Narancsos lencsés mogyorós quinoa saláta kelbimbóval - bőséget az újévre!

kelbimbo_quinoa01_fin.jpg

Amikor egy zöldségmumus, amit már sokféleképp próbáltam itthon marketingelni, egyszer csak megtalálja az útját a szűk keresztmetszeten, akkor azt a próbálkozást meg kell jegyeznem. Ez a kelbimbó, amit most naranccsal és az újévi bőséget jelképező lencsével társítottam családi és baba változatban. Játékban, mesében, rajzban, mászókázásban, bábszínházi kararzisban, gyarapodó Lego-készletben és  szókincsben, útszélről gyűjtögetett kincsekben, és kabátzsebben aszalt almabaradokban gazdag újévet kívánok!

 

A lencse két oldalról megközelítve szimbolizálja a gazdagodást. Egyrészt lapított korong formája a pénzérmére hasonlít, másrészt főzése térfogatnövekedéssel jár, ez is a gyarapodást jelképezi. Ez alapján a rizs és más szemes gabonák is segítik a pénzügyi fejlődést. Tavaly összegyűjtöttem, mely kultúrák milyen hüvelyesekre, illetve gabonákra alapozzák konyhai pénzmágiájukat, mert nem kell, hogy elessen 2019 nagy üzletétől az, aki nem szereti a lencsét.

 

Az összeállításban 6 lencsés babafogást is szerepel, amelyek különböző fajtájú lencsékkel készülnek, mert egy ideje azt tapasztalom, hogy például a vöröslencse, vagy akár a sárgalencse inkább kelendő a kicsik körében, mint a hagyományos barna.

 

Ebben a fogásban a hagyományos lencse remek, de még jobb a pici, keki színű puy, az apró szemű beluga, vagy a lágyabb ízű, indiai urid lencse, de akár mungóbab is szuper. Ezek nagyjából 11 hónapos kortól adhatók. Nem főnek szét, és több forrás szerint nem fontos áztatni főzés előtt, én mégis minden lencsét szoktam, még a szétfővő vörös és sárgalencsét is. A magvak változó mennyiségben tartalmaznak fitinsavat, amely a komplett ételben található ásványi anyagok ( főleg kalcium, cink, vas) felszívódását gátolják. Ezt a hatást lehet csökkenteni lehet például csíráztatással, fermentálással, C-vitamin hozzáadásával, vagy áztatással.

 

Az alternatív gabonákat is hasonló okból áztatom. A quinoát még azért is érdemes, mert a száraz szemeket szaponinréteg borítja, ami a nyálkahártyát ingerelni tudja, vízzel rázva habzik, és az íze is elég keserű. De roppanóssága, édeskés, napraforgós íze salátákhoz, fasírtokhoz,  és édességekhez is passzol. Jól megvolt a naranccsal is, mint a többi szereplője ennek a köretnek/salátának.

 

A baba változathoz 4-5 kelbimbót csak egy kis olajjal, minimális gyömbérrel, kurkumával, őrölt korianderrel és citromlével forgattam össze, és a szósz csupán sűrített narancslé (gurmébb nevén narancs redukció volt), a családi változat csak annyiban tér el, hogy fűszeresebb.

 

Hozzávalók családi adaghoz  

 

70 gramm quinoa

10 dkg nem szétfővő lencse (hagyományos barna, vagy beluga, puy, urid, akár vegyesen)

40 dkg kelbimbó

3 narancs

1 nagyobb birsalma

1 vöröshagyma

Pici citromlé

Póréhagyma, vagy újhagyma tetszés szerint

egy kis marék pirított, tört törökmogyoró

 

Fűszerek a kelbimbóhoz: 1 kk római kömény, 1 kk őrölt koriander, 1 kk kurkuma, pici őrölt görögszéna, 1-2 fokhagyma nagyon aprítva, vagy mozsárban apróra törve, ujjpercnyi gyömbér nagyon aprítva, pici fahéj, 2 evőkanál sütésre alkalmas olaj, esetleg kókuszolaj

 

Fűszerek a sűrített narancsléhez: 1 kk mustár, 1-2 evőkanál olívaolaj, esetleg egy kis balzsamecet, egy fél fokhagyma mozsárban összetörve és 1 kk kardamom, só

 

Elkészítés:

 

Ha barnalencsével van dolgunk, egy napig áztassuk, az apróbb szeműeket néhány óráig, ahogyan a quinoát is. Külön-külön, enyhén sós vízben megfőzzük. Az áztatott quinoa 10 perc alatt elkészül, a kisebb lencsefélék nagyjából negyed óra alatt.

 

A sütőt 200 fokra kapcsoljuk.

 

A kelbimbókat megmosom, a torzsáinak száraz végét levágjuk, és a zöldségeket keverőtálba dobjuk, a baba adaghoz félreteszünk belőle néhányat, és külön fűszerezzük. A keverőtálban a kimért fűszerekkel kézzel összeforgatjuk, és a zöldséget eloszlatjuk egy sütőpapírral bevont sütőtálcán. Mellé kerülnek a kevésbé fűszeres darabok is.

 

Megpucolunk egy hagymát, négy hajúcskába vágjuk, picit megolajozzuk, és a kelbimbók mellé rendezzük. A birsalmát megmossuk, szintén négy felé vágjuk és a tálcára sorakoztatjuk.

 

Együtt sülhetnek nagyjából 20 percig, időnként érdemes megfordítani. Amikor a hagyma és a kelbimbó elkészült, a birsalmának még lehet, hogy kell egy kis idő.

 

A narancsokat megmossuk, félbevágjuk, levüket egy forralóedénybe facsarjuk és lassú tűzön, fedő nélkül forralni kezdjük. Tíz perc alatt besűrűsödik. A babának 1-2 evőkanállal félreteszünk belőle, a nagyoknak a langyosra hűlt maradékból vinegretet készítünk, így:

 

A narancsléhez keverjük a mustárt, ami nemcsak ízesít, hanem a szósz emulgeálásában is segít, hozzáadunk egy pici sót, a fűszereket.  Egy habverővel folyamatosan kevergetve apránként olívaolajat öntünk hozzá, és halványsárga, opálos, krémes szószt kapunk.

 

A sült hagymát apróra vágjuk, a birsalmából kivágva a magházat szintén apróra kockázzuk.

 

A baba változathoz egy kis főtt quinoát, 1 teáskanál hagymával, héjatlan birsalmával, egy kevés lencsével elkeverjük, és natúr narancssűrítménnyel és egy kis extra szűz olajjal (pl hozzátáplálós olajjal) meglocsoljuk.

 

A többi lencse, gabona, zöldségek, birsalma (akár héjjal) és a vinegret mehet a salátástálba. A végén egy kis pirított, tört törökmogyoróval (1 éves kortól) megszórhatjuk. 

 

Bababarát lencsés fogások még: 

 

Birsalmás lencse kacsaszívvel

Lencsés sütőtök vaníliás zabkásával

Mandarinos lencse kölessel, bárányfasírttal

Batátás vöröslencse főzelék

Vöröslencse humusz

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr4714520100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása