Aszalt paradicsomos zablepény pirított csirkével és körte csatnival - baba változatban is

zablepeny02_fin.jpg

Mostanában kosztosaim tésztatöltős, tekerős korszakba léptek, úgyhogy nagy lepény és tortilla-kísérletben vagyok. Ha glutén nélkül szeretnénk, és nem lisztkeverékből, akkor nehezebb hajtogatható állagot elérni, inkább egy tehetséges hibridre van esély félúton a palacsinta és a wrap között. Erre komponáltam egy könnyű, családi fogást pirított zöldséges és csirkés töltelékkel és egy nem indiai ízvilágú, lágy körte csatnival, ami már többnyire a tekerés előtt elfogy. Miért éppen zabból készül most a lepény? A posztban összefoglalom. És gondolva a babákra is, pár apró változtatással ez nekik is a kedvükre való, komplett ebéd lehet. 

 

A rizs, de főleg a zab a teremtő vigasza azért, ha valakinek ki kell hagynia a gluténtartalmú gabonákat. A hozzátáplálás időszakában is jó, ha időnként előfordul, mert kifejezetten gyógyhatású.  Olyan jóságokat tartalmaz, mint vas, az immunrendszer fejlődéséhez szükséges cink, illetve béta-glükán, a csontokat és vázat kényeztető kalcium, B-vitaminok és folát. Ezek mind fontosak a magzatoknak, babáknak. Polifenoljaival a degeneratív betegségek ellen véd, ezzel a szívegészséghez is hozzájárul, illetve a vérzsír-profilt javítja. 

 

Oldékony rost tartalma miatt jelentősebb vércukor kilengés nélkül, egyenletesen, hosszabb időre laktat. Ősszel-télen azzal is a szerencsés tulajdonságával is számolhatunk gyerekek esetében, hogy a legjobban melengető gabonák közé tartozik az ötelemes kínai konyha szerint. 

 

Mi a különbség a zab és a gluténmentes zab között?

zablepeny04_fin.jpg

 

A glutén a prolamin fehérjék közé tartozik, amelynek tagjai szinte az összes gabonában megtalálhatók (a kukoricában is), de nem mind viselkedik gluténként. A fő gluténfehérje a búzában található gliadin, és ehhez hasonló fehérjék (a rozsban szekalin, az árpában hordein) a többi gabonában is előfordulnak. A zab aveninje is hasonló, amelyről ellentmondásosak a kutatási eredmények. 

 

Vannak gluténérzékenyek, akiknél kiváltja a cöliákiát, de vannak olyan kutatások is, amelyeket cöliákiás gyerekeken végeztek, és azt találták, hogy a zab sem a szisztémás, sem a belek nyálkahártyájában lévő auto-antitesteket nem váltja ki, így immunreakció nélkül tolerálható. Van, aki arra figyelmeztet, hogy a bél nyálkahártyát a gluténhez hasonlóan tudja irritálni minden más, hasonló fehérje is, a zabban találhatók is. Változatosak és eltérőek a reakciók, egyénileg lehet csak igazán értékelni. 

 

A gluténmentes zabpehely, amelyik nagyjából háromszor annyiba kerül, mint a hagyományos, olyan üzemben készül, ahol nem dolgoznak fel gluténtartalmú gabonát, így nem szennyeződhet azok fehérjéivel. Létezik egy olyan verzió is - egy tanáromtól hallottam - amelyik szerint a megtermelt zabfajták közt a gluténmentes egy külön, nemesített fajta, amelynek a küldetése épp az, hogy fehérjéi az érintetteknek tolerálhatóak legyenek (erről keresem még a kutatási anyagokat, egyelőre érdemben nem találtam). 

 

Melengető, laktató és csomagolható

zablepeny05_fin.jpg

 

A lényeg, hogy az egyenletesen laktató hatása, a melegítő szupererő és a bőséges ásványi anyag tartalom miatt a gyerekeket jó ötlet zabkásával, vagy ha már unják, valami más, zabos reggelivel útnak indítani az oviba, iskolába. Vagy zabos tízóraival segíteni, hogy úgy érezzék, hosszabb időre jóllaktak és a vércukruk sem ingadozik. A most következő lepény például könnyen kezelhető, és a csirkehúsos, zöldséges contenttel együtt csomagolható uzsonnásdobozba is. 

 

Ennek a fogásnak a kihagyhatatlan eleme nálunk a körtecsatni, ami igazából nem indiai ízvilágú csatni, mert az nem annyira passzolna hozzá, hanem csak egy gyömbéres gyümölcskompót. Ez a csirkéhez adott zöldségek elfogyasztásában is segít. 

 

A baba verziót, amelyben a csirke páca is lágy, bababarát fűszerezésű, a zöldséges keverék szintén natúr és pépesített változatban szerepel. A körtecsatni baba változatával együtt mindezek a 8-9. hónaptól kínálhatók. Ha kihagyjuk belőle a nitrát begyűjtésére hajlamos és oxálsavat tartalmazó mángoldot vagy spenótot (ezek jó emésztéséhez, átalakításához szükségek enzimek a hozzátáplálási kor kezdetén még nincsenek jelen, erről itt írok bővebben), akkor a 7. hónaptól mehet. A zöldségeknél arra is figyeljünk, ha a pici kiszemeli a serpenyőben a koktélparadicsomot, akkor azt eleinte ne nyersen kínáljuk neki. 

 

A zab a 7. hónaptól bőven kínálható, ha a rostjai nem okoznak problémát. Ebbe a lepénybe saját aszalású, és finomra vágott paradicsomot sütök, hozzáadott só és adalékok nélkül, így az is ugyanettől a kortól biztonságos. Ha bolti paradicsommal készül, akkor jobb a szárított változat egy kis időre beáztatva, mint a fűszerekekkel együtt olajban eltett aszalt paradicsom. A nagyobb gyerekeknek az utóbbi is szuper. 



zablepeny01_fin.jpg

Hozzávalók: 

 

Lepény

 

15 dkg gm zabpehelyliszt

1 kk szódabikarbóna

3-4 aszalt paradicsom

15 ml ásványvíz

Kb 7-8 ml langyos csapvíz (lehet fele-fele arányban növényi tej és víz) 

1 ek olívaolaj

1 kk almaecet

Csippentésnyi só

 

Zöldséges pirított csirke

 

1 csontos csirkemell (kb 60-70 dkg)

A pácához: 1-2 fokhagyma, 2-3 evőkanál olívaolaj, 1 kk oregánó, 1 kk kurkuma, 1 kk fűszerpaprika, 1 tk balzsamecet, 1 kk fahéj

A baba változat pácához: 1 tk evőkanál olívaolaj, ½ tk oregánó, ½ tk citromfű, 3-4 cm apróra vágott zöldhagyma, pár facsarás citromlé

1 hagyma

1 közepes zeller

4-6 mángold szárastul, vagy 15 dkg spenót

½ narancs leve

1 maréknyi koktélparadicsom

Fűszerek: só, 2-3 ág friss kakukkfű, 3-5 levél bazsalikom

 

Körtecsatni

 

3 db köpepes, édeskés körte

1 kisebb hagyma

1 fokhagyma

1 cm gyömbér

Fűszerek: pici só, ½ kk őrölt gyömbér, 1 kk fahéj, 1 kk citromfű, pár facsarás citromlé

 

Elkészítés: 

 

A csirkét kicsontozom (a csontját elteszem, lefagyasztom, később bármilyen leves alaplevébe főhet), és falatnyi darabokra, vagy csíkokra vágom. Egy nagyobb és egy kisebb zárható dobozt kerítek. Néhány falat csirkét a kisebb dobozba téve a babának olívaolajjal, zöldfűszerekkel, zöldhagymával, citromlével átforgatom, lezárom, és néhány órára behűtöm. A családi adagot a nagyobb dobozba rendezgetem, sózom, a fokhagymát felaprítva rászórom, a páchoz szükséges többi fűszerrel és olajjal együtt átforgatom, és szintén néhány órán át hagyom, hogy átjárják az ízek a lefedett dobozban. 

 

Egy keverőtálba szitálom a zablisztet, hozzákeverem a szódabikarbónát és egy pici sót, majd az ásványvizet vagy a víz (vagy növényi tej+víz egy részét) adagolva hozzá habverővel csomómentesre keverem. Hozzálöttyintem az olívaolajat, almaecetet, és legalább egy órán át békén hagyom. 

 

A körtét megtisztítva feldarabolom (maradhat a héja, de a baba miatt le is hámozhatjuk), a hagymát, fokhagymát, gyömbért finomra vágom. 



Vissza a lepényhez. A zabliszttől megduzzadt masszát a maradék vízzel (vagy víz+tejjel lazítom) amíg a palacsintatésztánál sűrűbb állagot nem kapok, majd hozzáaprítom az aszalt paradicsomot. Palacsintasütőben minimális olajon korong alakúra terítem (a palacsintánál vastagabb, az amerikai palacsintánál vékonyabb tésztaréteg az ideális) és mindkét oldalát átsütöm.  

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr9915215530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása