Krémes ártalmatlanság: meggyes gesztenyetorta első szülinapra

gesztenyetorta2_fin.jpg

 

Ha az öcsi egyéves lesz, ehet igazi tortát?

Hogy érted azt, hogy igazi tortát?

Hát csokitortát.

Az már a haladó szint. Az első tortája amolyan belépő torta lesz.

Én is szeretnék szülinapi tortát, ha ő kap.

Te is ehetsz belőle. De neked majd ősszel lesz szülinapod saját tortával, amilyet kérsz.

Miért olyan sokára? Legyen most is!

 

Most már bátrabban vállalnék több szülinapot (bár egyetértek azzal az ősi hagyománnyal, hogy egy gyereket egyszer szokás megszülni, nagyon jó, hogy ezt így találták ki), de amikor még a nagyobbik kosztos volt egyéves, napokig nézegettem a Pinterestet, hogyan is oldjam meg a tortáját tojás, tejtermékek, cukor és olajos magvak nélkül. Az akkori gyerekorvosunk szerint ezek bevezetésével ne kapkodjunk, és ez mind szép és jó elképzelés, csak aztán eljön a szülinap.

 

Végül az akkori kedvencével, a gesztenyével variáltam, és úgy alakult, hogy az öccsének is épp a gesztenye volt az egyik kedvence ezidőtájt, a meggyet is imádja, így ismét adott volt a kiindulópont. A tésztában, és krémben egyaránt kezdő gourmet-knak való ártalmatlanságok szerepelnek a maguk természetes ízével, ennek ellenére a nagyobb unokatestvérek és a nagyszülők is szívesen kóstoltak belőle.

 

A torta végtelenül egyszerű. Két trükkje van csak, ami említésre méltó. Az egyik, hogy a tésztához felhasznált kókuszliszt lehetőleg ne zsírtalanított legyen, inkább darált kókuszreszelék, mert attól nem lesz száraz, a másik pedig, hogy egyszerűbb külön sütni két tésztalapot, mint egyet kettéügyedkedni, mert ez nem egy könnyen kezethető piskóta.

 

gesztenyetorta_fin.jpg

 

Hozzávalók 20 centis tortaformához:

 

Tészta:

 

1 érett banán

1 kisebb édes alma

10 dkg kókuszliszt / finomra darált kókuszreszelék

10 dkg barnarizsliszt

Kb 3 ek kókuszolaj

 

Krém:

 

250 g natúr gesztenyemassza

1 doboz/ 2 dl kókusztejszín

6-8 db aszalt datolya

Kb 3 ek kókuszolaj

1 ek karobpor, és a díszítéshez is lehet használni

Opcionális fűszer: kevés vanília esszencia

 

Meggyvelő:

 

15 dkg magozott meggy

1 kisebb édes alma

Opcionális fűszer: őrölt fahéj



Elkészítés:


A sütőt 180 fokra kapcsolom, a gesztenyemasszát kiolvasztom.

 

A meggyet megmosom, magozáskor a szemeket félbetépem, és felteszem főni. Időközben hozzákockázom, vagy reszelem az almát, és sűrűsödésig főzöm. Le lehet turmixolni, ha úgy nagyobb a keletje.

 

Egy keverőtálban a tészta alapanyagait kézzel összegyúrom. A hűtőben kicsit pihentetem, azután két egyenlő részre osztom, hogy egymás után tudjam megsütni a kiolajazott kapcsos tortaformában. Nagyjából 10 perc alatt készen van egy tésztaréteg, a belseje még puha, a külső pereme már elkezd pirulni.

 

Összeállítom a gesztenyemasszát is. A datotyát kimagozom, és kékes robotgépben a karobporral, vanília esszenciával és kókuszolajjal együtt pépesre darálom, és a kókusztejszínnel kikevert gesztenyemasszába forgatom. Így, konyhalangyosan könnyen kezelhető a krém, nem érdemes hűtőben pihenhetni.

 

Az alsó tésztarétegre meggyszószt kenek, rá a gesztenyekrém egyharmadát.  Jön a következő tészta, és meggyréteg, végül a nagyobb maradék gesztenyekrémmel bevonom a tortát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr9712520017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása