Sajtkrém spárgával, eperrel, zöldalmával, sós granolával - tejmentesen is

sparga_poharkrem03_fin.jpg

A teremtésnek azon pontján, amikor ős-Excel táblázatban gyűltek a tervek arról, hogy melyik, teremtendő zöldségnek, és gyümölcsnek mikor legyen a szezonja, akkor nagy szerencse, hogy a spárga és az eper egymás mellé került. Nagyon jók együtt mindenféle variációban. Most egy sós nass következik tízóraira, vagy uzsonnára egyéves kortól, vagy egy jó kis vendégváróként. Sajtkrémmel is elkészítettem, és tejmentes változatban is rizsdarával, növényi tejjel. Az eperről bővebben is írok, a bevezetés dilemmái miatt.

 

A kisétkezések mindig azok, amelyekre a legkevesebb idő jut: kitalálni, elkészíteni és megenni is. De ha már rá tudunk szánni egy kis időt, akkor cserébe nagyon tápláló tud lenni. Ezzel a snackkel sikerült elérnem, hogy a kisebbikem egyen a spárgát, amit amúgy nem szeret, és ez alkalommal mindkettejük délutáni édességvágyát sikerült sós jellegű nassba transzformálni.

 

A spárga a 8. hónaptól kínálható a babáknak. A zöldspárga magasabb tápanyagtartalmú, már azzal is többet kap a jóból, hogy a föld felett növekszik, így klorofillt és C-vitamint is kap a B-vitaminok és magnézium mellé (a tavalyi szezonban írtam bővebben  a kettő közti különbségről. Nagy előnye még, hogy előkészítése egyszerűbb, nem szükséges a teljes sípot hámozni, csak az alján lévő néhány centi az, ami fás és nehezen élvezhető.

 

Az eper már több kérdést felvet, ha babákról van szó. Sokáig tartotta magát az ajánlás, hogy az aprós bogyós gyümölcsöket, így az epret is másfél éves kor után kóstolják először a kicsik. Az utóbbi években ez megváltozott, és az allergének egyéves kor előtti bevezetését kezdték ajánlani a szakemberek. Ez persze nem azt jelenti, hogy abból mennyiséget és rendszeresen kellene fogyasztani, hanem inkább azt, hogy tegyük lehetővé, hogy egy-két alkalommal az immunrendszer kis mennyiségben találkozzon az adott fehérjével.

 

Az eper esetében nem jó ötlet egyéves kor alatt sűrűn adni, több probléma is lehet vele, ami nem a magokkal kapcsolatos. Például a barázdált felszíne magához kötheti a virágzó fák tavaszi polleneit, amelyek túráztathatják az immunrendszert. Másfelől a savas, illóolajokban gazdag gyümölcsök, például narancs vagy eper evése után a száj körül kipirosodhat, húzódhat a bőr. Ez nem veszélyes, csak kellemetlen:  a gyümölcs savai, aromái okozzák.

 

Harmadrészt erősen vegyszerezett gyümölcsről van szó, főleg ha importból származik. Nagyon érdemes magyart és vegyszermenteset szerezni, főleg a kicsiknek, ami nyilván drágább.

 

A pohárkrém receptre visszatérve végül érkezik két hozzávaló, ami krémessé, és ami ropogóssá teszi: a sajtkrém és a dió granola. Nálunk ritkán szerepel sajtkrém. Nekem ki kell hagynom, a gyerekek pedig hurutra erősen hajlamosak. De az ízélmények sokszínűségének fontosságában és a változatosságban mélyen hiszek. A tejtermékek, amiket alkalmanként beszerzünk, bio termékek, vagy legalábbis legeltetett és nem kényszerített állattól származnak. Mindazokra gondolva, akik intolerancia, autoimmun betegség, IR, vagy más egészségügyi megfontolásból nem esznek tejtermékeket, készítettem egy mentes verziót is.

 

A fogás ropogósságát adó diós vagy pisztáciás, sós granola pedig alapból is mentes, legalábbis glutént nem tartalmaz, ha gluténmentes zabpehelyből készítjük. A magvak miatt szintén egyéves kortól ajánlott.

 

A recepthez az epret, a spárgát (Szerilé) és a sajtkrémet (Pusztán Kézműves Sajtműhely) az IttaSzezon termelői kínálatából kaptuk.

 

sparga_poharkrem01_fin.jpg



Hozzávalók 4 adaghoz:

 

4x3 db zöldspárga

1 nagy marék eper

1 nagy, savanykás zöldalma

Egy löttyintés olívaolaj

 

Sós granola:

 

10 dkg zabpehely (gluténmentes verzióban gluténmentes zabpehely)

5 dkg rizsliszt, vagy barnarizsliszt

3-4 dkg darált dió vagy pisztácia

5 dkg vaj vagy kókuszzsír

Pici só

Pici reszelt citromhéj

 

Sajtkrém:

 

120 gramm termelői sajtkrém

1 pohár natúr joghurt

 

A tejmentes változat krémje 4 adaghoz:

 

20 gramm rizsdara vagy barnarizsdara

Kb 15 ml növényi tej, pl rizstej

2 dl kókusztejszín, kókuszjoghurt vagy más növényi joghurt

Pici só (lehet pl. kala namak, azaz kénes ízvilágú fekete só)

Pici reszelt citromhéj+ néhány facsarásnyi citromlé

Esetleg 1 kk inaktív élesztőpehely a sajtos ízvilágért

 

Elkészítés:

 

A granola hozzávalóit egy keverőtálban kézzel összegyúrom, egy fél órára a hűtőbe teszem, majd szétmorzsolom és elterítem egy sütőpapírral bevont sütőtálcán. 170 fokon, időnként megforgatva, körülbelül 15 perc alatt ropogósra sütöm.

 

Ha készül tejmentes változat, akkor a rizsdarát növényi tejben megfőzöm, és hagyom hűlni. Langyosan fellazítom a kókusztejszínnel/növényi joghurttal, ízesítem, és behűtöm.

 

A spárga alsó néhány centijét letöröm (és félreteszem alaplének), és az alsó negyedét  meghámozom, hogy a fás részektől megszabadítsam. Forró, enyhén só vízben dobom úgy, hogy a sípjai a vízből kilógjanak, lefedem és 5 percig párolom. Ha készen van és kihűlt, a szárakat vékony karikákra vágom, a sípokat egészben hagyom.

 

Az epret megtisztítom, leszárazom, félbe, vagy kisebb darabokra vágom,  a zöld almát megmosom, apró konckákra vágom, sajkrémet bekeverem.

 

Összeállítom a 4 poharat: A legaljára spárga karikákat, zöldalma kockákat, és epret teszek. Rákanalazok egy kis granolát, majd a sajtkrém negyedét. Újra egy kis spárga, zöldalma, eper, meglocsolva egy kevés olívaolajjal, és rá egy kis granola. A tetejére 2-3 spárga sípot fektetek, és ha kéznél van egy kis csíra, azzal díszítem.



A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr2914856018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása