Nem mindegy a neve: mentás cukkinis quinoa kavargó

zoldsegesquinoa_fin.jpg

- Hova teszed azokat a fehér köles bogyókat?  

- Ez quinoa. Összekeverem párolt zöldségekkel, mentával, bazsalikommal, és saláta lesz belőle. Mindjárt készen van.

- De az így nem saláta, hanem kavargó.

- Ja, értem. Egyébként hogy állsz most a salátával? Szereted?

- Nem.

- Miért?

- Azért, mert nyers benne minden és ropog.

- Ez nem lesz nyers.

- Miért? Megrágta valamilyen kutya?

- Egyelőre nem rágta meg senki,  remélem te fogod.

 

Többektől hallottam már, hogy a quinoa csak azért ízlik nekik, mert tudják, hogy egészséges, amúgy olyan fura állaga van, és apró darabkák potyognak le róla. Az inkák ősi álgabonája magas fehérjetartalmú, komplex szénhidrát, jó kalcium és magnéziumforrás, és valóban fura állaga tud lenni, ha elkészítés előtt nem áztatjuk. A magokat kis mennyiségű szaponin réteg borítja (ebből az anyagból fertőtlenítőt, mosószert is készítenek), amelyet tanácsos lemosni róla. Az első, habos áztatóvízzel a quinoa kesernyés mellékízétől is meg tudunk szabadulni. Amúgy pont a szaponin miatt javasolják, hogy bár egészséges, ne legyen a mindennapok gabonája. Ez a veszély nem fenyeget, 4000 körül mozog az ára kilónként, viszont nagyon szórakoztató az apró, roppanós gyöngyökre harapni, ahogyan ezt kiskorúaktól hallottam. Én is pont ezért szeretem.

 

Hozzávalók 2 adaghoz:

 

7-8 dkg quinoa

½ cukkini (kb 10 dkg)

10 dkg zöldborsó

Citromlé

Zöldfűszerek: bazsalikom, menta

Olívaolaj

 

Elkészítés:

 

A quinoát megmosom, és beáztatom, 1-2 órára. 

 

A cukkinit megtisztítom, meghámozom, felkockázom, és serpenyőben sütöm, hogy ne essen szét. A quinoát felteszem főni, és a puhulás előtt hozzákeverem a borsót, hogy együtt puhuljanak meg. Ha kihűlt, beleforgatom a cukkinit, meglocsolom citromlével, olívaolajjal, és hozzátépkedem a zöldfűszereket.

 

Tipp: Ha túl pergős lenne, a zöldségek egy részének a lepürésítésével krémesítem.

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr6610411040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása