A húsgombóc és paradicsomos szósz kombinációnak mindig hálás leszek. Az a fajta, több generációs jolly joker, amit bárhogyan fűszerezünk, siker, és családos összejövetelen is többnyire mindenkinek jól esik. Sokszor készítjük valamilyen formában vendégváró ebédnek. A babáknak ízesítés nélkül, önmagában is ízgazdag étel, a tájidegen fűszerekkel ismerkedni nem szerető nagyszülőket is meg lehet győzni, hogy ezt azért kóstolják meg. Valahogyan nagyon adja magát a sós citromos, marokkói ízvilág. A posztban több variációt is összegyűjtöttem, milyen húsfajtákból lehet készíteni, és azokat milyen kortól, hogyan kínálhatjuk a gyerekeknek.
A receptekben hozzávalók listája többnyire úgy indul, hogy X dkg darált hús. Na de milyen darált hús? Milyen állat milyen részéből daráltassuk?
A hiperek tálcás darált húsaiban a jó ég tudja, mi van. A hentespultokban darálva kínált hús már jobb megoldás, de csak akkor érdemes, ha rövid időn belül fel tudjuk használni. Könnyen oxidálódik, és az eltarthatósága rövidebb, mint az egész, vagy szeletelt húsoké. Ha később a felülete barnulni kezd, még nem jelenti feltétlenül, hogy máris az enyészet útjára lépett. A vöröses színt részben az adja, hogy az izomszövetbeli oxigénkötő fehérje, a mioglobin megköti a vasat, majd az oxidálódás során a szín halványodik, barnul. Ha viszont nyálkás a hús és a szagában megjelenik egy domestosos stich, akkor már romlik.
Pulykacomb, marhanyak, báránybármi
Darált húshoz a szaftosabb esetleg zsírosabb húsok ideálisabbak. Ezt az ételt sertésből nem szoktuk készíteni, tiszteletben tartva, hogy közel-keleti stílusú (aki ezt nem szeretné követni, annak jó választás a lapocka). Marhából jó a hasaalja, és nyak. Akik szárnyas húsokból szeretik, a pulyka felsőcomb kellően szaftos a daráláshoz. A báránynak nagy része zsenge és darálásra termett, csak nem biztos, hogy nyakhoz, vagy oldalashoz kicsontozva juthatunk. Ha szárazabb darálmányra tudunk csak szert tenni, akkor zsírosabb szegyből még kérhetünk hozzá. És igaz az is, hogy minden szárazabb részhez hozzá lehet tenni egy kis vesefaggyút, ami amúgy a szalámigyártás egyik alapanyaga.
Mikortól kaphatják a babák?
A babák számára a legkorábban bevezethető húsok közé tartozik a csirke, pulyka, így ha az utóbbiból készül a fogás, akkor a 7. hónaptól kínálhatjuk. Annyi csak a dolog vele, hogy a gombócokat legfeljebb egy kis citromfűvel fűszerezzük, a szószhoz pedig párolt batátát, sárgarépát 1-2 kanál paradicsomsűrítménnyel összeforralunk.
A bárány a marhánál magasabb hem-vastartalommal bír, és mindkettőre jellemző, hogy a 10.-11. hónapban kóstólható. A gombócokhoz készített szószba már tehetünk az összes zöldségből és mehet bele édeskömény, vagy fűszerkömény, és pici fahéj is (ha sikerül ceylonit szerezni, mert a többi fajta, pl. a jóval elterjedtebb cassia sajnos a májat terhelő kumarint tartalmaz ), és friss zöldfűszerek, koriander, petrezselyem, citromfű. Ekkor már a padlizsánsaláta babásított verzióját is kínálhatjuk.
Hozzávalók bő 4 fős családi adaghoz:
Kb 60 dkg darált hús
1 cukkini
2 fokhagyma
1-2 evőkanál liszt (gluténmentes változatban barnarizsliszt, kölesliszt)
Fűszerek a családi változathoz: só, 2-3 kk római kömény, 1 kk őrölt koriander, 1-2 sóban eltett citrom (helyettesíthető 1 kisebb gerezd, nagyon finomra vágott, kezeletlen héjú citrommal), esetleg 1-2 aszalt paradicsom, 1 evőkanál citromfű, petrezselyem
Fűszerek a baba változathoz: pici citromfű, petrezselyem, pici citromlé
Szósz:
1 vöröshagyma
2-3 fokhagyma
2 sárgarépa
½ zeller
1 kis batáta
3-4 dl paradicsompüré
Kb ½ liter víz
1 kis ujjnyi szalonna apróra kockázva
Olaj a pirításhoz
Fűszerek a családi változathoz: só, 1 tk római kömény, 1 kk őrölt koriander, 1 kk fahéj, 1 kk őrölt kardamom, 1 kk füstölt paprika, pici reszelt szerecsendió (vagy egyszerűen baharat fűszerkeverék)
Friss petrezselyem, korianderzöld
Fűszerek a baba változathoz: Pici édeskömény vagy fűszerkömény, pici metélőhagyma, pici friss petrezselyem
Padlizsán saláta:
2 padlizsán
1-2 lilahagyma
3 gerezd fokhagyma héjastul
1 kisebb kezeletlen citrom fele
1 evőkanál kapribogyó
1 evőkanál paradicsompüré
2-3 evőkanál extraszűz olívaolaj
Fűszerek a családi változathoz: só, 1 kk őrölt édeskömény, 1 kk római kömény
Fűszer a baba változathoz: pici őrölt édeskömény, hozzátáplálós olaj
Elkészítés:
A sütőt 200 fokra kapcsolom. A padlizsánt megmosom, a lilahagymákat megpucolom, félbevágom, a fél citromot félbevágom, és egy sütőtálba rendezgetve a fokhagymával mindent egyszerre megsütök 20-25 perc alatt. Ha a padlizsánnak több idő kell, akkor a sült zöldségeket kiveszem mellőle.
A húsgombóchoz egy keverőtálba teszem a darált húst, ráreszelek egy cukkinit. Citromfűvel és petrezselyemmel ízesítem, és kiveszek belőle annyit, amennyit a baba adaghoz meg szeretnék sütni. A többihez adom a finomra vágott fokhagymát, aszalt paradicsomot és sóban eltett citromot szintén aprózva. Sózom, fűszerezem, hozzákeverek egy kis lisztet. Diónyi gombócokat formázok mindkét masszából, és sütőpapírral bevont sütőtálcára rendezgetve 220 fokon a hústól függően 12-18 percig sütöm, amíg majdnem készen nem lesznek ( a szószban még párolódnak majd).
Megtisztítom és darabolom a zöldségeket. A baba szószához a sárgarépából, batátából, esetleg zellerből néhány kockát egy kis fazékban megpárolok. Utána összerottyantom a paradicsompürével, és pároló vízből hozzá adagolva leturmixolom. Egy kis zöldfűszert kaphat a végén.
A családi szószhoz a hagymákat felaprítom. Nagyobb, - esetleg - vasfazékban az apróra kockázott szalonnát olvasztani kezdem, majd olajat hozzáadva a vöröshagymát megfonnyasztom, hozzáadom a fokhagymát, és átforgatom a darabolt zöldségeket. Sózom, fűszerezem, felöntöm vízzel. Amikor a zöldségek már majdnem megpuhulnak, mehet hozzá a paradicsompüré is. Leturmixolom, és beállítom, mennyire legyen híg.
A megsült gombócokat beleforgatom, az egészet átforralom, és megkaphatja a zöldfűszereket.
A salátához a padlizsánt meghámozom, felkockázom. Hozzá aprítom a sült lilahagymát. Összekeverem, kiveszek egy keveset a baba adagjához, amit még egy kicsit tovább aprítok és egy kis olajjal (pl hozzátáplálós olaj ) és egy kevés őrölt édesköménnyel és citromlével ízesítem.
Folytatom a saláta bekeverését az egészen apróra vágott sült citrommal, a pici paradicsompürével, a hájából kinyomott, vagy sülten pár mozdulattal meghámozott és aprított fokhagyma gerezdekkel, sóval, fűszerekkel.
A húsgombócos raguhoz barnarizst, vagy kölest (ezek gluténmentesek), vagy kuszkuszt, bulgurt (ezek tartalmaznak glutént) készíthetünk.
Még több gombóc a blogon: