- Hamarosan lesz a szülinapom? Majd esszük a tortát égve?
- Maga a torta remélem nem fog égni, csak a három gyertya rajta. És tudod már, milyen tortát szeretnél?
- … Pesztós vaníliásat!
- Hú, az különleges. De olyat csinálnék inkább, ami az unokatesóidnak is ízlene, mert jönnek a bulidra.
- Brokkolitorta legyen!
- Az nem annyira ünnepi. Édeset válassz! Valami gyümölcsös? Diós-meggyes? Gesztenyés? Almás? Áfonyás?
- A csoki az gyümölcs?
- Nem igazán, csak az alapja, a kakaóbab.
- Akkor csokis legyen!
A nagy napig hátralévő időszak napi mantrájához tartozott elismételni, milyen torta lesz, és pontosítani az összetevőket. Ilyen, ha van a háznál egy óvodáskorú Nébih-ellenőr. A majdani összetevők elemzése során formálódott a végleges változat, hogy a tészta a 2. születésnapra kikísérletezett, puha diós alap lesz, a krémet pedig főtt babos csokoládé alkotja majd, datolyával édesítve, kókusztejszínnel krémesítve.
A bab praktikus ötlet volt. Jól hangzik, hogy egyszerre meg van oldva, hogy a desszert glutén-, tej- és cukormentes, és még a bab antioxidáns tartalma is benne van, és azok a hatásai, hogy például segít szinten tartani a koleszterin szintet és vérnyomást, és a bélflórát erősíti. De valójában a fő szempont inkább az volt, hogy olyan, alkalmazkodó ízű és masszává alakítható dúsítót kerestem, amivel ki lehet kerülni, hogy a krémet főzni kelljen, vagy hogy vízgőz felett tojássárgájával bűvészkedjek. Semmi, megszakítást nem tűrő, és érzékeny elkészítési módba nem mertem belevágni az akkor fél éves kistesó miatt.
Egyszerűsége ellenére nagy siker volt a gyerekek és a nagyszülők körében is. Azóta ünnepi alkalmakra kaptam rá előjegyzést, remek ürügy például a karácsony, hogy újra kérni lehessen. Nagy előnye, hogy még az ilyentájt előforduló lelki túlnyomások esetén sem lehet elrontani.
Hozzávalók 26 centis tortaformához:
Tészta:
6 tojás
15 dkg darált dió
5 dkg kókuszcukor vagy 3-4 szem aszalt datolya
7 dkg hajdinaliszt
1 nagyobb alma lereszelve
1-2 ek kakaópor vagy karob színezékként
2 kk sütőpor, vagy szódabikarbóna
Kevés fahéj
Krém:
18-20 dkg tarkabab vagy virágbab
1 tábla, lehetőleg cukor és tejmentes étcsokoládé
Kb. 15 db aszalt datolya
Kb. 1.5 deci kókuszkrém
1-2 ek kókuszolaj vagy kókuszzsír
Kevés vaníliakivonat
Elkészítés:
A babot előző este beáztatom, majd a tortakészítés előtt megfőzöm.
A tojásokat szétválasztom, az almát meghámozom, lereszelem, a darált diót kimérem, és hozzáadom a sütőport, vagy szódabikarbónát, illetve a fahéjat, karobport.
A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverem, vagy ha datolyát használok édesítésként, akkor azt ledarálom, majd az önmagéban kikevert sárgájához adom óvatosan. Utána a reszelt almát, végül a diót.
A fehérjét egy kis sóval kemény habbá verem, majd óvatosan a tésztához keverem. Most jön a trükk: két, kapcsos tortaformát használok, hogy a megsült tésztát ne kelljen félbevágni. Mindkettőt kibélelem sütőpapírral, és elfelezve a masszát, a formákban elegyengetem.
180 fokos sütőben kb 13 percig sütöm.
Amíg a tészta sül, a datolyát pépesítem. Ha sikerül jó minőségű, puha aszalt datolyát szerezni (én cukrozatlan, iránit szoktam használni, amit közel-keleti boltokban lehet beszerezni) , akkor azt nem fontos áztatni előzőleg, csak kimagozni, pépesíteni. A szikárabb fajtát egy órára kis tisztított vízbe lehet tenni. Az édessége is szubjektív. Elvileg elég 15 szem, de lehet, hogy több is kell belőle, hogy elég édes legyen.
Pürésítéskor kortyonként adagolom hozzá a kókusztejszínt, hogy simább állaga legyen. Egy nagyobb keverőtálban folytatom, és a babot is lepürésítem a datolyakrémmel együtt.
A csokit vízgőz fölött megolvasztom, és hozzákeverem a krémhez. Ha még szükséges, keverek hozzá kókosztejszínt, végül kókuszolajat, ami mélyíti az ízeket.
Összeállítom a tortát, a lapokat, és a torta tetejét bevonom a krémmel. Díszítésképp mehet rá néhány szem meggy, vagy apróra vágott mandarin, narancs.