Sárgaborsókrém kacsamellel és pirított körtével

sargaborso01_fin.jpg

Már elmúlt egyéves a kisebbikem, amikor egyszer beugrott, hogy még sosem kínáltam neki sárgaborsót. A legmélyebb menzás sérülések egyikét pont a sárgaborsó okozta nekem annak idején, amit az óvodától kezdve többször leégettek. Mindenkinek megvan a saját emlékmumusa a csurgatott tojáslevestől a paradicsomos káposztáig, amelyeket idővel érdemes felülírni valami jóféle elkészítési móddal. Most a hozzátáplálás időszakában bevethető ötlet következik.

 

A szag és ízemlékek és ízlés összefüggéseit korábban egy interjúban boncolgattuk az ország egyetlen illatesztétájával, Lipovszky Csengével. Ő az asszociatív tanulás szerepét emelte ki. Ha a meghatározó találkozásunk az adott ízzel és illattal jó élménnyel párosul, akkor azt később is szeretni fogjuk. A menzai élmények, megfűszerezve a mosószeres tálcák keserű szagával meg tudja nehezíteni az amúgy is nehezen barátkozó mumusok megkedvelését, így aztán később érdemes tudatosan jó élményekkel kell felülírni régi, menzai katasztófákat. A most bemutatott verzió terápiás jelleggel nekem is ízlik, csak a magaméba teszek még egy kis fűszert, pl garam masalát.  

 

A sárgaborsó különös entitás. Hogy mitől sárga, ki tudja? A zöldborsó héját lehántják, a termést szárítják, felezik, így lesz belőle a friss zöldborsótól eltérő karakter.  Jó kálium, kalcium, cink, mangán, foszfor-forrás. Molibdénből, csontokat, inakat képző, és májenzimek aktivizálásában részt vevő nyomelemből pedig különösen sokat tartalmaz. Mindezek tél végén nagyon jól jönnek ásványi anyag pótlásra, az idegek és immunrendszer működésének támogatására. A tápanyag-összetételéről kiadós elemzés olvasható a World’s Healthiest Foods oldalán. 

 

Ami antitápanyag van benne, azt a lektinek adják, és azok egy részét hatástalaníthatjuk hosszú áztatással. Az ajánlások alapján a sárgaborsó a 7-8. hónaptól bevezethető, a könnyen emészthető hüvelyesek közé tartozó zöldség. Később majd remekül érvényesül indiai jellegű curry-kben dhalokban, más lencseköretekben, zöldséglevesek sűrítéseként, fasírtokban. Ezekhez rendszeresen használom. 

 

Most kacsamellet készítettem hozzá, ami jól harmonizál az ízével, de annak bevezetését a 11-12. Hónaptól ajánlják a szakemberek. Ha ennél fiatalabb kosztosról van szó, akkor a 8. hónaptól inkább a nyúlhúst vagy a csirkét  vessük be. A kisebbek számára a sárgaborsópüré összetétele csak a babérral főtt sárgaborsóból, répából és a fél körtéből áll, az egyéves kor felé tartók számára mehet bele az a kis hagyma, és őrölt koriander, ahogy a receptben szerepel.

    

Hozzávalók 2 gyerekadaghoz:

 

5 dkg szárított, feles sárgaborsó

1 szál sárgarépa

½ vöröshagyma

1 körte

⅓ kacsamell

Fűszerek: pár csepp citromlé, 1 babérlevél, 1-2 csippentés őrölt koriander, 1-2 csippentés szárított, vagy több friss csombor (borsikafű) 

 

Elkészítés:

 

A sárgaborsót egy napon át áztatom. Az áztatólevét leöntvem új vízben, babérlevéllel megfőzöm.

A kacsamell darabot beirdalom, és bőrével lefelé sütni kezdem egy serpenyőben. Előbb nagy lángon, majd közepesen. A kisült, zsíros szaft egy részét kiöntöm, mert abban indítom majd a vöröshagymát a püréhez. A kacsahús mindkét oldalát megpirítom, a húst átsütöm (majd nagyobb korukban megismerhetik a rozé kacsamell csodáját), és egy kis csomborral megszórom. Ha elkészült a húst, kiveszem a serpenyőből, majd kis falatnyi csíkokra vágom.

 

A körtét meghámozom, félbevágom. Az egyik felét karikázom/kockázom és a kacsa kisült szafjában nagy lángon átpirírom.

 

A fél vöröshagymát apróra kockázom, a kacsa kisült szaftjában megpuhítom, rádobom a tisztított, apróra kockázott sárgarépát, összeforgatom, és felöntöm annyi vízzel, hogy párolható legyen. Amikor majdnam megpuhult, hozzádobom a másik fél felkockázott körtét, és egy kis őrölt korianderrel puhára párolom.

 

A végén hozzákeverem a sárgaborsót, langyosan pár csepp citromlével ízesítem, és le lehet turmixolni, ha szükséges. Tálaláskor kacsát és körtét kanalazok hozzá.



A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr114626236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása