Lesunnyadt a nap
Feljöttek azok a narancsszínű felhők
A hattyúk mennek vacsorázni
Hamarosan leesteledik.
A balatoni naplementéknek ez az egyedülállóan lírai megfogalmazása azért kívánkozik ide, mert kedvenc házi költőmnek a narancs felhős alkonyat színei jutottak eszébe a paradicsomos répapürét meglátva, bár sajnos erről újabb szabadvers nem született.
Balatoni sétáink fontos eleme az útszélekre hullott levelek, bogyók, és mindenféle szürreális termés gyűjtése, eközben derült ki számomra, a vadon termő menta népszerű csemege. Szelíd változatát már a hozzátáplálás időszakában több gyerekételbe belekíséreltem, főleg cukkinis, zöldborsós pürékbe. A pardicsomos répapürébe is ötletszerűen tettem bele, és működött. A 8.-9. hónaptól már adható. Időnként újra visszatérünk erre a pürére köretként húsokhoz, fasírtokhoz. Ez a babaétel hidegen, melegen is jó, nem kényes, utazásokhoz is praktikus.
Hozzávalók:
1 db sárgarépa
2 db paradicsom
Egy kis friss menta
Elkészítés:
A sárgarépát megtisztítom, felkarikázom, párolóedényben megpuhítom. A paradicsomot forró vízbe mártva megtisztítom a héjától, felkockázom, és a répához keverem, mielőbb az teljesen megpuhulna. Turmixolom, fűszerezem.
További útravalók: