Immunerősítés fillérekből - 7 remek gyógynövény náthaszezonra

gyogynovenyek1.jpg

 

- Mikor leszek náthás?

- Remélem nem leszel.

- De szeretnék.

- Miért?

- Mert akkor kapok gyömbéres kapszulát, C-vitamint, hagymahéjteát, meg kakukkfűteát mézzel.

- De szeretsz gyógyulni, csoda, hogy nem ipekakuána volt az első szavad. Pedig jó volna megúszni ezt a szezont..

- De kérek…mi az az ikekaua?

- Köhögéscsillapító varázsige.

- Mhm. Kaphatok mézet kanállal?

 

 

Győzködhetem, hogy ússzuk meg a vírusidényt (amúgy sem sikerült, nyakig benne vagyunk), de én is szerettem gyerekkoromban a műfajjal járó extra dédelgetést, meseolvasást,  diavetítés maratont, a konyhát betöltő kakukkfüves vajákolás illatát, mézes kamillateát. Még inkább a kanalas orvosság ízét, és az éjjeli köhögésekre nagymamám kristálycukorral kikevert tojássárgáját. Később titokban rájártam otthon a svéd cseppekre, és ma is nosztalgiával lépek be drogériák sújtó, gyógyerős levegőjébe.

 

Annyit tudtam, hogy szülőként én is szeretnék merítkezni a népi gyógymódokól, megelőzésre, vagy ha már elkapta, kiegészítésképp, de hogy milyen korban mit szabad, mennyit, hányszor, hogyan, púposan, vagy csapottan, mit forrázni, mit áztatni, és mi mire való pontosan, abban segítséget kértem egy barátnőm gyógynövényeket termesztő édesanyjától.

 

“A gyógynövényekre mankóként tekintsünk! Használhatjuk őket támogatásképp bizonyos időszakokban, mint például most, a hurutos hónapokban. Az viszont nem javasolt, hogy szünet nélkül huzamosabb ideig igyuk őket, mert nem kívánt hatásaik lehetnek”- kezdte Gönczné Pálfi Mira. A somogy megyei faluban, Kutason tíz éve működő családi vállalkozásban mindenféle, helyben termett gyógynövény megtalálható, amelynek gyűjtési, szárítási és felhasználási lehetőségeit Mira és férje a régi, magyarországi népgyógyászati hagyományokból tanulták.

 

‘Ha egy-másfél éves kor alatti babáról van szó, két megoldást látok optimálisnak. Az egyik, ha fazékban gyógyteás vizet forralunk, és forrón tartva a gőzét párologtatjuk abban a helyiségben, ahol a baba van, vagy a fürdővizébe teszünk az immunerősítő füvekből, és így inhalálhatja.” Vannak persze babáknak közvetlenül is adható gyógyteák, például az édeskömény, amelynek egy éves kor alatt, hasfájós időszakban is hasznát lehet venni, de nagy részükkel ne siessünk, mert allergizálhatnak.

 

Ha nagyobb gyerekről van szó, a gyógynövényeket tea formájában önmagukban és egymással keverve is adhatjuk, egy óvodásnak például napi 2 deci gyógytea, nagyjából 1 teáskanál szárított gyógynövénnyel elég. “Másfél éves unokám például egy nap alatt szokott elkortyolgatni apránként egy kisebb bögre gyógyteát.”

 

A patikákban, vagy drogériákban kapható, nem filteres, néhány száz forintért beszerezhető gyógyteák a legjobbak. Érdemes szert tenni még egy sűrűn szövött szűrőre, hogy felfogják a legpiszmogósabb szirmokat és füvecskéket, így nem kell a kész teából halászni a kakukkfű, hárs, vagy bodza aprólékokat.

 

Csipkebogyó

gyogynovenyek3.jpg

 

“A csipkebogyó teát nagyon ajánlom ebben az időszakban, mert értékes vitamin- és antioxidáns-forrás. A többi gyógyteával ellentétben korlátlanul ihatjuk, gyerekek is ihatják nagyobb mennyiségben, mert nem halmozódik fel a szervezetben. Ha túl sokat ittunk, kipisiljük.” Az első őszi fagyok idején érő termést frissen és szárítva is fel lehet használni, a C-vitamin tartalma nagyjából hússzorosa a narancsnak, és gyulladáscsökkenő hatása is van. Mira a csipkebogyó egészét két lépésben hasznosítja.

 

“Nem forralom, mert akkor elvész a C-vitamintartalma, hanem körülbelül 40 fokos vízben áztatom legalább 2 órán át. Ezzel kész is a tea. A kiázott bogyókat aztán fokhagymapréssel, vagy harisnyát feszítve egy szűrőre átpasszírozom, és az így kapott sárga levet vízzel átforralom. Ez a maradék is nagyon értékes, magas a vas, a K- és A-vitamin tartalma. Íze nincs sok, citrommal, mézzel feldobható.”

 

A csipkebogyóból szirupot, lekvárt is készítenek, de még olajat is, amelyet flavonoid és antioxidáns tartalmának köszönhetően szívesen használ a fiatalító ipar.  

 

Kakukkfű

 

Sokunknak élénk emlékei vannak arról, hogy gyerekként hogyan próbálták elbliccelni a kakukkfűtea-kúrát. Az a sötétbarna, keserű lé, benne esetenként úszkáló apró levélkékkel még a feketeöves gyógyteázókat is megosztja. Pompás fertőtlenítő és köhögéscsillapító hatása miatt felmenőink olyan erősre főzték, mint az orosz teát, és mivel vérszegénység ellen is hasznos, passzióból is itatták vitaminszegény téli hónapokban a kicsattanó arcszínért.

 

“A kakukkfüvet ugyanúgy, mint minden más gyógynövényből készült teát nem tanácsos túl erősre főzni, azzal nem fokozzuk a gyógyhatását.” Ha pedig fürdővízhez adjuk csecsemőkorban, szintén nem kell túladagolni, egy evőkanálnyi kakukkfű gézbe csomagolva elég.



Apróbojtorján

 

“Kevesebben ismerik ezt a remek, antibakteriális hatású gyögynövényt. Többféle panaszra is hatásos, egyike például a torokgyulladás, felső légúti problémák” Az apró, sárga szirmú virágok illata és íze sem erős és taszító, könnyen meg lehet szeretni. Forrázás után kis ideig hagyjuk állni. Felfázás megelőzésére ülőfürdőként is használható. Torok, vagy hangszálgyulladásra gargalizálni lehet vele napi 4-5 alkalommal bár kutatnám a titkát a szülőnek, aki egy kétévest meg tud tanítani gargalizálni.

 

Hárs

 

“Az immunrendszert serkentő hárstea nagyon hasznos ebben az időszakban, de ha kúraszerűen adjuk, akkor fontos, hogy időnként szünetet tartsunk. Volt olyan ismerősöm, akinek a szívét megterhelte, mert huzamosabb ideig rendszeresen itta.”

 

A hárstea köhögés és lázcsillapító hatású, fejfájásra és görcsökre is jó, nyugtató hatása miatt pedig a fogzásos időszakban is használhatjuk a fürdővízhez adva estére.

 

Kamilla

 

Ezzel a szuperfegyverrel nem lehet hibázni. Szemfertőzést, kötőhártyagyulladást, árpát kezelünk vele, sebet mosunk, fertőtlenítünk, lázat csillapítunk, felpörgött gyereket nyugtatunk, de azt például nem tudtam, hogy fogzásos időszakban is működhet, fájdalomcsillapító hatása van, ha ecsetelhetünk vele. Torokfájásra szintén nem csak belsőleg ajánlják, hanem a nyakra is tehetjük meleg borogatásként.

 

Megfázáskor antibakteriális hatása miatt is érdemes használni, hőemelkedés, és láz esetén egyúttal azon kevés folyadékpótló anyagok közé tartozik, amelyek édeskés illatukkal és ízükkel könnyen megszerethetők gyerekkorban. A kevésbé népszerű gyógynövényeket is tuningolhatjuk egy kis kamillával, hogy jobban itassák magukat.

gyogynovenyek2.jpg

 Fotó: Erdőháti Áron

 

Bodza

 

“Kevésbé használt gyógynövény, pedig hörghurutra, és köhögéscsillapításra kiváló, és a segítségével kiizzaszthatjuk a náthát.” Melegítő, izzasztó hatása miatt nemcsak akkor, ha már elkaptuk, hanem a nátha megelőzésére is működik, megtámogatja az immunrendszert a  reménytelennek látszó januári napokon.

 

Homoktövis

 

Magas C-vitamintartalmú immunerősítő, fertőzésgátló, májvédő, emellett béta-karotin, kalcium és magnéziumforrás. Termeszteni is könnyű, igénytelen, hidegtűrő és minimális talajigényt benyújtó növény, akár futóhomokon, vegyszermentesen megél. Az ültetése utáni harmadik évben fordul termőre.  

 

“Mindenkinek más válik be, ha homoktövisről van szó. Kapható liszt, kapszula, granulátum formájában. Én nem szárítva szoktam használni, inkább a homoktövis velőt. A színe alapján látható, hogy friss-e, ha élénk sárga, akkor a legjobb. Ha barnás, az azt mutatja, hogy már oxidálódott. Jellegzetesen savanyú, ezért gyerekeknek jobb keverni valamilyen édes ízzel, például almasűrítménnyel, kompóttal.”

 

Gyógyíts finomságokkal!

Isteni alaplé

Immunerősítő borscs

 

Címlapkép: Erdőháti Áron



A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr8612156687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása