Batáta toast kesukrémmel, eperrel - reggeli kenyér nélkül

batata_toast03_fin.jpg

Elképzelhető időnként tartalmas reggeli kenyér, tojás, amerikai palacsinta, zabkása, vagy müzli nélkül? Nálunk igen, ha az azerarcú batáta színre lép. Sütőben sütve sós feltéttel, akár egy kis házi gombás melegszendvicskrémmel, ráolvasztott sajttal is működik, de még jobb kihasználni az édességét, gyümölcsökkel kombinálni, és amellé semmi más édesítés nem kell. Ez utóbbi iskolát képviseli ez az édes, kesukrémes változat, amit két mozdulattal vaníliássá vagy kakaóssá alakíthatunk. Hozzá eper és egy kis bodzavirág is érkezhet, hogy valami emlékeztessen arra, hogy volt idén egy kis május.

 

Az édesburgonyát, a világ száz legegészségesebb alapanyagainak tavalyi listájának 13. helyezettjét nyolc éve még nem is ismertem. Az egyike azoknak a zöldségeknek, amelyeket öt éve, a hozzátáplálás ideje alatt szerettem meg, mert minden formában, mindenkor bevethető jolly joker volt. Anno csak amerikait, vagy peruit lehetett kapni nálunk, de mivel könnyen termeszthető, az év nagy részében megterem,  és igen kapóssá vált az elmúlt években, most már egyre többen foglalkoznak vele. Vegyszermentes és bio kertekben is.

 

A nevével ellentétben nem a krumpli rokona, nem éjjeltermő és más a keményítő szerkezete is, mint a burgonyáé. Édessége és keményítős jellege ellenére kisebb inzulinválaszt vált ki, és lassabb vércukorszint-emelkedést. Az alapértelmezett narancssárga karotinokban gazdag, amelyből A-vitamint készít a szervezet, és E-vitamint, káliumot és kolint (a B-vitaminokhoz hasonló hatású jóság) is tartalmaz. A lila fajta színanyagát az antioxidáns hatású antocián adja. A fehér fajta nem annyira gazdag antioxidánsokban. Amit még érdemes tudni a batátáról, hogy az import fajtákat célszerű jól megsikálni, vagy hámozni, mert sokszor az utaztatás előtt csírázás gátló vegyülettel kezelik, a magyar termesztéseket kevésbé, így akár héjastul ehető. Ha sütöm, akkor leggyakrabban héjában szoktam.

 

A reggeli másik komoly szereplője, az eper is szerepel egyébként a legegészségesebb ételek listáján, a bogyós gyümölcsök kategóriában. Sajnos idén nem volt igazán jó szezon. Az esős május nem érlelte olyan szépen a gyümölcsöt, a szamóca szemek nagyra nőttek, de azt a zamatos eperízt hozzá vagy sikerült kifogni, vagy nem.

 

Nagy meglepetés volt számomra tavaly nyár elején, amikor Erdélyben, a Hargitán kirándultunk, hogy az erdőben azokban a miniatűr vad szamócákban, amelyből csak kóstolni mertünk néhányat, nehogy a medvék elől elegyük, olyan esszenciális eperíz robbant, amilyet gyerekkorom óta nem éreztem. Hiányzik azóta is.

 

Az eper nagy áldás. A nagyobbikom élete első eperszezonjában 9 hónapos volt, őt csak kínálni mertem egy-egy falattal. Akkor még nem terjedt el az allergének korai bevezetésének gyakorlata, de utólag azt mondhatom, igazából azt követtem. Amikor viszont két szezonnal ezelőtt a kisebbikem 14 hónapos lett, és éppen érett az eper, örömmel hagytam, hogy annyit egyen belőle, amennyit szeretne. Igyekeztem vegyszermenteset szerezni, az előző epres posztban ki is tértem rá, miért .

 

Hajrá batáta és bogyós gyümölcsök! Az eper után nemsokára jön a málna, az áfonya, ribizli, kínáljátok, ízesítsetek, díszítsetek vele!

 

Ezt az ötletet a kesudió és a kakaó miatt is egyéves kortól ajánlom. A recepthez az epret az IttaSzezontól kaptam.

 

batata_toast04_fin.jpg

 

Hozzávalók 2 adaghoz:

 

2 közepes, hosszúkás batáta

6-7 gramm natúr, sótlan kesudió

Jó marék eper

A vaníliás változathoz: néhány facsarás citromlé és egy kk vaníliakivonat (alkoholmentes)

A kakaós változathoz: pici fahéj és 1-2 tk cukrozatlan kakaópor (egyéves kor alatt inkább karobpor)

 

Elkészítés:

 

A kesudiót egy serpenyőben, zsíradék nélkül megpirítom, majd néhány órára beáztatom.

 

A batátát alaposan megsikálom és egy centis karikákra vágom. Sütőpapírral bevont sütőtálcára rendezgetem, és 210 Celsius fokon nagyjából 12 percig sütöm.

 

A megsült karikákból hármat-négyet meghámozok, és a lecsöpögtetett kesudióval együtt botmixerrel krémesre turmixolom. A krémet kétfelé választom, az egyik fele vaníliás, a másik fele kakaós ízt kap.

 

A batáta toastokat megkenem az édes krémmel és félbe, vagy kockákra vágott eperrel díszítem.

 

TIPP: Ha kéznél van egy kis friss, vagy szárított bodza, az még remekül fel tudja dobni.

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr8814875050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása