Mini karfiolpizza - klasszikus, vegán és baba változatban

karfiolpizzal02_fin.jpg

A névadásnak mágiája van. Ha valamit karfiollepénynek hívunk itthon, kevébé vonzó, mint amikor karfiolpizzának. A pizzáról legkésőbb óvodás korban rögzül, hogy a vékony, de puha kelt tészta és a paradicsomszósz adta mennyország örök komfort fogás lesz. Ehhez képest nem bíztam abban, hogy egy karfiollal puhított, mentes tészta gazdag szósszal és feltéttel hasonló élményt tud nyújtani. Eleinte pizzának sem mertem hívni (nehogy fenyegető levelet kapjak Nápolyból).  De mivel többször is bizonyította már addiktív hatását, megérdemelte a nevet. Háromféle változatban készítettem el: a klasszikus tésztájában van kemény sajt, amitől még jobb lesz, a vegán verzió nagyon növényi, a baba változat pedig nagyon baba. Nyári paradicsommal és friss bazsalikommal a legjobb.

 

A karfiolpizza a 2010-es évek low carb trendjének egyik sikerszüleménye: az alacsony szénhidrát, és magas tápanyagtartalmú keresztesvirágzatúak két, remekül variálható képviselőjét, a karfiolt és a brokkolit építi be a tésztába többféle irányzatnak megfelelő módon. Léteznek mentes és keto változatok is, manapság már talán minden blogger bemutatta a saját receptjét.  Nem szeretem pizzának hívni azt, ami nem pizza, de a nevénél lényegesebb tulajdonsága, hogy ilyen formában a gyerekek sem tiltakoznak ellene. Jó ideje, pont a magas rosttartalma, és variálhatósága miatt visszatérő eleme a konyhánknak, egy jó kis, közösen elkészíthető, feltétekkel bolondítható, vakációs fogás. A legjobb nyári paradicsommal készíteni, aminek júliustól kezdve már van is íze, és friss bazsalikommal.

 

A karfiol hálás alany a kísérletezésekhez, és szimpatikussá tehető a gyerekeknek. Például mandulásan bundázva és sütőben sütve, indiai jellegű karfiolpüréként , kókusztejes püréként sült csicseriborsóval,  karfiol tortillaként érdemes lehet kipróbálni. 

 

Klassz még tócsniként, krumplival, vagy helyett, és a zöldségek iránt mérsékelten lelkesedő unokahúgom kedvence a lengyeles változat, sütve, majd vajba, zsemlemorzsába forgatva.  Nálunk még pásztorpiteként is jól muzsikál (csak receptet nem posztoltam hozzá). 

 

 Mikortól ehetik a babák?

A 8. hónaptól (illetve a hozzátáplálás kezdetétől számított 2. hónaptól) bevezethető zöldség. Kéntartalmú tápanyagaival a bélfalak  barátja, indol-3-karbinol tartalma gyulladáscsökkentő hatású. A leggyakoribb kérdések a babák és karfiol viszonyában: milyen zöldségek,  húsok, fűszerek passzolnak hozzá?  Bírja a lencsefélék és a zöld levelesek társaságát is. Pörköltben is vígan lebeg. A legártatlanabb zöldfűszerek közül a borsika, a kakukkfű, a citromfű, de főleg a medvehagyma és a petrezselyem illik hozzá. Később a curry fűszerkeverékek, indiai masalák, szerecsendió is bevethető, és aki ehet tejterméket, annak tejszínnel, vajjal, sajttal lehet még jó kaland. 

 

A karfiolpizza baba változata a 9. hónaptól kínálható, puha, kézzel tépkedhető komfort fogás. 

 

karfiolpizzal01_fin.jpg



Hozzávalók kb. 6 darabhoz 

 

1. Klasszikus változat

 

50 dkg karfiol 

5 dkg érett, kemény sajt (pl grano padano, pecorino, parmezán)

5 dkg szezámpehely 

15 dkg rizsliszt

1 ek kacsazsír vagy kókuszolaj

 

Szósz: 

3 db nagyobb paradicsom 

1 hagyma

2 fokhagyma

2 db szardella filé 

Só igény szerint

Zöldfűszerek: bazsalikom, oregánó, kakukkfű 

Olívaolaj

 

Feltét: 

4-6 db apró barna csiperke

Egy marék koktélparadicsom

10-15 db olívabogyó

10 dkg spenót

3 db főtt tojás

Friss zöldfűszer: bazsalikom

Friss zöldek: pl madársaláta, rukkola igény szerint

 

2. Vegán változat

 

50 dkg karfiol 

7-8 dkg szezámpehely 

1 evőkanál őrölt lenmag vagy chiamag

15 dkg rizsliszt

1 ek kókuszolaj

1 kk kakukkfű, 

1 kk inaktív sörélesztő pehely (elhagyható)

 

Szósz: 

 

3 db nagyobb paradicsom 

1 hagyma

2 fokhagyma

3 db aszalt paradicsom

Só igény szerint

Zöldfűszerek: bazsalikom, oregánó, kakukkfű 

Olívaolaj

 

Feltét: 

4-6 db apró barna csiperke

Egy marék koktélparadicsom

10-15 db olívabogyó

10 dkg spenót

5 cm póréhagyma

Friss zöldfűszer: bazsalikom

Friss zöldek: pl madársaláta, rukkola igény szerint

 

3. Baba változat 

 

2 ek főtt karfiol 

1 ek rizsliszt

1 ek zabliszt

1 kk citromfű vagy szárított petrezselyem

 

Szósz+ feltét:

 

1 paradicsom

3-4 levél spenót

3-4 cm újhagyma

1 kk bazsalikom

1 kis facsarás citromlé

Kókuszolaj a pirításhoz

Pici friss madársaláta

 

Elkészítés




A karfiolt rózsáira szedjük, a torzsáját is felkockázzuk, és az egészet késes aprítóban finomra daráljuk. Serpenyőben kis kókuszolajon megfonnyasztjuk. Ha kell, egy kis vizet adunk hozzá, és pároljuk. Ha kihűlt, minden folyadékot kinyomkodunk belőle (kézzel, vagy szűrőn keresztül préselve), majd krumplinyomóval pépesítjük.

 

1. Klasszikus: a párolt karfiolhoz sajtot reszelünk, és átforgatjuk a lisztekkel. Sűrű masszát kell, hogy kapjunk. A sütőt 200 fokra melegítjük, egy sütőtálcát sütőpapírral bélelünk ki. A masszából korongokat formálunk és 10 percig sütjük. 

 

2. Vegán: a párolt karfiolt átforgatjuk a lisztekkel, picit sózzuk. Sűrű masszát kell, hogy kapjunk.  10 percig állni hagyjuk, hogy a lenmag, chia mag javítsa az állagát. A sütőt 200 fokra melegítjük, egy sütőtálcát sütőpapírral bélelünk ki. A masszából korongokat formálunk és 10 percig sütjük. 

 

3. Baba: 2 ek pürésre nyomkodott karfiolt összedolgozunk a többi hozzávalóval és egy kis korongot formálva a nagyobb pizza alapokkal együtt kisütjük.  Kb. 8 perc elég neki. 



Szósz

 

1. Klasszikus: a szószhoz a hagymákat megtisztítjuk, felaprítjuk, és olívaolajon megfuttatjuk. A paradicsomokat leforrázzuk, a héjukat levesszük. Apróra kockázva a hagymára dobjuk, fűszerezzük, és a szószt addig rotyogtatjuk, amíg kenhetően sűrű lesz. Hozzákeverjük az aprított szardellafilét. 

 

A pizzakorongokat megkenjük a szósszal. Az alaposan megmosott gombát vékonyra szeletelve elrendezhetjük rajtuk, és a többi feltétet is, a tojást karikákra vágva. További 6- 8  percig sütjük. A sütőből kivéve friss bazsalikomot, madársalátát, egyéb zöldeket tépkedünk rájuk. 

 

2. Vegán: a szószhoz a hagymákat megtisztítjuk, felaprítjuk, és olívaolajon megfuttatjuk. A paradicsomokat leforrázzuk, a héjukat levesszük. Apróra kockázva a hagymára dobjuk, fűszerezzük, és a szószt addig rotyogtatjuk, amíg kenhetően sűrű lesz. 

 

A pizzakorongokat megkenjük a szósszal. Az alaposan megmosott gombát vékonyra szeletelve elrendezhetjük rajtuk, és a többi feltétet is. További 6- 8  percig sütjük. A sütőből kivéve friss bazsalikomot, madársalátát, egyéb zöldeket tépkedünk rájuk. 

 

3. Baba: a paradicsomot leforrázzuk, a héját levesszük, a paradicsomot aprítjuk, az újhagymát felkarikázzuk. Kókuszolajon kíméletesen megfonnyasztjuk az újhagymát, és hozzáforgatjuk az aprított paradicsomot, és a mosott, apróra tépkedett spenótot. Egy kis citromlével, bazsalikommal ízesítjük. A pizzakorongot megkenjük a szósszal, és néhány percre a nagyok pizzájával együtt visszatesszük a sütőbe, de ez korábban elkészül majd. Tálaláskor madársalátát tépkedünk rá. 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr416039936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása