Vegyen aranyos a kislánynak egy kis finom sóskát, hajnalban szedtem - ajánlgatta a kofa a nagymamámnak a váci piacon, de én ott helyben, ötévesen, mint sokat látott gasztrokritikus kijelentettem: az nem kaja. Méghogy nem az, hatalmasat tévedtem. Azóta minden sóska nélkül töltött évemet duplán bepótoltam, és szegény gyerekeim sem győznek “lelkesedni” a különféle ételekben felbukkanó csempészsóska iránt. Már kezdtem nagyon a végén járni a türelmüknek sóska téren, amikor megkóstolták EZT, és azóta újra és újra.
Bár a sóska szereti a cukrot, hajlandó kompromisszumokra édes zöldségekkel és gyümölcsökkel. Együtt tud működni cukkinivel, tökkel, karalábéval, de igazából édesíteni batátával, almával, aszalt gyümölcsökkel, mazsolával, datolyával hagyja magát, ha kerülni akarjuk a hozzáadott cukrot. Én kerülöm, és ha szeretném, hogy a gyerekek megegyék a sóskát, minél inkább el kell rugaszkodnom a hagyományos sóskafőzeléktől. Egyszer gondoltam, all int mondok, és banánnal bolondítottam, és gyümölcsökkel együtt lett belőle egy egyszerű, és tartalmas reggeli.
És hogy miért is kockáztassuk a tejberizs sikerét sóskával? Mert jó flavonoid- és antioxidáns-forrás, B-vitaminokat, a látást segítő A-vitamint és kalciumot, foszfort és vasat tartalmaz, szerepel a magyar szuperalapanyagok listáján, könnyen emészthető és akár 8 hónapos korban is bevezethető, és később pedig kiválóan variálható bogyós gyümölcsökkel, málnával, szederrel, áfonyával.
Hozzávalók 2-3 gyerekadaghoz:
70 gramm kerekszemű rizs (pl arborio)
Kb 4 dl növényi tej
1 kisebb fahéjrúd
60 gramm friss sóska (a szára nélkül)
1 érett banán
1-2 kanál kókusztejszín
Esetleg egy kis vanília, mazsola
Bogyós gyümölcsök
Elkészítés:
A rizst megmosom, a fahéjat hozzádodom és megfőzöm a növényi tejben.
A sóskát megmosom, a szárát most nem használom fel, hogy minél zsengébb és krémesebb legyen a püré. Isten ments a szárát kidobni, félre lehet tenni más ételekhez. A leveleket megpárolom, és ha langyosra hűlt, összeturmixolom a banánnal.
Összeállítom a gyümölcsrizst, ami az édes sóskával együtt is hidegen, vagy legalábbis langyosan a legjobb.