Ilyen is kell néha: színes superfoodos reggeli a belvárosban

greenbrunch5_fin.jpg

Ha superfoodtól rendesen kajakómába szeretnénk esni, akkor hosszú távon szükség lesz egy monacói nagybácsira. Néha viszont jól esik egy kis zelleres papaya saláta, goji bogyós energiagolyó, acai porral dúsított turmix. A nemrég nyílt On my Green étteremre tartogattam a legközelebbi, ilyen késztetésem. A hely mottója az egészséges hedonizmus, ennek megfelelően örömmel romboltuk a mítoszt, hogy valami vagy jót tesz a testnek, vagy finom.  Lánykám nálam jóval demokratikusabb kóstoló. Én hajlamos vagyok felértékelni a quinoát a bácskai rizseshússal szemben, még ha nem is biztos, hogy jobban sikerült, nála viszont az óvodai lebbencsleves és az itt kóstolt spirulinás smoothie nagyjából ugyanabba a kategóriába esik, “mert fini” és ugyanúgy bojkottálja a csípős lángolt kolbászt, mint a nyálkásnak bélyegzett chia pudingot. Ezen a kóstolón a vitaminok mellé új kifejezést is kaptunk: flexiteriánus.

 

Tíz éves korig formálhatók 

greenbrunch2_fin.jpg

 

A belvárosi reggelizőhely a Világevő blog szervezésében egészséges brunchot állított össze, és a kínálatukban szereplő minden ételből kóstolhattunk, részben az üzlet közepén lévő önkiszolgáló pultról válogatva. Jól esett látni, hogy az eseményre nemcsak nők jöttek el, és építgetnek a zöldségekkel közös szociális hálót, hanem férfiak is, és hogy gyerekeket is látni lehetett, amint szétkapták a színes salátás kosárkákat.

 

“Nagyjából tíz éves korig tart az az időszak, amíg a gyerekek nyitottak az új ízekre. Utána bezárul a kapu, és egy darabig nem befolyásolhatóak gasztronómiai szempontból”- mondja Széles Anna a hely tulajdonosa, aki otthon három gyerekének ízlését formálgatja. Az elmúlt években a család az utazásaik során temérdek tudatos táplálékot kóstolt, és ezekből inspirálódva alakult ki a hely jellege, stílusa, kínálata. Főleg London és Barcelona, és azon belül is a Flax and Kale volt nagy hatással a tulajdonosra.

 

Melyik újévi fogadalmunkat támogatjuk?

greenbrunch7_fin.jpg

 

Már említettem, hogy új kifejeztést tanultunk: flexiteráinus (valójában nem új kifejezés, a 2000-es években terjedt el). Ez a fenntarthatóságra is építő táplálkozási irányzat, ami nem annyira húsevő, de nem is vega. Kb 80%-ban növényi alapú táplálkozást jelent, a kisebb részen pedig a pedig tojás, a halak, tenger gyümölcsei, a fehér szárnyasok és a nyúlhús osztozkodik. Több más irányzat célja ugyanaz, hogy az ételed jó hatással legyen az egészségedre (mára sikerült az edd magad egészségesre! szlogent olyan mértékben elcsépelni, hogy meghallva az embernek kinyílik a hámozókés a zsebében) ezt hirdethetik  a ketogéntől a makrobión át a nyers vegán étrenden élőkig sokan, Széles Anna és csapata viszont azt is szeretné megmutatni, melyik étellel célzottan melyik újévi fogadalmunkat támogathathatjuk.

 

Fogásaikat 5 kategóriába sorolják: a méregtelenítést segítő detox, a szívbarát sweetheart, az immunrendszert turbózó superhit, a bőrre frissítően ható beautify, és a fogyást segítő energia és zsírszegény zeroline cimkék.

 

A séfeknek is új volt

greenbrunch4_fin.jpg

Úgy tapasztalta, a nők azok, akik leginkább kapacitálják magukat és a környezetüket az életmódváltásra, így a leginkább fogékonyak arra is, hogy a zöldségekkel kísérletezzenek. A csapatában viszont két férfi séf fejleszti a fogásokat. Schreiber Csaba és Kulcsár Alex előzőleg francia stílusú konyhát vitt a bulinegyedbeli Situban, ez a stílus nekik is újdonság volt.

 

A menü megtervezése, kipróbálása, véglegesítése jó másfél éves munkafolyamat eredménye. Kerülik a finomított cukrot, édesítésre gyümölcsöket, illetve xilitet, vagy mézet használnak. A só és fűszerek használata angol kisasszonyosan visszafogott, és a zöldségek vagy nyersen, vagy kímételesen hőkezelve kerülnek az ételekbe. Vannak mandula vagy kókuszliszttel készült gluténmentes édességek, a mangós tápióka, vagy az epres chia puding pedig  a mandulatejnek köszönhetően laktóz és tejfehérjementes, és vannak vegán fogások is. “Fontos szempont volt a számunkra, hogy többféle étrendbe illeszthető kínálatot adjunk.”

 

És mitől olyan superek?

 

greenbrunch6_fin.jpg

 

A superfood is remek hívószó, Jamie Olivertől a kertvárosi bioboltokig sokan hívogatják is velük a célcsoportjukat, de mielőtt felsorolnám, itt miket próbálhattunk, és azok mire valók, a szemben ülő dietetikus barátnőmtől igyekeztem megtudni, milyen kortól kóstolhat egy gyerek például chia pudingot. “Ezek még annyira új dolgok, hogy nincs konkrét ajánlás”- szólt a válasz. Az előzetes átgondolással úgyis elkéstem, mert a 11 hónapos kisfiam már zsákmányolt a tányéromból ezt azt, többek közt goji bogyós energiagolyót, eszerint a goji bogyó bevezetése megtörtént.

 

Chia mag (előfordulása: puding mandulatejjel, goji bogyóval, mandulaliszttel, xilittel és friss eperrel, illetve datolyás energiagolyó chia magba forgatva- ez utóbbi nem a legfelhasználóbarátabb mód, mert szárazon a fogakba és szájpadlásra tud ragadni)

 

Néhány évvel ezelőtt láttam először egy belvárosi bioboltban, és kérdeztem, mire való. “Vízben, vagy tejben elkeverve megduzzad és kocsonyás állagú lesz. Önmagában semmi íze nincs, de nagyon egészséges, javítha az emésztést, fiatalító hatású, mivel jó rostforrás, segíti a fogyókúrát, és tele van omega zsírsavakkal... Nem, nincs kisebb kiszerelésben...Igen, tényleg drága, de egy alkalommal nagyon kevés kell belőle.” Sokáig szemezgettem vele, míg egyszer rászántam magam arra gondolva, úgyis sokáig jó lesz. És mire a kezdőcsomag elfogyott, már feleannyiért is meg lehetett kapni. Amióta elterjedt, és egyre többen veszik, olcsóbb lett.

 

Goji bogyó (előfordulása: chia puding, datolyás kesudiós energiagolyó, és goji smoothie eperrel, banánna, kivivel, naranccsal, mandulatejjel, zabpehellyel)

 

Az antioxidánsok élénk narancssárga nehéztüzérsége. A-vitamin tartalma miatt látásjavító, segít kiegyensúlyozni a koleszterinszintet, és nagy C-vitamin tartalmával immunerősítő. Leggyarabban aszalt formában lehet kapni, nagy termesztő és exportőr például Kína. Sajnos az immunerősítésre és fiatalodásra vágyó molyok is nagyon szeretik, megjártam már vele otthon, érdemes jól zárható dobozban tárolni. Kertben, vagy teraszon is könnyen termeszthető egyébként, télálló, öntermékeny cserje.

 

Acai (előfordulása: acai smoothie almával, banánnal, eperrel, kivivel, körtével, tápiókával, és a tetején ropogós granolával - kis adag 1490 forintért, de isteni)

 

Az áfonyára hasonlító bogyó, csak épp a savanyú talajú erdeink helyett amazóniai pálmafákon nő.  Tele flavonoiddal, E-vitaminnal, és baktériumölő hatással. Jellemzően asztalt és porrá őrölt változatban kapható, de létezik gyümölcsvelő is. Nincs róla személyes sztorim.

 

Spirulina (előfordulása: spirulina smoothie wakaméval, almával, szárzellerrel, avokácóval, banánnal, bébi spenóttal, kivivel, uborkával, friss mentával, pirított kesudióval a tetején - emlékezetes ízkombó)

 

Egyszer egy akrojógában jártas barátnőmmel sétáltunk, amikor a táskájából egy méregzöld folyadékot kapott elő befőttesüvegben, és jóízűen meghúzta. Mégis mi ez? Gyümölcsturmix spirulinával, mert épp méregtelenítős napokat tart. Muszály volt nekem is megkóstolnom és egészen jó volt. Ez az édesvízi algafajta szárított őrlemény formában kapható, és sok könnyen felszívódó ásványi anyagot és esszenciális aminosavakat tartalmaz. Jól telít, ezért fogyókúrázóknak is szokták ajánlani.

 

Wakamé (előfordulása spirulina smoothie)

 

Valójában ehető hínár, egy tengeri algafajta, és szárítva kapható. Elég csak néhány percre beáztatni és mehet is levesbe, salátába, gabonák közé. Ásványi anyagokban és nyomelemelben bővelkedő algafajta, remek jód és káliumforrás. Ázsiai boltokban a legegyszerűbb beszerezni, nálunk időnként  thai levesekben fordul elő, és ha diszkréten apróra daraboljuk, akkor az unokahúgok a karácsonyi ebédnél nem vizsgálják meg kritikusan.

 

Akit érdekel, további szuperek itt.

 

Budai központ  és jövőkép

greenbrunch_fin.jpg

 

Lánykám ragaszkodott ahhoz, hogy az ünnepi szettjében lehessen, ennek megfelelően tekintett a kínálatra is. Ahogy láttam, a kedvence a füstölt lazacos avokádós wrap, azaz tortilla tekercs volt, a céklás, körtés, répás, uborkás, narancsos, Red bang névre hallgató gyümölcslé, illetve a sütik. Nekem a joghurtos cékla padlizsánnal lett a fő favorit. Körülnézve a kínálatban feltűnt viszont, hogy az üzletben nincsen konyha.

 

“A Karolina úton van a konyhánk”- lepett meg válaszával Széles Anna. Az a budai bázis, ahol készülnek az ételeik, és onnan szállítják át ide. Nagyjából 20 perc alatt, frissen ideérnek. "Szeretnénk gyerekeknek való kínálatot is, egyszerűbb zöldséges ételekkel. Szeretnénk majd házhozszállítást, illetve további üzleteket nyitni. Hiszem, hogy növekszik az igény az egészséges ételekre.”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr4512326055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása