyagokkal helyettesíteni egy foszlós croissant kedvéért. Annak sem, hogy a megreformált változat ugyanazt a nevet kapja, mint az eredeti, de még nem találtam erre a közösen formázott, a kézművesség méretbeli és formabeli szabadságát élvező, zöldséges zabgombócra frappáns elnevezést.
Bárhogy is szólítjuk, annyira szerethető, hogy eddig mindenféle szósszal működött. Ezért is választottam most az egyébként legkevésbé népszerű spenótot, mert ezzel a körítéssel hátha több családban is átmegy a szűrőn.
Hozzávalók 2 bő adaghoz:
Gnocchi:
15 dkg karfiol
10 dkg gluténmentes zabliszt (vagy GM zabpehely ledarálva)
1-2 ek kókusztejszín
Szósz:
½ főzőtök (a hasznos anyag kb 20 dkg legyen)
15 dkg spenót
½ zöldhagyma
Néhány löttyintésnyi kókusztejszín
Zsíradék a dínszteléshez
Opcionális fűszerek: fokhagyma, majoranna
Elkészítés:
A karfiolt rózsákra bontva megpárolom, lecsöpögtetem, villával pépesre töröm. Hozzákeverem a kókusztejszínt és a zablisztet. Egy kevés zablisztet a vágódeszkára is szórok, hogy könnyebb legyen apró gombócokat formázni.
Forrásban lévő vízben, mint a klasszikus gombócokat, kifőzöm őket. Meglepően gyorsan megfőnek és feljönnek a víz tetejére.
A tököt megmosom, meghámozom - ha fontos, a magjától megfosztom-, és lereszelem. A spenótleveleket megmosom, leszárazom és apróra vágom. A zöldhagymát apróra vágom, és magas falú serpenyőben megdínszelem.
Rádobom a tököt, kicsivel később a spenótot is (és a fűszereket, ha már a kosztos életkora engedi), és kíméletesen összepárolom. A végén kókusztejszínnel lágyítom a szószt. Sűríteni szerintem nem fontos, a turmixolás viszont esztétikusabbá teszi.
Tipp1: Karfiol helyett főtt krumplival is készülhetnek a gombócok, csak a karfiolt hasznosabbnak tartom tápanyagok szempontjából.
Tipp2: Még finonabbak lesznek a gombócok, ha miután megfőttek, apróra darált és pirított tökmagba forgatjuk, Egyéves kortól adható.