Jót nevettem, amikor a családomtól először hallottam, hogy homeopátiás desszerteket fejlesztgetek. Van benne valami, mert az édességek információit tartalmazzák ezek a készítmények - ez esetben nem rázva, hanem habverővel keverve - de olyan hatóanyagokat nem, mint például cukor, tejszín, tojás, búzaliszt. Nagyon jól esik, hogy a környezetemben élő gyerekek, akik még nincsenek hagyományos édességekhez szokva, vagy érzékenyek valemely allergénre, szeretik ezeket a kísérleteimet, de szeretem a szüleikkel is megkóstoltatni. Mindig izgulok, hogy nekik egyszerű és snassz lesz, túl kevéssé édes, és diplomatikusan mosolyognak majd, hogy de legalább egészséges. Ez a pohárkrém viszont működik több generációnál is, pedig egyszerű, mint egy kacsakő, hiszen kezdő desszert egy év alatti kosztosoknak.
Az első születésnap minden szempontból speciális. Amiatt is, mert addigra még nem biztos, hogy minden alapanyagot be tudtunk, vagy be akartunk vezetni, ami egy ünnephez passzoló édességhez kell. Anno, a kislányom első szülinapjára egy minden szempontból ártatlan, tej és tojásmentes kölespités gesztenyetortát készítettem aszalt gyümölcsökkel édesítve, de amióta ezt a banános édességet többeken is leteszteltem, merem ajánlani születésnapra is annak ellenére, hogy nem tortaformátum.
Hozzávalók 3-4 adaghoz:
2 db banán
10-12 dkg kókuszliszt, vagy kókuszreszelék finomabbra darálva
1-2 ek kókuszolaj
1 maréknyi gyümölcs
1-2 tk karob egy kevés szűrt, forró vízben feloldva
1 kis doboz cocomas kókusztejszín
Opcionális: fahéj, vagy még egy kis karob díszítésnek
Elkészítés:
A cocomast fél órára mélyhűtőbe teszem, a sütőt 180 Celsius fokra melegítem.
Az egyik banánt és a kókuszlisztet kókuszolaj hozzáadásával, kézzel összegyúrom. Egy sütőlapon kilapogatom, és 10 perc alatt megsütöm.
Amíg hűl, előkészítem a gyümölcsöket, és a másik banánt villával összenyomkodom, majd habverővel krémesre keverem.
Ha kihűlt a banános tészta, csíkokra vágom, és egy mélyebb süteményestál aljára rendezgetem, vagy poharakba porciózom. Meglocsolom egy kis karobitallal.
A cocomast egy keverőtálban habverővel kemény habbá verem, és óvatosan hozzákeverem a krémes banánpürét.
Visszatérek a tálhoz, és folytatom a gyümölcsök lerakásával, esetleg egy kis fahéj szórásával. Néhány szemet félre lehet tenni díszítésnek. Végül a kókuszhabot halmozom az édességre. Pár órát pihenhet a hűtőben, majd megszórom még egy kis karobbal.