Diós sajtos spenótos fasírt, baba változatban is - uzsonnás dobozba is illik

spenotfasirt01_fin.jpg

Labi, a bőrorrú plüssgorilla nem szereti a spenótot. Erről a napokban panaszkodott nemsokára ötéves gondozója, aki, ha őszinte akar lenni, maga sem rajong érte. Az öccse még úgy sem. Épp ezért szezonjában időnként előkerül ez a remek klorofillforrás, mint kísérleti alany, és próbálok valami olyan fogást készíteni belőle, amit szívesen megesznek. Azzal, hogy a plüssállatok élelmezésével is megbíztak, még komolyabb a felelősség. De azokra is szeretnék gondolni, akik elkezdték az iskolát, és a szüleik minden nap értelmes tízórain ötletelnek.

 

Ha egy gyerek kijelenti, hogy nem szereti a spenótot, az legtöbbször a spenótfőzeléket jelenti. Lehet, hogy a harsány színe, vagy a hozzá adott fokhagyma miatt, az is lehet, hogy a levelek szaponintartalma miatti nyálkás érzés az oka (amit egyébként áztatással mérsékelni lehet, ahogy a quinoánál is). Nem is próbálom erőltetni, hogy domináns legyen egy ételben, baba korukban például zöldborsóval és bazsalikommal kombináltam, majd levesekhez (de szereti a bárányt például), tésztaszószokhoz, curry-khez adtam, de lepényekbe sütve vagy zöldségfasírtként is el tud fogyni. Ha viszont a nagypapájuk - de csak ő - készíti, akkor főzelékként is megy. Húsalaplével és kókusztejjel készíti, és biztos van más titka is, mert még sosem sikerült ugyanolyat produkálnom.

 

A spenót tartalmaz vasat, folsavat, A és B-vitamint, kalciumot, és a hozzátáplálás kezdete után a 2.-3. hónaptól bevethető. Mivel a céklához hasonlóan nitráthalomozó, ezért egyike azoknak a zöldségeknek, amelyekeket az első évben jobb, ha vegyszerrel nem kezelt talajból szerzünk be (itt egy korábbi összeállításom, milyen zöldségekből, gyümölcsökből érdemes a kezdetekkor biót beszerezni, és miért épp azokból). Frissen május és november között lehet hozzájutni (a Tudatos Vásárló idényzöldségekről szóló teljes táblázata itt látható). 

 

Ha még egy pici tudománykodás belefér a recepthez kapcsolódva, ehhez a fasírthoz szoktam diót adni. Az olajos magok többnyire jó E-vitamin és antioxidáns források, némelyik káliumot, szelént, magnéziumot is tartalmaz, ugyanakkor enzimgátlókat is, és hogy ezeket semlegesítsük valamelyest, érdemes beáztatni őket, akár fél-egy napra. Majd lehet ismét szárítani, mielőtt felhasználnánk.

 

A másik gondolat a sajthoz kapcsolódik. Leginkább kecskesajtot szoktam használni, és abból is érlelt változatot. Az érlelés során a tejsavbaktériumok bontják a tejben lévő laktózt, így minél tovább érik egy sajt, annál alacsonyabb a laktóztartalma. Erről nemrég a Rozi műhely kecskesajtjainak készítője is beszámolt a saját tapasztalatai alapján. Ezzel persze a tejfehérjére érzékenyek számára nem segítség, de sajt nélkül is remek ez a fasírt, a hozzáadott joghurt is helyettesíthető kókusztejszínnel, vagy kókuszjoghurttal.

 

Köretként most készítettem hozzá édesburgonyás dhalt (ez a sütőtökös verzió, amely helyett használtam a szezonba illő batátát), ez évek óta rendszeresen bevethető. Tettem hozzá párolt fekete rizst, ribizlit (mert az most mindenhez megy és kívánok neki hosszú, gazdag szezont), párolt spenótot (úgysem eszik meg, csak próbálkozom), pár szem diót, a konyhakertünkből egy kis paradicsomot, végül citromlevet, olívaolajat.

 

A baba változat a 8. hónaptól kóstoltatható, a családi változat egyéves kor után, illetve amikor már a darabos magvak terén van némi gyakorlat.  

 

spenotfasirt06_fin.jpg



Hozzávalók (bő családi adaghoz):

 

20 dkg spenót

2 kisebb cukkini lereszelve (kb 40 dkg)

60 gramm dió áztatva, szárítva, majd apróra vágva

70 gramm zabpehely

1 ek zabkorpa

20 gramm csicseriborsóliszt

10 gramm keményebb, érlelt sajt (lehet több is)

3-5 evőkanál joghurt vagy kókuszjoghurt

4 ek olívaolaj

1 újhagyma

1 fokhagyma

1 tk, vagy több só

Zöldfűszerek: kb 6 levél bazsalikom, 2 ág kakukkfű, 4-5 levél menta

 

A baba változat arányai (5 db-hoz)

 

3 evőkanál reszelt cukkini

1 ek újhagymán párolt, majd aprított spenót

2 ek zabpehely

1 ek olívaolaj

1 k joghurt vagy rizstej/zabtej

 

Elkészítés:

 

A cukkinit kis lyukú reszelőn finomra reszelem, kicsit megsózom. A levét kinyomkodom.

 

A spenótot alaposan megmosom, az újhagymát felaprítom és olajon együtt megfonnyasztom. Azután vágom csak apróra.

 

A sütőt 190 fokra melegítem.

 

A baba változathoz egy kis keverőtálba kanalazok körülbelül 3 evőkanál reszelt cukkinit, 1 evőkanál párolt és aprított spenótot, hozzádom a többi hozzávalót, és egy kis bazsalikomot, kakukkfüvet és mentát tépkedek hozzá.

 

A családi verzióhoz a cukkini, a spenót és a nedves hozzávalók egy nagy keverőtálban ismerkedhetnek. A diót felaprítom, hozzáteszem, majd jöhet a zabpehely, korpa és csicseriliszt is. A mennyiségük annak függvényében alakulhat, hogy a cukkini, spenót mennyire volt nedves. Kézzel formázhatóan lágy állag az ideális. Tíz percig hagyom állni, hogy a pehely és a liszt megduzzadjon. Végül a sajtot is a masszához reszelem.

 

Egy sütőtálcát sütőpapírral vonok be, kicsit megolajozom, és rá sorakoztatom a masszából formázott fasírtokat. 20-25 perc alatt jól átsülnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr6014218689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása