Nincs egyszerűbb édesség: fügés mákhab

dscf4350_fin.jpg

A közelünkben lévő játszótéren terem egy fügebokor, és sok változatos színű, formájú és állagú vadgyümölcs, kimeríthetetlen labda és golyójátékok ihletője. A vackorteke, a vadmeggypétangue egyéni szabályokkal rendszerint talál követőt, de hódít a vadgyümölcsös tollas, és az egyszerű tobozfoci, haladóbb szakosztályoknak a rácsokon keresztül az úttestre kirúgva, az autók alá. Ősszel pedig a nagyobb parkokban jön a kismotoros gesztenyepóló-szezon bottal terelve. Nade várj csak, mit találtál? Azt el ne dobd, mert az egy érett füge!

 

Vigyük csak oda a csaphoz, mossuk meg! Tartsd a víz alá, jó, de egy kicsit messzebb állj a víztől, mert már ázik a szandálod. Megkóstolod? Ugye, milyen édes? A héja nem ízlik? Csak belül? Jó. Keresünk a bokron még, hátha van ott másik érett füge is?

 

Az itthon is termő adriai változat játékos fajta, nem egyszerre érik be, és ha éretlenül lecsipkedjük, akkor hiába napozik még tovább a teraszon, nem lesz olyan finom, édes, mintha a bokron megvártuk volna az idejét. Ha a gyümölcs még nem puha, és a szár tejszerű anyagot ereszt, akkor nem érett teljesen. A füge vértisztító hatású, B-vitaminban gazdag, és csontképzésben elöljáró kalciumban is. Szezonon kívül érdemes az aszalt változatot (nem a nálunk fellelhető fajtát aszalják, hanem a mediterrán vidékeken termő szmirnait) beszerezni, de az apró magvak miatt csak 16-18 hónapos kor körül ajánlott bevezetni.  A most következő desszert tejtermék nélkül is kalciumbomba, mert a mák is hozzáteszi a maga adagját. Szimpla pohárkrémként, és piskótákhoz süteménykrémként is működik.

 

 

Hozzávalók 2 bő adaghoz:

 

2-3 db füge

1-2 db aszalt füge

4-5 evőkanál darált mák

1 doboz habbá verhető kókusztejszín

Egy kis fahéj

 

Elkészítés:

 

A kókusztejszínt behűtöm (ha Cocomast használok, 15 percre a fagyasztóba teszem).

Az aszalt fügét felaprítom, a mákot egy kis vízzel és fahéjjal felfőzöm, és levéve a tűzről, melegen hozzáadom az aprított aszalt fügét.

A fügéket villával összenyomom - kosztos kérésre héj nélkül- és hozzákeverem a kihűlt mákkrémhez.

A kókusztejszínt kemény habbá verem. (Szafi Fitt kókuszkrémmel a művelet megspórolható, mert eleve annyira sűrű, csak egy doboz nem elég belőle ehhez az édességhez. A többi fajta viszont tapasztalataim szerint nem áll össze kemény habbá). Végül óvatosan beleforgatom a mákkrémet.


További cukormentes, kanalas uzsonnák:

Karobos chiakrém

Krémtúró ihlette vaníliás, mazsolás köleskrém

Kardamomos sült almás gesztenyekrém

Erdei gyümölcsös tápiókakrém

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr4411676729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása