Birsalmás lencse kacsaszívvel + 5 lencsés babafogás újévre

birslencse02_fin.jpg

Újévkor mindig többféle lencséből készítünk gazdag egytálételt, legyen az francia puy, indai urid, mert mindenféle valutát szívesen látunk a háztartásban, még ha a kanál is megáll benne, akkor aztán tényleg működnie kell a konyhai pénzmágiának. A legkisebbek se maradjanak ki a 2018-as sikerszériából, ha még nem ehetnek füstölt húst, kolbászt, ami a lencse klasszikus barátja, akkor is lencsézhetnek együtt a családdal. Íme néhány lencsés babafogás.

 

A hagyomány szerint az újévi lencse minden egyes szeme pénzérmék sokaságát szimbolizálja, ezért halmozzuk az év első napján. Érdekes, hogy ugyanezt a szimbolikus jelentőséget más kultúrákban milyen alapanyagok hordozzák. Például Közép-Amerikában a kukoricaszemek, Spanyolországban a szőlőszemek éjfél után, amelyből tizenkettőt kell enni, hogy az év minden hónapját bebiztosítsuk.

 

Az olasz szokás alapján nem a milliliterre jutó lencsesűrűség a mérvadó, hanem a lencse duzzadása jelképezi a gazdagodást, és ők a lencsét hagyományosan cotechinóval, sertéskolbásszal készítik. Az indiaiak is a duzzadásra koncentrálnak, számukra más másféle hüvelyesek, illetve duzzadó gabonák, például a rizs is meg tudja alapozni a hitet az azévi gyarapodásban. A törökök a gránátalma kicsattanó magjaiban vizionálják a gyarapodást, ami talán a legegészségesebb anyagi haszonszerzés mind közül.

 

A kínaiak többféle bőségre is gondolnak holdújévkor, töltött táskájuk, a jiaozi jelképezi a tömött péntárcát, a rizslisztből készült süteményük a gao a társadalmi ranglétrán segít előbbre jutni, a lótuszmag pedig a gyermekáldást alapozza meg. Az amerikaiak nem a pénzérmékre, hanem a zöldhasú kötegekre koncentrálnak, konyhafilozófiájuk szerint a leveles zöldségek fogyasztása teremti meg a gazdagodás lehetőségét.

 

Visszatérve a szilveszterhez kapcsolódó magyar hagyományok sorához, ha hagyunk a hűtőben újévre valamilyen ételt, és nem falunk fel minden maradékot, akkor a következő évben nem fogunk hiányt szenvedni. És még egy érdekes, régi szokás: a  gyerekek száját mézzel kenték be, hogy szókincsük gazdagodjon, kommunikációs készségük erősödjön, és hogy bőven legyen részük finomságokban a következő évben is.

 

Végül is látható, bármilyen hüvelyes és/vagy duzzadó gabona megalapozhatja gyermekünk következő évi bőségét, de ha nálunk a lencse terjedt el és úgyis készítünk valamit, a babák se maradjanak ki a koruknak megfelelő, első szerencseebédből. Lencsét a 8. hónaptól kínálhatunk nekik, sárgaborsót, babot is. A vöröslencse könnyebben emészthető, az korábban is adható.

 

Ebben az ételben a hagyományos barnalencse pecsenyekacsaszívvel együtt szerepel, ami fehérjében és B-vitaminban gazdag, és  sült birsalmával, ami az újévi ásványi anyag és mikrotápanyag-bőséget alapozza meg a maga A-, B-, C- E- vitamin, foszfor, vas, kalcium, magnézium-tartalmával. A héját meghagyhatjuk, pektintartalma is gazdagíthatja a gazdagító fogást.



Hozzávalók 2 adaghoz:

 

5 dkg barnalencse

1 nagyobb birsalma

Kb 5 db pecsenyekacsaszív

Kb 8 centis szál újhagyma

1 kis babérlevél

egy löttyintésnyi olaj, vagy kacsazsír

Víz vagy zöldségalaplé

 

Elkészítés:

 

A lencsét előző nap átmosom, beáztatom.

 

A birsalmát megmosom, négy felé vágom, és magházzal együtt 200 fokos sütőben kb. negyed óra alatt puhára sütöm.


A kacsaszíveket megtisztítom, apróra vágom. Az újhagymát megmosom, felkarikázom.

 

Pici zsiradékon elindítom a hagymát, és már teszem is hozzá a szívet. Átforgatom, belekeverem a lencsét, felöntöm vízzel, vagy zöldségalaplével, beledobom a babérlevelet, és 15-20 perc alatt puhára főzöm. Lehet leveses, a birsalma sűríti majd.

 

A sült birsalma magházát kivágom, és a lencsés ragu egy részével lepürésítem, és a pépet a raguhoz keverem. Pépes ételeket szerető babáknak a babérlevelet kivéve az egész raguval együtt leturmixolhatjuk.

 

A szezonhoz passzoló, további lencsés babafogások:

 

Lencsés sütőtök vaníliás zabpehellyel (10. hónaptól)

sutotok_lencse03_fin_1.jpg

 

 

Mandarinos lencsesaláta kölessel és aszalt sárgabarackkal (9. hónaptól)

babakofta1_fin_1.jpg

 

 

Batátás vöröslencse (7-8. hónaptól)

batatasvoroslencse_1.jpg

 

 

Vöröslencse hummusz (12. Hónaptól, tahini nélkül 9. hónaptól)

voroslencsehummusz_1.jpg

 

 

Sütőtökös vöröslencse curry, avagy babadahl (9-10. hónaptól)

sutotokosdahl3_fin_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr813528823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása