Ezekből a gasztrokönyvekből ajándékozz gyerekeseknek!

gasztrokonyvek3.jpg

“Tutu uzsonnásdoboza körül állítólag tömeg van, amikor kinyitja. Megy a csencselés. Van, hogy eleve úgy kéri az uzsonnát, hogy tudjon belőle adni. Néha meg arra kér, csomagoljak szalámis szendvicset is”- meséli iskolás fia gasztroneveléséről Havas Dóra az Így etesd a családod! szerzője. A gyerekvállalás több tudományba is beavatást ad a biológiától a kémián át a pszichológiáig, segítséget nyújthat leszokni a dohányzásról, önzésről, alvásról, edzi a türelmet, és az asszertív készségeket dac- és kamaszkorban. A nehézség mindössze annyi, hogy 24 csak gombócból sok, órából kevés. A kisgyerekeseknek jó karácsonyi ajándék egy szakácskönyv, amely a betevő tervezését megkönnyíti. És az idén megjelent, magyar mezőnyből is bőven lehet válogatni: családi kedvenceket Fűszeres Esztertől, ünnepi ételeket Mautner Zsófitól, reform fogásokat Mindenmentes Nóritól, ötletes vegán reggeliket Zizitől, tudománnyal körített fogásokat Antal Emesétől, de van kifejezett babaszakácskönyv is.

 

 

Nem eszik, nem eszik: akkor kapja a kiflit

 

Ez a könyvajánló a karácsonyi vásárlási őrület utolsó fellángolására készült el. Gyorsabban is haladhattam volna, ha már feltalálták volna a frontkiegyenlítő adaptert, a teliholdszűrőt, vagy az önringató babakocsit, és mivel a pálinkás kenyér némileg ellentmond a blog szellemiségének, marad a krónikus időhiány. Bár alapvetően azon az állásponton vagyok, hogy nem kell kinyomtatni az internetet, egy szakácskönyv más még akkor is, ha a szerzők a blogjukon már közzétették a receptjeiket, mert az egy önmagában is szép tárgy, friss könyvillattal.  

 

“Úgy látom, hogy a legtöbb anyuka, illetve családot etető személy - 99%-ban az anyukák - a túlélésre játszanak. Vannak fellángoló törekvések, de kitartóan és elvhűen egészséges étkezésre nevelő szülőt nagyon keveset látok magam körül. A legtöbbeket nem annyira foglalkoztatja ez a kérdés, vagy csak lelkiismeretfurdalás szinten jelentkezik. Annyi a küzdelem a gyerekekkel, hogy ebbe a harcba kevesen állnak bele. Nem eszik, nem eszik. Akkor kapja azt a kiflit, rántott húst, amit hajlandó megenni”- mondja Havas Dóra a Lila Füge blog szerzője, aki két kisfia mellett szerzett tapasztalatait összegyűjtve adta ki legújabb szakácskönyvét.

 

Azt hiszik, erre csak nekem van időm

gasztrokonyv2.jpg

 

Receptjei igazodva a gyerekes ritmushoz könnyen beszerezhető alapanyagokból, egyszerűen elkészíthetők. Például ott az egylábasos orzó csirkével, paradicsommal, borsóval, hogy még a mosogatás se legyen túl nagy macera, mégis vannak, akik számára ez is sok. “Néha tartok bulikat, vendégségeket. Olyankor kóstolnak, sőt meglepve veszik észre a szülők, hogy itt olyasmit is fogyaszt a gyerek, amit otthon nem. De legyintéssel elintézik: persze te állandóan a konyhában vagy. Mindenki imádja a kajáimat, áhítozva néznek rám az anyukák, de az a kényszerképzetük, hogy erre csak nekem van időm.” Néhány évvel ezelőtt Dóra végig dokumentálta második kisfia, Leo hozzátáplálását a Születéstől születésnapig című könyvben, és példája is mutatja, hogy érdemes időt keríteni az étkezésre, ha jó evő gyereket szeretnénk.

 

“A gyerekeim mindenevők. Érdekes módon a különlegesebb gyümölcsök időszakát éljük, sláger a gránátalma, az ananász, a mangó. Illetve a fűszeres, szaftos ételek, curry-k, pörköltek, szaftos húsok és a chili megy. Mindkét gyerekem egyre jobban rákattan a csípős szalámira és a Sriracha szószra. Ez egyértelműen az én majmolásom. De épp ezért a tudatos táplálkozásra nevelésben szerintem elsődleges a szülői példa.”

 

A kaporfagyi a tökfőzeléken eléggé új

gasztrokonyv4.jpg

 

“Az asztal körül forog az életünk” - írja Fűszeres Eszter, és ezzel a mondatával mélyen azonosulni tudok. A zsidó hagyományokból építkező, szintén veterán gasztroblogger az idei szezonra Családi receptek címmel gyűjtötte össze a fogásokat, amelyek mellett megbeszélik, mi volt aznap az oviban, suliban, és amelyekkel jobban csúsznak a pletykák, viták, tervezgetések. Egyik kedvencem a szárított libamell, de jól esik más hagyományos ételekről is olvasni.

 

“A legtöbb recept, amióta az én családom receptje lett, nyilván változott egy picit. Például a kaporfagyi a tökfőzeléken eléggé új dolog. A kovászos uborka, vagy a töltött tyúk viszont teljesen olyan, mint amit még a nagyanyám is készített. Vagy legalábbis igyekszem olyanra főzni én is”- mondta Fűszeres Eszter, akit szintén megkérdeztem arról, két kosztosának, a kiskamasz fiának, és óvodás kislányának épp mik a kedvenceik. “Dávidnak a rugelachos cheesecake, illetve a szarvas tatár, Zálinak pedig a sütőben sült bolognai.”

 

Imádják a birsalmás bablevest

gasztrokonyv1.jpg

 fotó: Két cica konyhája

 

Az ünnepi fogásoknál maradva két kötetet említenék még. Az egyik Bezselics Ildikó Magok a konyhában című receptgyűjteménye, amely egy tematikus magtrilógia első része. A Két cica konyhája bloggerének kötete annyira szép, és minimalista, hogy sosem merném a gyerekeim és a filctollak közelébe tenni. Amiért viszont jó, ha ott van a kisgyerekesek polcán, az az, hogy csupa teljes értékű alapanyag, hüvelyesek, majd a folytatásban az olajos magvak, illetve alternatív gabonák kreatív felhasználását mutatja be. Ildikó családjában a gyerekek 2, 3 és 9 évesek, és szívesen kóstolgatják a fogásait. “A brownie-t imádják, és a birsalmás bablevest”- mondja.

 

A másik ünnepi gyűjtemény Mautner Zsófi Karácsonyi színezője. A kifestésre váró nyersanyagok mellett megjelenő 15 receptekből 6-12 évesek kóstolgattak már nagy lelkesen. “A kedvencek a gesztenyeleves, a lazacleves, a hagymalekvárral töltött lazac a sósak közül. Imádják a mákosguba tortát, és a karácsony reggeli serpenyős almás palacsintát is.”

 

A nagyon cukros tejcsokit például nem eszi meg

gasztrokonyv5.jpg

 

Nagy kaland az is, ha a családi hagyományoktól teljesen el kell térnünk. Ha reform témában keresgélek, az elsők közt rendszerint megnézem Dr. Andrási Nóra Mindenmentes című életmódsite-ját, amelynek anyagai alapján ugyanezzel a címmel receptkönyvet jelentetett meg. A gyógyszerész gasztroblogger évek óta “a semmiből” kreál élvezhető ételeket, miután betegségei miatt alapvetőnek számító nyersanyagokról kellett lemondania. Szenvedélyes kísérletező, és kétéves kislányának lelkesen mutatja be új találmányait.

 

“Az ő  ízlése dinamikusan változik. Amit valamikor nagyon szeretett, az például a mindenmentes kenyerem, a kesuvaj, a banános muffin, a müzliszeletek, a köményes ropogós, a brokkoli krém, a guacamole, a kapros-túrós mártogatós, a minestrone, a ribollita, a falafel, a bundázott karfiol, a brownie és a narancstorta. Jól esett ezekre visszagondolni most, hogy éppen mérsékelt étvágya van.”

 

Nóri elmondta, úgy érzi, magához képest elég megengedő a kislányával.  “Mivel velem tölti az ideje java részét, ezért nagy részben mentes étrenden van, de ha az apukájától meg akar kóstolni olyasmit, amit én nem eszem, megteheti. Persze nálunk is vannak tabuk, de úgy érzem, jól sikerült megalapoznunk az étkezését, mert például a nagyon cukros tejcsokit, amivel egyszer kínálták, meg sem eszi.”

 

Az anyaság erős motiváció az életmódváltásra

gasztrokonyv7.jpg

foto: Zöld avocado 

 

Aki kifejezetten babák igényeire szabva keres gasztro útmutatás, Riczu Anikó életmódtanácsadó terjesztésben nem kapható, csak rendelhető Babaszakácskönyve több kérdéskörrel is foglalkozik. Például hogy mikor érdemes elkezdeni a hozzátáplálást, mikor és hogyan tanácsos bevezetni az allergéneket, milyen elkészítési eljárásokat válasszunk, és mit kell tudni a babakonyha alapanyagairól.

 

A hozzátáplálós és kisgyerekes Facebook-csoportok egyik leggyakrabban visszatérő kérdése, hogy mit adtok a gyerekeiteknek reggelire? Fölösleges részletezni, miből is áll egy hétköznap reggel, eközben a kényelmes, családi reggelizés Himalaja expedíciónak tűnik. És hogy ne a sarki pékség legyen az elérnivaló csúcs, praktikus lehet néhány ötlet egyszerű, egészséges fogásra. A Zizi kalandjai bloggere Nagy Zita Vegán reggeli című könyve épp erről szól.

 

A mentes és vega vonalat képviseli  Hanis Szonja közgazdász is, aki férjével együtt az elmúlt hét évét több, külföldi országban töltötte, és amellett is sokat utazott. Úti élményei inspirálták Mit eszik a világ? című receptkönyvét. A könyv nem elsősorban szülőkre lő, de passzol ebbe az összeállításba. “Azt vettem észre, hogy az anyaság sokszor elég erős motíváció az életmódváltásra. Akik addig egészségtelenül táplálkoztak, a szülés után a gyermek miatt elkezdenek nyitni egy tudatosabb táplálkozás felé”- állítja több országban szerzett tapasztalatai alapján Szonja.

 

Hirtelen valami megváltozik

gasztrokonyv6.jpg

 

Jó, ha a tudatos táplálkozás nemcsak a kisgyerekesek luxusa. Antal Emese dietetikus szociológus szerint a gyerekekek első éveinek a gasztroneveléséről sokan sokfélét írtak már, az óvodásorúak és iskolások étrendjéről viszont már kevesebb szó esik. “Hirtelen valami megváltozik, elérkezik a hároméves kor, amikor már gyermekünk a táplálkozás szempontjából is egyenrangú családtagként foglal helyet az asztalnál. Nincs több bébiétel, pépesített püré, ő is azt eszi, amit a többiek. És a legtöbb családban ilyenkor kezdődnek a problémák”- írja a dietetikus saját oldalán. Olyan alapvető kérdésekben is bizonytalanság van, hogy például egy gyerek mennyi vizet igyon. A Gyermek az asztalnál című könyv összegzi mindazt, amit a mindig változó táplálkozástudomány vall a gyerekekről, óvodás kortól a tizenévekig, Schmidt Judit dietetikus tervezte mintaétrenddel kiegészítve. Sokak szerint túlértékeljük az gyerekkori étrend jelentőségét. Ez igaz, de az egészség múlhat rajta. 

 

Címlapkép: Facebook/lilafuge/

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr6012050835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása