Tökös kukoricakrémleves baba és családi változatban

kukoricaleves01_fin.jpg

A kukoricának az utóbbi években nincs egyételműen jó pr-ja a tudatos táplálkozók körében, de azért a nyárhoz és a strandoláshoz hozzátartozik a jó öreg főtt, csöves kukorica. Harapni, rágni nem szerető kicsinyeim ezzel örömmel gyakoroltak egyéves koruk után, előtte pedig krémleves formában ismerték meg. Ez egy sült, nyári zöldségekkel tuningolt változat zsenge tökkel krémesítve, BLW-s babáknak több textúra élményével. A családnak pedig tovább fűszerezem. 

 

A kukorica az emberiség történetében alap élelmiszer, ami az utóbbi években, a low-carb és szénhidrát csökkentett étrendek, a génmódosítás, és a növényvédő szerek ( például a glifozát ) elleni felhangok és az autoimmun betegségek elleni küzdelem miatt kétes hírűvé vált. Egy korábbi posztomban összegyűjtöttem pár tudnivalót róla , kitértem arra is, hogy miért lenne fontos kisléptékű gazdaságból, megbízható termelőtől, vagy egyenesen bio forrásból kukoricát választani, és miért hagyjuk inkább ki a hiperláncok nyári akcióit. 

 

A kukorica magas keményítőtartalmú és lektintartalma miatt sem szerencsés napi szinten ezen élni (akit érdekel, hogy mik azok a lektinek, és mennyire félelmetes jószágok, itt egy részletes összefoglalót kap a Napi táptudástól ), de a flamingós úszómatracról leszállva a standtörölközőn vizesen csöves kukoricát rágcsálni egyszerűen hozzátartozik a nyárhoz. 

 

A kukorica nagyon sokoldalúan használható. Itthon a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény, a zömét takarmányozásra használják. Egy részét az ipar dolgozza fel keményítők, cukorfélék (invertcukor, kukoricaszirup, amelyekkel gyümölcskonzerveket, üdítőket édesítenek) cukoralkoholok (xilitol, eritritol) és alkohol gyártására. A csírájából olajat sajtolnak. A szárából, csutkájából brikettet állítanak elő, a rostját a műanyagipar használja. Mindössze 3% az a mennyiség, amit az emberek csak úgy, szimplán megesznek. 

 

Épp a legjobbkor érik, legalábbis a makrobiotika szerint hűtő hatású, egynyári zöldség. Kémiai összetételében százalékos átlagban számítva a keményítő vezet 65 százalékkal, a fehérjetartalma 9, a zsír 4, a cukor 2 és fél, és a cellulóz kevesebb, mint 2 százalék.

 

Babáknak a 7-8. hónaptól adható pürésítve. Eleinte inkább úgy javasolják, hogy héj nélkül kínáljuk, átpasszírozva, a héj tartalmazza ugyanis a cellulózt, ami összetett szénhidrát, nehezebben emészthető rost. Őszintén szólva egy próba kivételével sosem passzíroztam borsót, vagy kukoricát, inkább a lehető legkrémesebbre daráltam. A kukoricét így a 8. hónapban próbáltam ki. 

 

A hozzáadott tök könnyíti a fogást a babáknak, magas víztartalmú, és könnyen emészthető, a hozzátáplálás első hónapjától bevethető. 

 

Hozzávalók 4 személyre: 

 

1 zsenge tök 

5 cső kukorica

Só 

Olaj 

2 paradicsom 

1 kisebb cukkini

Esetleg bébispenót

Kb 1 liter víz

Olaj, vagy kókuszolaj a pirításhoz

A baba változathoz: 5-7 karika újhagyma, és fűszerek:  pici citrom és citromfű

A családi változathoz még: 

1 vöröshagyma

1-2 gerezd fokhagyma

Egy ujjpercnyi gyömbér

1 tk madras curry fűszerkeverék (ebben szokott lenni: kurkuma, koriandermag, görögszénamag, szárított sárgarépa, szárított gyömbér, mustármag, chili vagy cayenne bors) de bármilyen szimpla curry fűszer is szuper

Díszítésképp tökmag és tökmagolaj

 

Elkészítés: 

 

A kukoricát megmosom, és a héjával együtt bő vízben puhára főzöm, és ha langyosra hűlt, a kukoricaszemeket a csőröl levágom és egy tálba gyűjtöm. 

 

A tököt meghámozom, félbevágom, a magját kikanalazom (és élreteszem a tálaláshoz: finoman átdörzsölöm konyharuhával, vagy papírtörlővel, hogy majd később könnyebben pirítható legyen egy kis kókuszolajon), a tökhúst kockákra vágom. 

 

A baba verzióhoz újhagymát pirítok olajon/kókuszolajon egy kis fazékban. Rádobok egy marék tököt, megfonnyasztom. Hozzákeverek egy kisebb marék kukoricát és 1-2 dl vizet. Egyet rottyan, és leveszem a tűzről. Ha kicsit kihűlt, citromfűvel és kis citromlével ízesítem, és botmixerrel lepürésítem. 

 

A családi verzióhoz megpucolom és felaprítom a hagymát, fokhagymát, gyömbért. Egy nagyobb fazékban olajon/kókuszolajon megfonnyasztom a hagymát, hozzádobom a gyömbért, fokhagymát, majd a tököt, és hagyom puhulni. Hozzáadom a fűszerkeveréket, vizet, a kukorica nagy részét (egy fél csészényit meghagyok egészben), és egyet forralok rajta. Végül lepürésítem. 

 

A paradicsomokat felezem és szeletekre vágom. Így fél karikákat kapok. A cukkinit megmosom, felkockázom. 

 

Serpenyőben olajat/kókuszolajat melegítek, és megpirítom benne a tökmagot. Kiveszem egy tálba, utána a félretett kukoricát, majd a cukkinit, végül a paradicsomot pirítom. Ezekkel díszítem a levest, és egy kis tökmagolajjal meghintem. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr3214994868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása