50 rászoruló gyerek kapott ebédhez valót az őszi szünetre

img_7930.jpg

Többek közt pizza napoletánához, borsófőzelékhez, sonkás gombás paradicsomszószos pennéhez kapott alapanyagokat és hozzájuk tartozó recepteket huszonöt, jellemzően többgyerekes család az őszi szünetre, hogy azokból otthon egyszerű és laktató ebédet tudjanak készíteni. A Hilton Budapest, a Metro Kereskedelmi Kft. és a Gyermekétkeztetési Alapítvány a közös jótékonysági akciójukban túllépve a tartós élelmiszer és meleg ruha adományozásának általános gyakorlatán, egy komplexebb feladatot vállaltak.

 

Az október 16-i Élelmezési Világnaphoz kapcsolódóan 250 ezer forint értékű élelmiszeradományt állítottak össze az őszi szünetre koncentrálva. A hét öt napjára megtervezett menü hozzávalóit a Metro biztosította, az  alapanyagokból a Hilton séfje tervezte meg az öt személyre elegendő napi fogásokat. Az így összeállított csomagokat az alapítvány munkatársai szállították el az általuk kiválasztott, nehéz körülmények közt élő családokhoz, akiknek gyerekei iskolaszünetben nem jutnának meleg ételhez.

 

Félmillió gyereknek nem jut meleg étel

 

Azt, hogy a gyerekszegénység mennyire élő probléma Magyarországon, döbbenetes statisztikai adatok mutatják. A legrosszabb helyzetben az unióban a bolgár, a román és a magyar gyerekek vannak. Idehaza közel ötvenezer gyermek éhezik naponta, és több mint félmillió nem jut napi meleg ételhez szünidőben, és hétvégén. Nekik a fő étkezési lehetőségük az óvoda, iskola. Sokféle segítség létezik, többek közt szociális konyhák, közösségi főzések önkéntesek részvételével, vagy az alapítvány ételosztó akciói, illetve jó példa a néhány évvel ezelőtti komlói kezdeményezés, ahol a nyári szünetekben részben saját forrásból, részben pályázati pénzekből megoldották, hogy a gyerekek akkor is ebédelhessenek, ha az intézmények bezárnak.

 

Ebben az akcióban a nyersanyaggal és receptekkel felszerelt csomagokkal a három résztvevő cég nem csak azt szerette volna elérni, hogy a kiválasztott családok meleg ételhez jussanak, hanem hogy sajátmagukról tudjanak gondoskodni, és ha úgy adódik, a gyerekek is el tudják készíteni a saját ebédjüket.

 

img_7961.jpg

 

Előnyben a tészták és más népszerű gyerekfogások

 

A heti menüt Horváth Csaba séf úgy állította össze, hogy egyszerűen elkészíthetőek, és laktatóak legyenek. A tésztafélékre és a gyerekek körében más, népszerű fogásokra és köretekre koncentrált, mint például fasírt, krumplipüré vagy rizibizi. Hétfőre roston sült csirkemellet javasolt krumplipürével és vajban átforgatott párolt brokkolival. Keddre zölborsófőzeléket tervezett fasírttal, szerdára pennét sonkás gombás paradicsomos raguval, ezt követte a sertésfelsál párizsiasan ribibizivel és klasszikus, ecetes-fokhagymás uborkasalátával, végül pénteken jöhetett az öt darab pizza napoletana mozzarellával és friss bazsalikommal.   

 

Az adományban részesült családoknak tehát konyhai eszközeik és főzési, melegítési lehetőségeik vannak otthon. Ahhoz pedig, hogy eljussanak hozzájuk az alapanyagok, csak a Hilton részéről huszonhat önkéntes, és a szállodaláncnak még négy másik munkatársa vett részt, a csomagokat az alapítványnál dolgozók saját autójukkal szállították szerte az országban. Az akció után a heti tapasztalatokról a családok beszámolhatnak a közös főzésről, vagy a családi ebédről készült fotóval. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr1411928929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása