Pisztácia jégkrém beépített vitaminokkal

img_2978.jpeg

 

“A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt.” Együttéreztem anno Johnny Firpóval, mert a pisztáciafagyi a kedvencem. Miért nem a most érő, klassz, nyári gyümölcsökből keverek pálcás jégkrémet? Legtöbbször azokból szoktam, banánnal, idényekkel, bogyósokkal, magokkal, egy kevés kókuszkrémmel, vagy házi rizskrémmel, de a pisztácia a gyerekeknek is nagyobb kuriózum. Két trükkje van: egy avokádó ad neki volument (ami szintén ritkán szerepel nálunk), és plusz tápanyagokat,  bébispenót egy kis plusz színt, és egy kevés napraforgómag teszi költséghatékonyabbá, és kicsit hazaibbá. Két éves kortól kínálható.

 

A pisztácia delikát termék, 5000 forint körül kapható a pörkölt, héjas változat, de pörköletlenül, héjatlanul akár a dupláját is elkérhetik érte. Nagyon ritkán veszek, és többször is ábrándoztam arról, hogy saját fát kéne nevelni. Igazság szerint nem ok nélkül származik Szíria, Irán és Afganisztán területéről. Kedveli a hosszú forró nyarat, amiről Zalatnay Sarolta énekelt slágerében, a párás időre kényes, a fagyot rosszul tűri.  Ültetése után 6-8 év múlva terem először, de akár 15-20 éves koráig is várni kell, amíg a termések száma eléri a csúcsot. Ráadásul átlagosan kétévente hajt terméseket, így már érthető, miért olyan ritka kincs. 

 

Kaliforniában és Olaszországban nagy mennyiségben termesztik, de a legjelentősebb ország, ahonnan a csonthéjashoz juthatunk: az Irán. Több fajtája közül a pistacia vera az, amit ismerhetünk. A rózsaszíntól a zöldig bármilyen árnyalatot felvehet, de minél zöldebb, annál finomabb. 

 

Beltartalma

Kalóriatartalma magas, beltartalmi értéke jelentős, az egyszeresen telítetlen zsírsavaktól (amit a központi idegrendszer és az agy is igényel) a zsírban oldódó A- és E-vitaminon át egyéb antioxidánsokig, például luteinig prezentálja az értéket. Magnéziumot is nyerünk belőle, és ami még érdekesség: az L-arginin tartalma. Ez az aminosav nem esszenciális, a szervezetünk is megtermeli.  Hatásai közé tartozik, hogy javítja a vérerek működését, segít növelni a szív vérellátását, fokozza a véráramlást. Izomgörcsök esetén jól jöhet, illetve az immunválasz támogatásában is szerepet játszik a csecsemőmirigyre hatva (itt képződnek a T-sejtek, az immunkatonák). Ha már ennyi mindent tud a pisztácia,  vajon termeszthető-e nálunk is erős vállalkozó szellemmel? Megyeri Szabolcs főkertész szerint nem .

 

Hogyan kapják a babák az olajos magvakat? 

 

A hozzátáplálási ajánlások szerint a pisztácia is, az allergizálni képes olajos magvak között óvatosan, egyszerre kis adagban kóstoltatható. A pörköletlen, natúr változatot egyéves kor alatt is kínálhatjuk, de a kóstolónál nagyobb mennyiségben érdemes vele várni. Pláne, ha a hétköznapokban elérhető módon pörkölt, és sós. Eleinte minden magot liszt állagúra próbáljunk őrölni: ez egy késes aprítóban, vagy kávédarálóban olaj vagy víz hozzáadása nélkül működik. Utána belekeverhetjük pürébe, kásába, jelen esetben krémesre nyomott avokádóba, és akkor meg is vagyunk a jégkrém baba változatával.

 

Az avokádó egyike azoknak a gyümölcsöknek, amelyet a hozzátáplálás első időszakában is kínálhatunk. Folátot, káliumot, E-vitamint, luteint és béta-karotint is tartalmaz. Nálunk ritkán szerepel, és ennek egyedül fenntarthatósági okai vannak (hatalmas őserdőirtást és rengeteg öntözővizet igényel a világ avokádó imádatának kielégítése -érdemes erről elolvasni például a Guardian cikkét).  

 

Visszatérve a pisztáciára: ha darabosabb, tört maggal díszítjük a jégkrémet, azzal érdemes várni az ovis korig a félrenyelés elkerülése érdekében. A jéghidegre hűtött ételekkel sem célszerű sietni, mert a langyos hőmérséklet az egészséges és ideális a kicsik számára. Nálunk például két éves kor alatt nem fordult elő fagyi, sem hozzáadott édesítés, sem darabosra tört magvak. Ebben mindhárom elem képviseli magát, némi hozzáadott méz is, amit másfél éves kortól szabad kínálni. 

 

Hozzávalók 6 db-hoz:

 

1 db érett, puha avokádó 

1-2 db aszalt datolya

5 dkg a héjából kifejtett sós pisztácia 

5 dkg napraforgómag

Kb 1 ek méz 

4-5 bébispenót levél vagy hasonló mennyiségben madársaláta

Kb 1 dl kókuszkrém vagy risztejszín

 

Elkészítés: 

 

A pisztáciából pár kanállal félreteszünk és késsel aprítjuk. A nagyobb részét késes aprítóba tesszük a napraforgómaggal együtt és liszt állagúra őrüljük. 

 

Az avokádót megmossuk, félbevágjuk, magját kiemeljük, és a húsnak nagy részét  turmixgépbe kanalazzuk. Pár kanállal félreteszünk belőle egy botmixernek való magas falú edényben, hogy azt majd a spenóttal/madársalátával pépesítsük. 

 

A datolyát kimagozzuk, az egyik darabna a felét a botmixeres tálkába dobjuk, és hozzá egy kanál növényi tejszínt keverünk, a többi datolya a turmixgépbe kerül. Először egy kis növényi tejszínt rácsorgatva a datolyát krémesre pépesítjük, majd hozzácsorgatjuk a növényi tejszín nagyobb részét, és a mézet, és együtt simára turmixoljuk. Utána a botmixeres edény tartalmát is pépesítjük. 

 

Két tál, ugyanolyan ízvilágú masszát kaptunk, csak a kicsi zöldebb. Ebbe keverünk egy kevés őrölt pisztácia-napraforgó mixet, a többit a nagyobb masszával elegyítjük. Így rétegesen, színátmenetesen készíthető a jégkrém a gyerek jégkrém formákban, nyomokban tört pisztáciával bolondítva. 2-3 órás hűtést igényel a fagyasztóban. 

 

Tipp: ha színtiszta, világoszöld szín a cél, akkor datolya helyett inkább arany mazsolát érdemes használni.  Ha meg nagyon bolond, zöld szín a cél, egy kis spirulina megoldja. 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr8616127432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása