Narancsos kakaós diókrém tahinivel - SOS ajándék az utolsó pillanatra

kakaosdioskrem01_fin.jpg

A csoki-narancs kombó annyira kilencvenes évek - mondta egy ismerősöm, amikor kedvenc ízkombókról beszélgettünk. Szerettem a kilencvenes éveket: az első, haladóbb benyomások az életről, a Diákszigettől a jazzig, a művészfilmektől a még elvetemültebb művészfilmekig, a barátságtól a szerelemig akkor értek. A narancsos csoki jóval később érintett meg, de azóta is bele tudok borzongani az érintésébe. Most egy olyan, ehető ajándék következik, amelyik a tipikus allergéneket kerülve glutén- és tejmentes, és édességéről hozzáadott cukor nélkül a datolya gondoskodik. A csavar pedig a szerecsendió és a tahini, ami magabiztosabbá teszi a narancsot, diót és datolyát. Neki elhiszik, hogy együtt mindenre képesek. 

 

Egy ideális világban az ember novemberben összeírja a karácsonyi listáját és elkezdi beszerezni a remekebbnél remekebb ötleteit. Minden évben az ideális világot várom, de addig is az ünnep előtti utolsó pillanatokban is jelezheti a rendszer, hogy néhány ajándék még hiányzik. Ilyenkor jön jól egy-két ehető ajándék ötlet. Egyik ilyen sláger a nutella , amelyre év végén mindig kapok megrendelést. De most egy másik, édes kencét szeretnék bemutatni, amit ha átadok az ünnep előtt, szintén nem nagyon szokta szilveszterig húzni.  

 

A csokis, vagy kakaós csemegék esetében mindig dilemma, milyen kortól kaphatják a gyerekek. Részben ismert élénkítő, részben legendásan addiktív hatása miatt, amelyre nincsenek tudományos bizonyítékok, de sokan ismerjük.  Igyekeztem az első két évben nem adni, de nem mindegy, hogy bolti nassról, vagy jó minőségű házi gyártmányról van szó, és hogy csak kis kóstolóról az ízélmény kedvéért, vagy vastagon a parasztkenyéren. 

 

Az új hozzátáplálási ajánlás szerint az allergéneket, amelyek közé a diófélék és olajos magvak is tartoznak, minél korábban ismerje meg a szervezet. Ez alapján egyéves kor alatt is kóstolhatják a gyerekek ezt a krémet, de a dió töménysége miatt, mint önálló ajándékot, kétéves kortól ajánlanám kis üveges verzióban. Most a nagy üveges mennyisége következik. 

 

Azzal lehet tápanyagdúsabbá tenni, ha a klasszikus, pörkölt kakaó helyett nyers kakaót használunk, amely ásványi anyagokban és antioxidánsban gazdagabb, és jóval drágább is (ebben a posztban részleteztem, hogyan készül a kakaó, és hogyan a nyers kakaó). Ebben az esetben viszont az ízhez nem ad hozzá olyan erősen az értékesebb tartalom, az amúgy is enyhébb és savanykásabb kakaóízt csitítja a narancs. A dió is nagyon fontos, hogy honnan való. Ezt a krémet a Thanya vegyszermentes csonthéjasából készítettem, amit az IttaSzezon-tól  kaptam. 

kakaosdioskrem02_fin.jpg 

Hozzávalók 1 nagy, vagy 2 kisebb üveghez: 

 

30 dkg dió 

3-4 narancs

6 ek cukrozatlan kakaópor

4 ek tahini

2-3 ek dióolaj vagy semlegesebb ízű, hidegen préselt magolaj

Kb 5 cukrozatlan datolya

Fűszerek: 1 kis rúd fahéj +1 tk őrölt fahéj, 1-2 kk alkoholmentes vaníliakivonat, frissen reszelt szerecsendió ízlés szerint, csipetnyi só 

 

Elkészítés: 

 

A diót zsiradék nélkül, serpenyőben megpirítom, és egy kisebb marék kivételével pár órára épp csak annyi vízbe áztatom, hogy ellepje. A maradék diót a díszítéshez késsel felaprítom. 

A narancsokat megmosom, a levüket kifacsarom és egy forralóedényben fahéjrúddal  együtt, lassú lángon, fedő nélkül jó 20 percig sűrítem. 

 

A dióról leöntöm a vizet, jól lecsöpögtetem, és a langyos narancslé-sűrítménnyel, tahinivel, apróra vágott datolyával, őrölt fahéjjal, vaníliával és egy csipet sóval fűszerezve krémesre darálom egy késes aprítóban.

 

A krémet frissen reszelt szerecsendióval szórom meg, meghintem magolajjal, átkeverem, és kifőzött üvegbe kanalazom. A tetejét megszórom aprított dióval, és zárom az üveget. 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr6615362508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása