Csipi gluténmentes káposztás gnocchija - Hatéves a konyhában

 csipignocchi02_fin.jpg

Köszi a saját készítésű ebédet! - dobta be lánykám a mosogatóba a tányérját. Régebbi posztjaimban írtam már, hogy ha jó evő gyereket szeretnénk, a kezdetektől próbáljuk bevonni minél gyakrabban a vásárlásba, főzésbe, amúgy is irgalmatlan idő elmegy az etetés logisztikájával. És ennek később lehetnek olyan áldásos hatásai, mint hogy hatévesen összetettebb konyhai műveleteket is rá lehet bízni, például a gnocchi készítést. Másra nem is jó az őszi szünet egyik, esős délelőttje. Nekem csak a krumpli, majd a gombócok főzésénél, a lisztek kimérésénél kellett konyhalánykodnom, meg a káposztát intéznem, és összességében hamar végeztünk. Íme Csipi zsiráf tetkós kezével formázott, pirított krumplinudlija.

 

 

Nem tudunk játszótérre menni, értsétek meg, beázott - próbálok érvelni. Persze jönnek azzal, hogy amikor az ovistárs Alexék Norvégiában éltek, ott hetekig folyamatosan esett, mégis jártak játszótérre. Jó, de az oviban maradt az esőruhátok az őszi szünetre, nekem meg nincs is olyan menő esőruhám, fázom is kint. És amúgy gnocchit terveztem ebédre, megcsinálhatnánk együtt. Végül némi dráma után megegyeztünk. Még abba is belementek, hogy főzés közben kedvenc, esős napokra kiváló albumomat hallgassuk (Esbjörn Svensson Trio: Seven days of falling). 

 

Lánykám 6 éves, konyhaérett. Az öccse 3 és fél, így vele komolyabb szinten még nem számolhatok a pultnál, de ha tésztát kap a kezébe, jó kis repülőket tud formálni. Most kivételesen egy olyan étel következik, aminek vitamin és ásványi anyag tartalmáról nem fogok hosszú bekezdéseket írni, mert ez inkább komfortfogás. 

 

csipignocchi03_fin.jpg

 

Na jó, a káposzta méltatást érdemel. Jó kálium (a szív, a kiegyensúlyott vérnyomásnak barátja) és kálcium-forrás. Kénnel is jól áll. Ez nemcsak a keresztes virágzatúakra jellemző szagot/illatot adja a zöldségnek, hanem a támadó baktériumok elleni védelemben is segít. A zöldség egyéb tápanyagai, részben flavonoidok a környezettől kapott rákkeltő vegyületek elleni védelemben is közreműködnek. Ez különösen igaz a színanyagaival még több antioxidánst tartalmazó lilakáposztára.

 

A bevezetését nagyjából a 10. hónaptól ajánlják, mert rostjai puffadást tudnak okozni. Főzni, párolni a legjobb, és a hozzáadott édeskömény, fűszerkömény vagy római kömény, illetve a főzővizébe szórt kevéske szódabikarbóna segít abban, hogy a káposzta kevésbé fájlalja az ifjú hasat. 

 

Ez a fajta párolt káposzta, amit a gnocchihoz készítettem, pláne hozzáadott cukor nélkül, almával édesítve, a 10. Hónaptól kínálható. A krumpligombócban azonban tojás, és szezámmag is van, ezeknek a bevezetését nem érdemes előre venni, a 12. Hónap bőven jó idő nekik (kifejezetten babák számára itt egy korábbi, zablisztes gnocchi ötletem). A pirított szezámmag nagyon finom ízt ad a tésztának, de elhagyható a receptből érzékenység vagy bármi averzió miatt, és hajdinaliszttel helyettesíthető. 

 

csipidagaszt.jpeg

 

Hozzávalók 4 személyre:

 

60 dkg C krumpli 

20 dkg barna rizsliszt

5-7 dkg szezámmag, vagy szezámliszt 

2 db tojás

Pici só 

2-3 evőkanál kacsazsír (vagy kókuszolaj, ami szimpatikusabb)

Kb 1 kilós darab fehérkáposzta 

1 vöröshagyma

1 közepes, édes alma

1 tk fűszerkömény

1 evőkanál főzésre alkalmas olaj

Pici só és citromlé

Felnőtteknek: még egy kis só, bors, paprika

 

Elkészítés: 

 

A krumplit héjában felteszem főni.  A káposzta külső levelét lehántom, negyedekbe vágom, a torzsáját kivágom (félretehetjük későbbre zöldség alapléhez), és apróra metélem. A hagymát megtisztítom, elfelezem és csíkokra vágom. Az almát apróra kockázom. 

 

Fazékban közepes olajon dínsztelni kezdem a hagymát. Legalább 8-10 percig fonnyasztgatom, hogy karamellizálódjon. Utána rádobom a káposztát, átkeverem, és máris mehet rá az alma, ami krémesre fog puhulni, átadva az édességét. Fűszerezem, és gyakran kevergetem, amíg  körülbelül fél óra alatt elkészül. A végén egy kis citromlével meglocsolom. 

 

Közben a megfőtt, és langyosra hűlt krumplit meghámozom, és keverőtálban átadom az ifjúságnak, hogy essenek neki krumplinyomóval. Ezalatt a szezámmagot kis serpenyőben megpirítom, és igyekszem minél finomabbra darálni. Ha kész a zúzott krumpli, a mérlegre téve rámérem a barna rizslisztet, rászórom az őrölt szezámmagot, ráütök két tojást, kicsit sózom és a lánykám összegyúrhatja a tésztát. Addig felteszek egy nagy fazék vizet forralni. 

 

Ha összeállt a tészta, négy részre osztom, és mehet a hengerek formázása. Az öccse úgyis kisautót fog belőle gyurmázni, a végén majd igyekszem elcsalni tőle, hogy nudlisítsuk. Addig is nagyobbikom a többi kupacot egyenként nagyjából 2 centis átmérőjűre sodorja a rizsliszttel megszórt nyújtódeszkán, és másfél centis darabokra vágja. Hamvas kezeivel a szögletes részeket lekerekíti, majd a tetejüket villával finoman megnyomkodja. Ami elkészült, négy részletben dobhatom is az enyhén sózott, forró vízbe 3-4 percre főni. 

 

Tálalás előtt egy nagyobb serpenyőben kevés kacsazsíron, vagy kókuszolajon egy-egy adag gombócot megpirítok, majd hozzáforgatom a káposztát, hogy az is piruljon picit. 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr4115300938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása