Kevesebb szeméttel a lelked is szabadabb - Shamo Nusi 8 tippje a zöldebb otthonért

shamocl.jpg

Egy helyen gyűjtsd a lakásban a bevásárló zsákokat! Főzz! Kerüld a zöldre mosás csapdáit! Csak néhány azok közül a tanácsok közül, amelyet a Shamo bags zero waste életmódban jártas tervezője javasol hulladékdiétázóknak. Kisgyerekes anyaként neki is az idő a legdrágább, és olyan rutinokkal, mint például kozmetikumok, mosószerek készítése, el tudta érni, hogy kevesebbet kelljen vásárolni járni. Beszélgetésünkből kiderül az is, miért tesz szabadabbá, ha egyszerűsítjük a mindennapokat.

 

Egy olyan hétköznapi esemény, mint a piacra indulás, nálam kimagasló adrenalinforrás. Be fog férni a hús ebbe a dobozba? Nincs is meg a teteje. Tettem dobozt a bogyóknak és savanyúságnak? Hol vannak a vászonzsákok? Elég lesz? Kettő hiányzik, gyerekek hova kavartátok? Miben kérjem a vajat? Megvan a tojástartó? Beraktam gyümölcsöt a gyerekeknek? (sokszor próbáltam megérteni, miért van az, hogy piacra menet mindig éhen akarnak halni, és legalább két babát/ három kisautót is hozniuk kell oda, amiket aztán a raklapok alatt keresgélhetünk).

 

Egy éve határoztam el, hogy komolyabb hulladékdiétába kezdek, csökkentem a nejlonzacskók mennyiségét, likvidálom a papírtörlőket, szalvétákat. Fémdobozokat, tartós kulacsokat használok, méhviaszos kendőt folpakk helyett. Az ajándékokat kendőbe csomagolom, ha tudok, tisztítószert keverek, de még így is sok a szemét. Amire büszke lehetek, hogy ételt nem dobunk ki, kreatívan újragondoljuk, és hogy a zöldségeknek, gyümölcsöknek nagyobb részét használjuk fel, mint amit átlagosan szokás. De rengeteget kell még tanulnom, ügyesednem.  Van olyan is, amit tudok, de nem tudom a gyakorlatba ültetni.

 

Épp ezért örültem, amikor Kondora Dóri a Szatyorbolt munkatársa tavaly ősszel elindította a Csomagolásmentes hétfő programsorozatot, és az egyik alkalommal a Shamo bags öko-univerzumban jártas tervezőjét, Mohácsi Nusit hívta meg. Beszélgettünk sok mindenről a zöld életmódon belül, részben annak nehézségeiről, és ez alapján összeállítottam ezt a listát, ami a hulladékdiétázók számára életszerű és betartható lehet. De előtte még bemutatom Nusit.

shamoportre.jpg

 Mohácsi Nusi (minden kép forrása:  Facebook/Shamo Bags)

 

A táskák és zero waste használati tárgyak tervezője az ELTE filmszakán végzett. Kreativitását végül egy másik, remek gép, a varrógép segítségével kezdte kibontakoztatni. A textilek, színes kellékek, pomponok gyűjtésének vágya az utazásai során lobbant fel.  “Egy évet sikerült halasztanom az egyetemen, és a barátommal - aki azóta már a férjem - elutaztunk Ausztráliába. Fél évet dolgoztunk Sydney-ben, ahol össze tudtunk gyűjteni elég pénzt egy ázsiai körutazáshoz.”

 

Kelet-Timortól Indiáig számos, inspiráló helyen jártak, és Nusi számára az egyik legnagyobb élmény az volt, ahogyan ott a népművészeti hagyományokat ápolják.  “Még az utcán is készítenek ruhákat, tárgyakat, bárki láthatja, kapcsolatba kerülhet a kézműves tradíciókkal. Például Nepálban ez nagyon megfogott. Érdekelni kezdtek az anyagok, szimbólumok, amikkel dolgoznak.”

 

A saját kollekcióját táskák tervezésével kezdte, amelyekből nagy gyűjtemény látható Insta-profilján is. “Eleinte féltem a varrógéptől, de végül összebarátkoztunk.” Véletlenül egy kakasos könyvben rábukkant a fekete, harci kakasra, a shamóraa, ami Japánban a negyvenes évek óta államilag védett kultúrkincs. Ez az állat lett bő öt évvel ezelőtt indult márkájának névadója.

 

“A pazarlásmentes életmód mindig is fontos volt a számomra, de teljes erőbedobással két éve, a kislányom születése óta foglalkozom vele. Sok más ember életében is a szülővé válás az a pont, amikor elkezd nagyobb felelősséggel gondolkozni.” A babázás mellett is folytatta a tervezést, sőt, bővítette a kínálatát függönyanyagból varrt zsákokkal, gyékénykosarakkal, fából készült tányérokkal, evőeszközökkel. “Idehaza már nagyon nehéz hagyományos kézműves mestereket találni. Olyan, gyékénnyel dolgozó kosárfonót, akivel könnyű együttműködni, és megvalósítja a terveimet, végül Erdélyben találtam.”

shamokosar.jpg

 

Zero waste törekvéseinek legújabb kezdeményezése  a saját készítésű, környezetbarát tisztítószerek, mosószerek, kozmetikumok  és a slow szépségápolás bemutatása. Ezt a gyakorlatot a workshopjain adja át. Kisgyerekes anyaként mindenféle időigényes tevékenységektől mentesen szeretné bonyolítani a család életét. A beszélgetésünk alapján összeállított hulladékcsökkentő tippek ennek megfelelően életszerűek és betarthatók.

 

Tegyél meg mindent tőled telhetőt, de ne érezd magad rosszul, ha nem sikerül minden tökéletesen!

 

A beszélgetés minden résztvevője egyetértett abban, hogy teljesen hulladékmentes életmódra berendezkedni nagyon nehéz. Számtalanszor hagyjuk otthon a bevásárló szatyrot, rohanunk ki ebédszünetben doboz nélkül, vagy a kávézóba elvitelre venni termosz nélkül. Van, hogy nincs idő piacozni és muszáj csomagolt ezt-azt venni, kellenek kozmetikumok is, időnként a gyerekek idegrendszerét simogató tasakos gyümölcspürék.

 

Saját hulladékbűnözésem főbb sarokkövei a zacskós saláták, mert képtelenség mindig csomagolásmentesen beszerezni, a dobozos növényi tejek, mert az otthoni tejkészítő sokkal silányabbat főz, és az eldobható pelenkák. Esélyt adtunk a moshatónak, haszáljuk, amikor lehet, de például nyáron iszonyú meleg, ha meg könnyítetek rajta, átázik. Mint kiderült, Nusinak is emiatt van a leginkább lelkiismeretfurdalása. “Nem tudtam a napi rutinba beilleszteni. Ha eldobható pelenkánk nem lenne, akkor nagyon kevésszer kellene kivinnünk a szemetet.

 

shamobevasarlozsak.jpg

 

Kezd azzal, hogy a nejlonzacskókat vászonra cseréled!

 Két generációval ezelőtt még nem volt nejlonzacskó. Az idősek egy része most is kincsnek tekinti, amelyhez a hiánygazdaságban nem jutott hozzá, míg sokan azt próbálják kitalálni, hogyan ne kerüljön hozzájuk újabb zacskó. “A legegyszerűbb lépés az, ha elkezded kiváltani ezeket  vászon táskákkal, zsákokkal. Érdemes a lakásban kijelölni egy pontot, ahol ezeket gyűjtöd. Jó, ha teszel párat a bevásárló táskádba, kosaradba, és a kézitáskádba is. Velem is előfordul, hogy elfelejtem, és a városban azon kapom magam, hogy kaját kell vennem, és nincs nálam zsák. A legjobb, ha felírod, hogy ne felejtsd el magaddal vinni. ”

 

Amit csak lehet, csomagolásmentesen vegyél!

 

Korábban írtam egy összeállítást arról, mit tehetünk azért, hogy a gyerekeknek minél egészségesebb ételeket kaphassanak. Ebben a főbb termelői piacokat és közösségi vásárlóhelyeket is összegyűjtöttem. Gyerekekkel piacozni nemcsak azért jó, mert ott fölösleges csomagolás nélkül vehető meg sok minden, hanem mert saját benyomásuk lesz arról, hogy miből készülnek az ételeik, és egyfajta vásárlási kultúrát is tanulhatnak. Nem utolsósorban szociális élmény, és a jobb fej kofáktól kapnak kóstolót.

 

A csomagolásmentes boltok, mint például az újlipóti Ligeti bolt  is jó megoldást nyújtanak hulladékdiétára. Viszont ez kicsit bonyolultabb, mint szombat este tescózni. Többek közt mélyebb áruismeretet igényel az eladóktól, például a tárolás módjairól, és a szavatossági időkről, és átgondoltságot a vevőktől. Folyadékokat kimérve, üvegben vehetünk, és azt majd elmosva vissza kell vinni. Garantáltan gluténmentes termékeket nem kapunk, mert a csomagolás hiánya miatt előfordulhatnak keresztszennyeződések.

 

Egyszerüsítsd a háztartást!

 

A minimalizálás nagyon sok mindenre kiterjedő törekvés. Onnantól kezdve, hogy többet használjuk a biciklit,  ha lehet, nem zsúfoljuk tele a napunkat programokkal, a gyerekek napját különórákkal, a szobájukat játékokkal. Nem veszünk annyi ételt, amennyit nem tudunk megenni, annyi ruhát, amennyit nem tudunk hordani. Ellenállunk a zenélő gofrisütőnek, kétévente egy új telefonnak, az elromlott gépeket először megpróbáljuk megjavíttatni, és nem dőlünk be a száz forintos boltok kincseinek, amelyek majd csak jók lesznek valamire és nagy eséllyel egy hónapon belül szétesnek.

