Szuper snack a roppanós cukkinivirág - vegán, és minimál olajon sült

sult_cukkinivirag01_fin.jpeg

A tízóraik és rágcsálnivalók sorában egy kellően zero waste házi snacket szeretnék kínálgatni, ami többféle bundában is jól mutat, sokféleképp fűszerezhetjük, tölthetjük, süthetjük. Az ízére sem lehet panasz, lágy, mint a tavaszi zefír. A hím cukkinivirág a nyár közepétől az őszi fagyokig sóhajtozik, hogy ne hagyd veszni. Kár is ellenállni neki, a kölesgolyók és krékerek várhatnak még. 

 

Amíg reggel mezítláb ki lehet szaladni a kertbe, jó gyűjtögetni a cukkinik virágjait, vagy ha saját nincs, cukkini termesztő ismerősökét befoglalni. Ősz közepéig még beszerezhetjük, időnként termelői piacokon is felbukkannak.

 

Ha valamit többen és elég gyakran keresünk a zöldségesnél, az előbb-utóbb lesz. Ez régi indián bölcsesség, és ahogyan működött tizenöt éve a medvehagyma, később a batáta esetében, úgy a cukkinivirág is elterjedhet. Először sok éve Rómában láttam, de az utóbbi években itthon is előfordult termelői piacokon, csak az őstermelők maguktól nem biztos, hogy leszedik, mert - egyelőre - nincs rá nagy kereslet, és ha aznap nem adják el, akkor dobhatják ki. 

 

Melyik virágot ehetjük? 

img_3443.JPG

Így csalogat a kertben a reggeli párával  

 

A cukkininek termős és porzós virága is van, mindkettő hasonlóan néz ki, nagy, hosszúkás, élénk napsárga.  A hím virágot szedjük csak, ami vékony, hosszú szár végén lengedez. A női virág vastagabb száron nő, és abból lesz a termés. Kezdeménye látszik is, ha a szirmába belenézünk. 

 

A leszedett virág akkor a legfrissebb, ha a bibéje sárga. Ha már megbarnult, akkor lehet öreg, dohos, gombás. Mielőtt a konyhai műveleteket elkezdenénk, a szárát vágjuk le, és a bibét is érdemes kicsippenteni. Ha pedig nem tudjuk frissiben sütni a virágot, szárastul vízbe tehetjük: fél-egy napot még kibír. 

 

Az ehető virágok az utóbbi évek slágerei, pedig régi magyar szakácskönyvekben is szerepel jó néhány gyomnövényes és virágos recept. A virágok konyhai küldetéséről korábban Halmos Mónika gasztrobotanikussal beszélgettem. 

 

Néhány érv az ehető virágok mellett:

 

- Csak úgy, mint a zöldfűszerek, ezek is koncentrált tápanyag nagyhatalmak. Ásványi anyagok,  antioxidánsok bőségesen találhatók bennük. Általánosságban jó növényi vas források, tartalmaznak kalciumot, magnéziumot, B-vitaminokat, E-vitamint. 

- Az élénk, szíves szirmok a színagyagaikkal is hatnak, érvédő és gyulladáscsökkentő hatásuk miatt is érdemes kóstolni. A cukkini virág például karotinoidokban gazdag

- Azok a gyerekek, akik korlátozottan hajlandók zöldségeket enni, egy kis csírával, zöldfűszerrel, ehető virággal sok ásványi anyaghoz tudnak jutni.

 

Arra nehéz egzakt ajánlást találni, hogy mikortól kóstolhatnak a gyerekek ehető virágokat. Ez nagyban függ az adott virág aroma és illóolaj tartalmától. A cukkinivirág lágy, egyéves kortól nincs akadálya. 

 

Többféle elkészítési módja is ismert. Jól lehet tölteni, például fűszeres ricottával sütőben sütni, zöldkörethez adni, vagy tempurában, sörtésztában. Mi kerüljük a bő olajban sütést, inkább a csicseriborsólisztes, palacsintatészta állagú bundában, serpenyőben sült változat az alapértelmezett. És ezt több fűszerkombinációval fel lehet dobni. Például: 

 

- kakukkfű+ bazsalikom+ oregánó

- reszelt kemény sajt: grano padano, pecorino (juhtejből készült, akinek a tehéntej nem javallott) vagy parmezán + szerecsendió

- curry fűszerkeverék: például madras curry-vel + fehér vagy fekete szezámmaggal remek

- turbolya + borsika

- za’tar (jellemzően tartalmaz kakukkfüvet, szezámmagot, őrölt sumacot)

- zúzott fokhagyma bármelyik előbbi kombinációval



Ez volna az alaprecept. 

 

Hozzávalók 16-18 darabhoz: 

 

9 dkg csicseriborsóliszt

2 dkg tápiókakeményítő

160 ml szóda vagy savas víz

1 kk szódabikarbóna

1 kk almaecet

2 ek chia mag (elhagyható)

Só ízlés szerint 

3 ek kókuszolaj a sütéshez

 

Elkészítés: 

 

A tészta alapanyagait egy keverőtálban öszedolgozom. Állni hagyom, legalább egy órán át. Sűrű palacsintatészta állag az ideális, de lehet lágyabbra is készíteni, hogy kevésbé vesszen el a virág a tésztában. 

 

A cukkinivirágokat megmosom, a bibéjüket kicsippentem, és egyesével a tésztába merítem. Három részletben  ki lehet sütni forró serpenyőben egy-egy kanál olajon. Egyik-másik oldalán nagyjából másfél perc sütés az igénye. 



A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr6916228998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása