Óvodánkban részben az óvőnők főznek: konyhájuk gabonaközpontú, tejmentes, vegetáriánus. Kísérletezési lehetőségeik eléggé behatároltak, mert a válogatósság diverzitása egy ekkora közösségben olyan színes, mint a galapagosi élővilág. A rizseshúst a többség szereti, de azt vega alapanyagokból elkészíteni szép kihívás, pláne, ha diszkréten ki szeretnék kerülni a szóját. “Próbáltam már cukkinivel is… hát nem nagyon ették”- mesélte az óvónőnk. Gondoltam, én is benyújtok egy ötletet, amelyben a batáta, lencse, gomba és aszalt paradicsom csapatjátéka igyekszik egy picit megközelíteni a rizseshús komfortfokozatát.
Érdekességképp megnéztem, a világ híres rizses egytálételei közül a Google melyikre adja a legtöbb találatot. A rizottó majdnem 52 millió, a paella több mint 43 és fél millió, az indiai biryani majd’ 29 millió, a piláf 14 és félmillió, a mujaddara (közel-keleti lencsés, pirított hagymás rizs ) 766 ezer találatot jegyez. A bácskai rizseshús a maga 30 ezrével a hazai komfortételek egyik klasszikusa, ami nagy valószínűséggel a gyuvecs, a szerb rakott lecsó variálásából származik. Maga a tájegység, a Duna-Tisza közének déli részén elterülő Bácska nagyobb része is Szerbiához tartozik. Az elkészítésének a módjában viszont az üzbég plovhoz hasonlít inkább, ami szintén pörköltszaftban puhult rizses egytálétel, csak disznóhús helyett inkább birkából készül és aszalt gyümölcsök is ízesítik.
A rizseshús pótolhatatlan a maga nemében, de ha már ki kell venni belőle a primadonnát, a húst, fontos lenne helyette kedves zöldségeket betelepíteni. Így gondoltam elsősorban a batátára, a hozzátáplálás kezdete óta, a 6. hónaptól adható klasszikusra, a hagyományos lencsére, ami a 8-9. hónaptól kínálható, az aszalt paradicsomra, ami egyéves kortól ajánlott, és a talán legsemlegesebb ízű gombafélére, a laskára, amit átlagosan másfél éves kortól ajánlanak.
Egy jó zöldségalaplevet is megérdemel a fogás, gyökerekből, hagymából, szerecsendióvirággal, és borókabogyóval. Részben abban párolhatjuk a rizst, részben pedig a zöldségraguhoz adhatjuk. Rendszerint barnarizst használok, amit érdemes egy pár órára beáztatni főzés előtt, és pirítás nélkül a leszűrt alaplében megfőzhetjük. Fehér rizzsel is remek, azt nem kell áztatni, csak pirítani párolás előtt.
Ha baba verziót is készítünk, ahhoz is használjuk az alaplevet bőven, a zöldségek közül batátát és lencsét tegyünk hozzá, pici paradicsompürével (nyáron friss paradicsommal) ízesítsük, és 8-9 hónapos kortól kínálhatjuk. Egyéves kortól mehet bele aszalt paradicsom és kápia paprika is, majd később a gomba.
Savanyúságként reszelt céklát és almát egy kis olívaolajjal és őrült korianderrel összekevertem, és savanyított káposztalevélbe tekertem. Egyéves kortól kaphatják a gyerekek.
Ha megnézzük a vega rizses hús recepteket, azok jó része szójatermékeket, például szójakockát, granulátumot vagy tofut használ a hús helyettesítésére. Bár tápanyag van benne, a szóját kihagynám, részben mert a fehérjéje érzékenységet válthat ki, és fitoösztrogén hatása miatt sem szükséges, hogy gyerekek kapják.
Hozzávalók 4 személyre:
Zöldségalaplé:
Sárgarépa, fehérrépa, zeller, vöröshagyma, petrezselyem ízlés szerint
Fűszerek: egész vagy tört szerecsendióvirág, és 3-4 borókabogyó
10 dkg barnarizs
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 batáta
25 dkg laskagomba
7 dkg barnalencse
5-6 db olajban eltett, aszalt paradicsom
Ősszel-télen-tavasszal: kb 3 evőkanál paradicsompüré
Nyáron: 2 paradicsom, 1 kápia paprika és 1 evőkanál paradicsomsűrítmény
Olaj a pirításhoz
Fűszerek: só, 1 babérlevél, 1 kiskanál fűszerkömény, vagy édeskömény, 1 kiskanál római kömény, pici fahéj és őrölt babérlevél, egy kevés őrölt szerencsendió, esetleg egy kis füstölt paprika, és friss petrezselyem
Elkészítés:
A lencsét egy éjszakára beáztatjuk. Ha barnarizzsel készül, azt néhány órával a főzés előtt áztassuk!
A lencse áztatólevét leöntjük, és a zöldséget babérleveles, enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
Egy közepes fazékban a gyökérzöldségekkel, hagymával, friss zölddel és a fűszerekkel megfőzzük az alaplevet. Miután felforrt, legalább fél órán át rotyoghat még kis lángon, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak, majd leszűrjük.
A leszűrt alaplé nagyobb részében megpároljuk a rizst. A barnarizsnek kétszeres víz/zöldséglé és 30-40 perc szükséges. Ha áztatjuk, kicsit kevesebb idő alatt elkészül.
Megtisztítjuk a zöldségeket. A hagymát, fokhagymát, aszalt paradicsomot aprítjuk, a batátát, laskát kisebb kockákra vágjuk. Nyáron paradicsomot, és kápiát is dobhatunk a fogásba. A paradicsomról rövid forrázás után lekapva a héjat apró kockákra vágjuk (lehet reszelni is, akkor a héját maga engedi el), a kápiát is aprítjuk.
Serpenyőben olajon először nagy lángon megpirítjuk a gombát, majd kivesszük egy tálba.
A következő körben hagymát dinsztelünk, hozzádobjuk a batátát, pár perc és néhány forgatás után apránként alaplevet öntünk hozzá, amíg a batáta félig meg nem puhul. Ekkor mehet bele a paradicsom/püré, és egyet rottyanjon. Ha baba verziót is készítünk, most vegyünk ki néhány kanállal, és egy külön edényben összekeverhetjük a lencsével és a párolt rizzsel. A végén egy kis petrezselyem mehet rá.
A hagymás paradicsomos batátaraguhoz keverjük a fokhagymát, az aszalt paradicsomot, a fűszereket, egy-két forgatás után a lencsét, a pirított gombát. Kaphat még egy kis alaplevet, hogy szaftosabb legyen, és végül a párolt barnarizst is hozzáforgatjuk. A végén friss petrezselymet aprítunk rá.
Még több rizses fogás a gyerekeknek
Sült malactarja, zelleres barnarizs, sült szőlő