Brokkolis quinoa fasírt, sülthagyma szósz, bébispenót - családi+ baba verzió

img_3277.jpg

Szegény brokkoli annyit próbálkozott már, hogy beindítsa szóló karrierjét, és bár tényleg tehetséges, és tele van lehetőségekkel, egyelőre csak a vokálig jutott. Viszont nélküle ez a fasírt lagymatag sláger, a roppanós quinoával és bébispenóttal remek kombót alkot. Ez most egy hétköznapi családi fogás, amelyből könnyű baba és felnőtt változatot is készíteni.

 

Ha ebben az időszakban brokkolihoz jutunk, az sajnos nagy valószínűséggel nem hazai, mégis a tél az az időszak, amikor gyakrabban kapható itthon. A magokat márciusban már el lehet kezdeni nevelni, szabadföldbe később, április tájban vetik. Szereti a tápanyagdúst talajt, a vas, a mangán, a magnézium kedvelt csemegéi, cserébe ősz végéig adja K és C-vitaminban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag termését. Nyáron gyorsan fejlődnek, és mivel egynyári növény, szezon végén búcsúzik.

 

A keresztesvirágzatúak közül a legkönnyebben emészthetőek közé tartozik, és jól tárolható fagyasztott formában. Előtte érdemes rózsáira szedni, a tönkjét felkarikázni, és néhány percig forró vízbe dobni, blansírozni. Így a színét és állagát is jobban megtartja. Babáknak a 7. hónaptól már kínálhatjuk.

 

Nálunk a kezdetben a szimpla párolt brokkoli rózsa kedvenc csemege volt, aztán hamar trükkökhöz kellett folyamodni. Ekkor jött a zöldborsós brokkolifőzelék   a brokkolipite avokádóval vagy a brokkolis zabpalacsinta

 

Bébispenótot viszont elcsíphetünk február tájban itthoni forrásból is. Ősszel is lehet vetni, és fóliaalagúttal védve tél végére, tavasz elejére már csipkedhető. A tavasz legkorábbi, friss zöldjei közé tartozik, késő tavasszal már felmagzik. Az úgynevezett baby leaf saláták pedig a kifejlett leveleknél magasabb tápanyag tartalmúak, és zsengébb ízűek, ezért a gyerekeknél nagyobb eséllyel indulhatnak. Itt egy remek cikk az Agrárfórumon a baba zöldekről, amely termesztői oldalról mutatja meg, melyik delikvens mit tud.

 

A spenót réz és cink tartalma miatt az immunrendszer működését támogatja, A és K-vitamint és folátot tartalmaz. A 8. hónaptól kóstoltatható a babákkal.




Hozzávalók 4 személyes családi adaghoz:

 

Fasírt

 1 közepes brokkoli

70 gramm quinoa

1 vöröshagyma

2-3 evőkanál csicseriliszt (vagy búzaliszt, rizsliszt, hajdinaliszt)

Esetleg egy marék aprított petrezselyem, és szárított citromfű

Pici só

 

Fűszerek a családi változathoz: plusz só, 1 evőkanál szezámliszt, 1 fokhagyma, 1 kiskanál római kömény, bors, szerecsendió

 

Fűszerek a baba verzióhoz: pici citromlé, szárított citromfű

 

Sülthagyma szósz

 

2 kisebb, vagy 1 nagyobb vöröshagyma

4-6 gerezd fokhagyma

1 kisebb alma fele

1 kisebb zeller fele (nyáron egy kisebb cukkini)

1-2 evőkanál rizstejszín /tejszín, joghurt

Olaj vagy kókuszzsír a zöldségek megkenéséhez

Pici citrom

 

A családi változathoz: só, 1 kk mustár, 1 teáskanál tahini, egy kevés kakukkfű

 

Fonnyasztott bébi spenót

 

10 dkg bébi spenót

1 evőkanál sütő olaj

1 teáskanál tökmagolaj



Elkészítés:

 

A quinoát néhány órára beáztatom, majd megmosom és új, másfélszeres vízben egy pici sóval megfőzöm. A brokkolit feldarabolom, és forró vízben előbb a tönkjét, majd a rózsáit is hozzádobva félpuhára főzöm.

 

A sütőt 190 fokra kapcsolom.

 

Keverőtálban a brokkolit krumplinyomóval összetöröm, hozzákeverem a quinoát, lisztet, egy aprírott vöröshagymát, pici aprított petrezselymet, pici morzsolt citromfüvet.  Összekeverem és ebből a masszából néhány diónyi gombócot gyúrok a baba számára.

 

A családi verzióhoz tovább fűszerezem a keveréket. Mehet bele a fokhagyma, só, szezámliszt, 1 fokhagyma, római kömény, bors, szerecsendió. És ebből is diónyi gombócokat gyúrok.

 

Sütőpapírral bevont sütőtálcára rendezgetem a gombócokat, és mellé telepítem a sült hagyma szósz hozzávalóit is - a félbe vágott vöröshagymát, a fokhagymákat, a fél almát és a félbevágot zellert - kókuszzsírral kicsit megkenve. Legfeljebb húsz perc kell ennek a csapatnak.

 

A sült zöldségeket rizstejszínnel vagy más szimpatikus krémesítő anyaggal és pici citrommal együtt botmixerrel pépesítem. Kiveszek egy adagot a baba számára, és a maradékot a család számára tovább fűszerezem mustárral, tahinivel, egy kis kakukkfűvel.  

 

A bébi spenótot mosom, szárítom és egy serpenyőben pici olajon vagy kókuszzsíron megfonnyasztom. A babának kiszedek belőle, a családi adagot meglöttyintem tökmagolajjal.

 

Köretként rizs, barnarizs, vagy köles remek hozzá.  

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr10014643256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása