Van remény: nem szeretem zöldséges zabpalacsinta

photo_2017_04_15_15_46_28.jpg

A zöldségeknek mindig megvannak a maguk ellenzéki frakciói. Ígéretekkel, egyéni akciókkal lehet ugyan próbálkozni, de a siker kiszámíthatatlan. Nálunk épp a sóska és a brokkoli az, amit többféleképp is készíthetek el, három eset lehetséges: A: egyévesem sértődötten végigmér, majd szabadulni próbál az etetőszékből, B: analizálja, morzsolgatja egy darabig, majd apránként ledobálja az asztalról, és a fogást befejezettnek tekinti, C: megkóstolja, néhány falat után észbe kap, és az előbbi két lehetőség közül választ. Legutóbb mégis megúszta a zuhanást a brokkoli: amerikai palacsintába építve reggelire. A mellé készített sült fokhagymás almás baba-aiolival váratlan sikert aratott.

 

Egy kisgyerekes baráti ebéden ettünk tisztán zabkorpából készült palacsintát, és látva, milyen jó ütemben fogy, azon kezdtem kattogni, hogy otthon van a hűtőben még egy adag sült brokkoli, az újrahasznosítás jegyében palacsintaként egy kísérletet megér. A már korábban bevetett és bevált sült fokhagymás almás aiolival talán biztosabb az indulás. És igen, bejött, azóta ezt a reggelit felvettük a menübe. A felhasznált zöldségektől függően a 9. hónap körül már lehet kínálni.

 

Hozzávalók 10 darab gyerekméretű amerikai palacsintához:

 

Kb 70 gramm zabkorpa vagy zabliszt

Kb 70 gramm maradék sült vagy párolt zöldség

Kb 1 dl növényi tej vagy víz

Pár csipet só

Olaj a sütéshez

Fűszerek: lehet medvehagyma, kakukkfű, borsika, bazsalikom, de fűszer nélkül is megállja a helyét

 

photo_2017_04_15_15_41_51.jpg

 

Az aiolihoz:

 

3 gerezd fokhagyma

1/2 közepes alma

1/2-1 dl hidegen sajtolt, semleges ízű olaj (pl hozzátápláló babaolaj)

Pár csepp citromlé

 

Elkészítés:

 

A sütőt 190 fokra fűtöm. Az almát meghámozom, négy darabba vágom, és a magháza nélkül, pici olívaolajjal megforgatva a közepével lefelé sütőtálra teszem.  Együtt sütöm kb. 20 percig a gerezdekre választott, héjas fokhagymával.

 

A zabkorpát vagy zablisztet kézi habverővel elegyítem a folyadékkal, picit sózom, ha szükséges. Inkább kevésbé legyen folyékony, utólag még be lehet állítani az állagát. Tíz percig állni hagyom. A zöldség maradékot olyan apróra vágom, amennyire csak lehet, és a masszához keverem, és beállítom a sűrű palacsinta tészta állagot.

 

A mártással folytatom. Ha az alapjai megsültek, pépesre turmixolom, és hagyom langyosra hűlni. A majonézhez hasonlóan habverővel keverve apránként adom hozzá az olajat, amíg síma, krémes mártássá nem alakul. Egy kis citromot csepegtetek hozzá.

 

Végül serpenyőben olajat melegítek és megsütöm a palacsintákat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr8312459977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása