A gombóc a legsikeresebb formátum, amit valaha láttam kisgyerek kezében egyéves kor alatt. Eleinte szétnyomkodni, elmorzsolgatni az igazi móka, később, a textúra vizsgálata után kóstolásra is marad néhány túlélő. Mindenesetre tapasztalatból tudom, a legjobb, amit tehetünk, ha nem a szőnyegen ücsörögve kínáljuk vendégeinket ezzel az uzsonnával, mert az összetételeket valószínűleg alaposan ki kell elemezniük.
Ha csak fél óránk van, miután megkaptuk a telefont, hogy gyerekek érkeznek, mossunk meg és áztassunk be 2 deci hajdinát, és 1 deci mazsolát és datolyát vegyesen, amíg a többi előkészülettel haladni szeretnénk. Ez a gombóc még nagy sietség, fáradtság és frontok esetén is elronthatatlan. Az arányok és mennyiségek hozzávetőlegesek, egy a lényeg, hogy puha, de gyúrható, kezelhező masszát kapjunk. Próbáltam már többféle aszalt gyümölccsel, fügével és aszalt szilvával is finom, de a tesztereimen látva az eddigi legnépszerűbb kombináció a banános-datolyás-mazsolás.
Hozzávalók:
2 deci hajdina
1 db érett banán
kb 1 deci mazsola és cukormentes datolya vegyesen
10 dkg finomra darált kókuszreszelék
egy csipet fahéj
egy kiskanál karob
Opcionális: ha vendégeink elmúltak egyévesek, és nem érzékenyek az olajos magvakra, akkor egy marék mandula, vagy dió
Előkészítés:
A hajdinát megmosom és beáztatom. A datolyát kimagozom, és szintén beáztatom a mazsolával együtt, kevés szűrt, vagy forralt és lehűtött vízben. A levet fel lehet használni a massza lágyítására, ha szükséges. A kókuszreszeléket finomra darálom, ha mandulát is használhatok, akkor azt is megdarálom.
Elkészítés:
A hajdinát megfőzöm, és hagyom kihűlni. Az aszalt gyümölcsöket késes robotgépben pépesre töröm, a banánt villával szétnyomkodom. A gyümölcsöket a hajdinához keverem, fahéjjal, karobbal ízesítem, és annyi kókuszreszeléket adok hozzá, amennyi felszívja a nedvességet. Ha elkészült, a hűtőbe teszem.
A darált mandulát megpirítom. A morzsa akkor a legfinomabb, ha összekeverem a maradék kókuszreszelékkel, az enyhén édesíti.
A gyümölcsös masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formálok, és megforgatom a morzsában.
Még több gombóc:
Húsgolyó sütőtökös paradicsomszósszal