 

“Az egész lényegében arról szól, hogy használd fel, használd sokáig, hasznosítsd újra, ne pazarolj és tedd az életedet egyszerűbbé! Arról Marie Kondo, a KonMari módszer megalkotója  is ír, hogy a sok tárgy otthon, a feliratos dobozok, flakonok zavart keltenek az emberben. Ezek szelektálása önmagában is jót tesz a hangulatnak. Nekem megkönnyebbülés, hogy ahova járok a kozmetikai alapanyagokat beszerezni, egyfajta shea vajat lehet kapni, és nincs tizenötféle új termék, ilyen illat, olyan limitált kiadás.”

 

A rendrakás művészetéről írt könyvében a japán szerzőnő arra is utal, ha sikerül otthon rendet raknunk, akkor eséllyel az életünkben is sikerül. Az Otthonszervező blog itt összegyűjtötte a könyv főbb iránymutatásait.

 

Lassulj le! Gondolj arra, hogy éltek a nagyszüleid!

 

“A nagyapám még értett a vesszőfonáshoz. Ez a tudás lassan eltűnik. Ha megnézzük, miről is szól a hulladékcsökkentő életmód, láthatjuk a párhuzamot a felmenőink életvitele és eközött. Zöldségeket, gyümölcsöket termeltek, szezonális terményeket ettek, húst hetente egy-két alkalommal, ahogy hozzájutottak. Az ételmaradékok nem vesztek kárba, megkapták az állatok. Maguk készítettek egy csomó ruhát, tárgyakat, az elromlott dolgokat megjavították. Városi körülmények közt ezek nehezen kivitelezhetőek, de minél jobban törekszünk rá, annál kevesebb pazarlással élhetünk.”

 

shamoevoeszkoz.jpg

 

Főzz!

 

Azon túl, hogy jó ürügy arra, hogy reggel tízkor kibontsunk egy üveg bort, és hogy remek randevús, illetve családi tevékenység, a főzés a legjobb módja annak, hogy egészségesen, költséghatékonyan és minél kevesebb szemét termelésével étkezzünk. “Arra is tanít, hogy megismerd az alapanyagokat, és gyakorlatot ad arra, hogy tudatosan használd” - mondja Nusi.

 

A főzésnek számtalan előnyét hangsúlyoztam már a blogon, köztük a hasznát a gyerekek étkezési kultúrájának kialakításában, de egy, nagy hátránya van: a teljes logisztikája időigényes. Kitalálni, bevásárolni, előkészíteni, majd eltakarítani a romokat gyakorlat mellett is sok idő, és akkor fér bele fájdalommentesen a mindennapokba, ha más programról lemondtunk. Érdemes tömbösítve, egy erre szánt napszakban előre többfélét készíteni.

 

Ne dőlj be a zöldre mosás csapdájának!



“ Van egy boom a hulladékmentesség körül, a social média is rengetegszer dobja fel a témát.  Úgy érzékelem, mostanra olyan emberek ingerküszöbét is elérte, akikét korábban nem. De mint minden divathullámot, ezt is meg szeretnék lovagolni olyanok, akik az öko cimkével  környezetterhelő dolgokat csinálnak, vagy teljesen fölösleges holmit akarnak eladni” - figyelelmeztet Nusi.

 

A fém szívószálat például a számukra fölösleges tárgyak közé sorolja, a lebomló pelenkát és főleg a lebomló nejlonzacskókat pedig a környezetszennyező termékek közé. “Egyszer egy hentessel összeszólalkoztam. Mindig viszem a dobozomat, ha húst szeretnék venni, és pikírten megjegyezte, hogy mennyivel környezetbarátabb a doboz, amit majd bő víz alatt kell elmosnom, ahelyett, hogy az ő lebomló zacskóját választanám? Az a zacskó soha nem fog lebomlani. Csak az ipari komposztálásnak volna esélye vele szemben.”

 

A lebomló pelenkákkal is az a gond, hogy legtöbbször arra van lehetőség, hogy a háztartási szemétbe kerüljön. “De a hulladéklerakókon deponált lebomló pelenkák metánt termelnek, amely a szén-dioxidnál huszonháromszor veszélyesebb üvegházhatású gáz” - írja cikkében a Tudatos vásárló

 

Próbáld ki a saját készítésű tisztítószereket, mosószereket, kozmetikumokat!

 

“Rengeteg recept található a neten, amelyekből érdemes kikísérletezni a számunkra legjobb otthoni szereket. Hosszú távon ezzel pénzt és időt is lehet spórolni.  Én alkalmanként nagyobb mennyiségeket keverek, és a tároló üvegekre ráírom a dátumot. Tíz perc alatt bekeverek egy mosogatószert és az két hónapra elég. Nagyon kevésszer kell mennünk DM-be.”

 

Nekünk őszintén szólva vegyes tapasztalataink vannak az öko tisztítószerekkel. Az ecetet és annak házasításait leszámítva nem mindig mosnak annyira tisztára, mint a vegyszerek, úgyhogy ezen a téren még keresem a megoldásokat. Ha sikerül megtalálni, az Nusi szerint felszabadító lesz. “Egészen más szemüvegen keresztül nézzük majd a világot és kicsit felfedezzük, hogy miben is rejlik ennek az életmódnak a szabadsága, egyszerűsége” - írja a zöld fürdőszobai worshopjának ismertetőjében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr4814583208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása