Világkedvenc még színesebben - céklás falafel

ceklasfalafel4_fin.jpg

Még nem láttam gyereket, aki ne szeretné a falafelt, legfeljebb olyat, aki nem ismeri. A világ legtöbbet készített ételei közé tartozik, szeretett mezze-rokonával, a hummusszal együtt. Még álmodozó, zsebpénzgyűjtő koromban szerettem meg, amikor a török büfék újdonságnak számítottak Budapesten és még nagyvonalúan tömték a pitákat mindenféle friss áruval, de az igazi, gazdag, csak csicseriborsóval készült, liszttel fel nem tuningolt falafel későbbi élmény volt nekem is. Néhány közel-keleti bisztró  képviseli ezt a műfajt, de nem a török büfék. A különböző tuningokat itthon kezdtem próbálgatni, és az egyik kedvenc például cékla, amitől kellemesen pink lesz, így a görkoris Barbie-k kedvenc street foodja is lehet.

 

Egyik délután Ali Khodzsa és a bölcs kisfiú meséjét hallgattuk Molnár Piroska előadásában, és bár a Bagdadban játszódó, két kereskedő vitája körül szövődő történetben a szintén nagy kedvenc olajbogyó töltött be jelentős szerepet, mégis a falafelt juttatta eszembe, hogy jó volna már csinálni. A csicseriborsó jól bírja a kísérletezést, és nyitott a társaságra. Falafelben is kiegészíthetjük pirított, darált dióval, vagy mogyoróval, darált szezámmaggal, és spenóttal is szuper, ha sikerül frisset kapni, a mirelit a kiengedett leve miatt nem annyira jó hozzá.

 

A csicseriborsó élelmi rostokban gazdag, ezzel segíti az emésztést, és lassú felszívódása miatt a telítettségérzetet is hosszabban tartja. B-vitaminokat és E-vitamint is tartalmaz, jó fehérjeforrás, de rostjai és puffasztó hatása miatt a babféléknél is később, egyéves kor körül ajánlják csak a bevezetését.

 

Szereti a fűszereket, a salátához szánt zölségeket, egy dolgot nem tűr csak, ha  falafelről van szó: azt, ha konzervből próbáljuk elkészíteni. Száraz, áztatott csicseriborsót érdemes használni, úgy áll össze a legjobban, a konzervből készült változat hajlamos szétesni. Ebben a receptben minden hozzávaló nyers, a csicseiborsót legalább egy éjszakán áztatom, de még a teljes napos áztatás sem túlzás.

ceklasfalafel2_fin.jpg

 

Hozzávalók - családi adag:

 

20 dkg száraz csicseriborsó

10 dkg nyers cékla

1 gerezd fokhagyma

1 pici vagy ½ vöröshagyma

Bő olaj

Fűszerek: kb. 1 teáskanál római kömény, csipet koriander, egy marék frissen aprított petrezselyem vagy koriander, vagy ezek vegyesen, kb 1 ek frissen facsart citromlé

Opcionális: egy kis szódabikarbóna (javítja az állagot, segít megtartani a cékla színét és könnyebben emészthetővé teszi a csicseriborsó héját). És lehet, hogy egy kis csicserilisztre még szükség lesz, hogy a massza könnyebben formázható legyen.

 

Elkészítés:

 

A csicseriborsót egy napra beáztatom. Leszűröm, és az áztatólevéből félreteszek, ha szükséges a masszát lazítani.

 

A céklát megtisztítom, felkockázom, a hagymát, fokhagymát megpucolom, feldarabolom, és minden hozzávalót együtt a turmixgépben, vagy késes aprítóban krémes masszává dolgozom össze.

 

Ha a római kömény és koriander darabos, akkor serpenyőben megpirítom, majd mozsárban összezúzom. A fűszereket a masszához teszem, citromlevet csepegtetek hozzá. Naspolyányi gombócokat formázok.


Olajat hevítek. Ha jó forró, a gombócok ropogósra sülnek. Egyszerre viszont nem sütök ki tíznél többet, nehogy lehűtsék az olajat. Etaponként nagyjából 7 perc alatt készre sülnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr1512140055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása