A zöldségeknek mindig megvannak a maguk ellenzéki frakciói. Ígéretekkel, egyéni akciókkal lehet ugyan próbálkozni, de a siker kiszámíthatatlan. Nálunk épp a sóska és a brokkoli az, amit többféleképp is készíthetek el, három eset lehetséges: A: egyévesem sértődötten végigmér, majd szabadulni próbál az etetőszékből, B: analizálja, morzsolgatja egy darabig, majd apránként ledobálja az asztalról, és a fogást befejezettnek tekinti, C: megkóstolja, néhány falat után észbe kap, és az előbbi két lehetőség közül választ. Legutóbb mégis megúszta a zuhanást a brokkoli: amerikai palacsintába építve reggelire. A mellé készített sült fokhagymás almás baba-aiolival váratlan sikert aratott.
Egy kisgyerekes baráti ebéden ettünk tisztán zabkorpából készült palacsintát, és látva, milyen jó ütemben fogy, azon kezdtem kattogni, hogy otthon van a hűtőben még egy adag sült brokkoli, az újrahasznosítás jegyében palacsintaként egy kísérletet megér. A már korábban bevetett és bevált sült fokhagymás almás aiolival talán biztosabb az indulás. És igen, bejött, azóta ezt a reggelit felvettük a menübe. A felhasznált zöldségektől függően a 9. hónap körül már lehet kínálni.
Hozzávalók 10 darab gyerekméretű amerikai palacsintához:
Kb 70 gramm zabkorpa vagy zabliszt
Kb 70 gramm maradék sült vagy párolt zöldség
Kb 1 dl növényi tej vagy víz
Pár csipet só
Olaj a sütéshez
Fűszerek: lehet medvehagyma, kakukkfű, borsika, bazsalikom, de fűszer nélkül is megállja a helyét
Az aiolihoz:
3 gerezd fokhagyma
1/2 közepes alma
1/2-1 dl hidegen sajtolt, semleges ízű olaj (pl hozzátápláló babaolaj)
Pár csepp citromlé
Elkészítés:
A sütőt 190 fokra fűtöm. Az almát meghámozom, négy darabba vágom, és a magháza nélkül, pici olívaolajjal megforgatva a közepével lefelé sütőtálra teszem. Együtt sütöm kb. 20 percig a gerezdekre választott, héjas fokhagymával.
A zabkorpát vagy zablisztet kézi habverővel elegyítem a folyadékkal, picit sózom, ha szükséges. Inkább kevésbé legyen folyékony, utólag még be lehet állítani az állagát. Tíz percig állni hagyom. A zöldség maradékot olyan apróra vágom, amennyire csak lehet, és a masszához keverem, és beállítom a sűrű palacsinta tészta állagot.
A mártással folytatom. Ha az alapjai megsültek, pépesre turmixolom, és hagyom langyosra hűlni. A majonézhez hasonlóan habverővel keverve apránként adom hozzá az olajat, amíg síma, krémes mártássá nem alakul. Egy kis citromot csepegtetek hozzá.
Végül serpenyőben olajat melegítek és megsütöm a palacsintákat.