Felvágott helyett és feltétként is - borjúnyelv vajbabfőzelékkel baba változatban is

 marhanyelv01_fin.jpg

Sok gyerek nem szereti a marhahúst, mert rágós tud lenni, és sok szülő nem szeret vele dolgozni, mert sokáig tart, amíg elkészül, és kétes a sikere. A marhanyelv, és különösen a borjúnyelv ilyen bosszúságokat nem okoz, hozzátáplálás korától kezdve beválik, tápanyagban gazdag és olcsóbb, mint a színhús. Felvágott helyett is nagyon jó, adalékanyagmentes és egyszerűen kezelhető. Összegyűjtöttem, miért jó választás, és jön vele egy egyszerű kis nyár végi fogás a még szezonális vajbabból a családnak és a babának. 

 

A marhahús lutri. Vagy hihetünk a hentesnek, hogy ifjú és jól tartott húsmarhára tettünk szert és főzve szépen megpuhul, vagy nem. Akkor száz óra főzés után is kemény marad, vagy sütés után a cipőt talpalhatnánk vele. Nem csak rajtunk múlik, hogy sikerül, maga a hús kiszámíthatatlan. A legjobb eredményre esélyes marhahús a szegy és a pofa, és persze a belsőségek közül a borjúmirigy, marha vagy borjúmáj és a nyelv. A csontokból mindig lehet jó alaplevet főzni. A belsőségeknek és csontoknak több okból is inkább híve vagyok ( itt összefoglaltam), és igyekszem a kívánásaimnál kevesebbet fogyasztani, és akkor is az a fő cél, hogy azok, a színhúsokon kívüli részek, amelyeket sokan mások nem szeretnek, ne vesszenek kárba. 

 

A marhanyelv sokak szerint nem gusztusos: a színhús és a belsőségek közt jár félúton. A hentesek egy része meg sem rendeli, mert nem kelendő. Pedig amúgy nagyon jól elkészíthető és  remek tápanyagforrás, a gyerekek étrendjébe is könnyen beiktatható. Olyanokéba, akik a puha húst elfogadják, a belsőségekhez viszont nem közelednek diplomáciai szinten. Összegyűjtöttem néhány érvet mellette. 

 

marhanyelv03_fin.jpg

 

1. Része lehet a hozzátáplálásnak is

 

A húsok bevezetését a 7-8. Hónaptól ajánlják, illetve a hozzátáplálás kezdetétől számított 2 hónap múlva már fontos, hogy kapjanak a babák. Úgy általánosságban a hús azért is fontos, mert a vérképzéshez szükséges hem vas a legjobban hasznosuló forma, és vas pótlására a kisbabáknak fél éves kor után nagy igénye van. A színhúsok izomszövetből állnak, tekintélyes vastartalommal, amíg a belsőségeknek egyéb vitamin és ásványianyag-tartalmuk jelentős.

 

A marha vagy borjúnyelv a vérképző alakulatból a B-vitaminokat, köztük B12-t és folátot tartalmazza, illetve rezet, cinket is. Viszont  nátriumtartalma miatt nem ajánlatos rendszeresen adni, csak alkalmanként a 9-10. hónaptól. A fiatal állatok húsa zsengébb, és még nincs rá mód, hogy nem illő kemikáliák halmozódjanak a szervezetben, ezért is érdemes a gyerekeknek kínálni. Tejallergia esetén viszont nem javasolt, a borjú és marha részek reakciót okozhatnak. 

 

2. A kollagén miatt is barát

 

A kollagén fontos építőeleme a kötőszöveteknek, csontoknak, ereknek, ínszalagoknak, porcoknak, a külső régiókban a hajnak, a körömnek és a bőrnek. A bélfalak építésében és regenerálásában is szerepe van. A jelentőségéről itt írok bővebben. https://edespofa.blog.hu/2019/01/08/ne_dolj_be_akarmilyen_superfoodnak_10_tapanyag_amire_a_gyerekeknek_is_szukseguk_van Kozmetikai jelentőségén túl a belső szervek rugalmasságában is szerepe van, és mivel a gyerekek folyamatos növekedésben vannak, fontos nekik is részesülniük belőle időnként. 

 

3. Nem érzékeny, nem macerás

 

Egyetlen előkészítést igényel, a hártyájától meg kell tisztítani. Félig főtt állapotban célszerű lehúzni, akkor már hagyja magát. A főző ideje lehet 2-3 óra is az alapanyag minőségétől és korától függően. 

 

5. Sokféleképp elkészíthető

 

Hagyományosan lehet párolni, főzni: pörköltben, ragukban, savanyú levesben, kocsonyában vígan elvan. Gyakran füstölik (azt annyira nem szeretem, általában túl sós és gumis állagú lesz). Sokféle fűszert kedvel: főzőlevében például a babérlevelet, borókabogyót, csillagánizst, szerecsendióvirágot, szecsuáni borsot. Mártásként a mustárt, balzsamecetet, szójaszószt, halszószt, a gyömbért, füstölt paprikát, római köményr, az ánizsos ízvilágot,  kínai fűszerkeverékeket. 

 

Az egytálételeken kívül salátában is finom, vékonyra szeletelve szendvicsekbe tehető, helyettesítendő a felvágottakat. Néhány inspiráló, nemzetközi recept: marhanyelv taco, mongol marhanyelv stir fry, marhanyelv barbacoa.


6. Uzsonna csomagoláskor jól jön 

 

Itt most a hazai ízvilághoz közelítő módon, kétféleképp készült. A baba változat teljesen natúr, és úgy is finom. A 9-10.  hónaptól kóstolható (de mint írtam feljebb, rendszeresen még ne kapjon). A családi kicsit fűszeresebb, savanykás, harmonizál a szezon puha vajbabjával. 

 

Egy egész nyelv egy alkalomra túl sok lesz, de érdemes elkészíteni, mert főzés után fagyaszható, akár kisebb  darabokra vágva, és nagyon jó jön felvágott hiányban, iskolai uzsonna csomagoláskor, vagy ha egy gyors és tartalmas salátát szeretnénk összedobni. 

marhanyelv02_fin.jpg

 

Hozzávalók:

 

1 kg vajbab 

2 sárgarépa

1 hagyma

1 kápiapaprika

Nyelv főzőlé

2-3 gerezd fokhagyma

Olaj, kókuszolaj, vagy kacsazsír a pirításhoz

Fűszerek: só, babérlevél, 1 kk pirospaprika, 1 kk almaecet, petrezselyem

 

Babának + hozzávaló: ½ cukkini hámozva

Fűszerek a babának: ¼ babérlevél, 1 kk citromfű, pár csepp citromlé

 

Borjúnyelv

Fűszerek: babérlevél, 1 db csillagánizs, 4-5 borókabogyó, 3-4 szecsuáni bors, só

A sütéshez: 3 ág kakukkfű, 1 ek csombor, 1 tk tamari (gluténmentes szójaszósz), 1-2 kk cukormentes dijoni mustár, 1 tk olaj, vagy zsír

 

Elkészítés: 

 

A borjúnyelvet babérlevéllel, csillagánizzal, borókabogyókkal, szecsuáni borssal és sóval együtt annyi vízben teszem fel főni, amennyi ellepi. Akár 3-4 órán át is tart, amíg megpuhul. Ha elkészült, könnyen leválasztható róla a hártya. A babának egy kisebb darabot levágok, megmosom, és félreteszem. 

 

A vajbabot előkészítem: mosom, a csücskeit levágom, a babot nagyjából másfél centis darabokra vágom. A babának kiveszek 3 evőkanállal, és egy kis fazékban a babérlevél darabkával együtt felteszem főni (10-11 hónapos kor után a nyelv főzőlevéből is mehet bele). Kis idő múlva a hámozott és darabolt cukkinit is beleteszem, hogy együtt puhuljanak meg (a cukkini héja se vesszen kárba, aprítva mehet a családi kondérba). Citromfűvel, és egy kevés citromlével fűszerezem és ha szükséges, villával összenyomkodom.

 

A családi főzelékhez a hagymát, fokhagymákat aprítom, a kápiát apróra csíkozom, a sárgarépát kis lyukú reszelőn lereszelem. Olajon indítom a hagymát, majd a kápiát, a baba cukkinijának a héját, hozzáforgatom a sárgarépát, a fokhagymát, átforgatom párszor, majd pirospaprikával megszórom. Bedobom a babot, a babérlevelet, sózom és felöntöm annyi nyelv alaplével, amennyi ellepi. Ha megpuhult, egy keveset kiveszek, lepürésítem, és visszakeverem a főzelékbe. Almaecettel, petrezselyemmel ízesítem. 

 

A nyelvből annyit szeletelek vékonyan, amennyi erre az ebédre elég lesz, a többit pedig egészben, vagy kisebb darabokra vágva  lefagyasztom. A tamariból, mustárból, olajból keveréket készítek, sózom, ha kell, a nyelvszeleteket beleforgatom, és egy forró serpenyőben gyorsan átsütöm. Kakukkfűvel, csomborral fűszerezem. 

 

Tálalok a babának: a főzelékéhez picire csíkozott natúr nyelvet teszek, a családnak a fűszeres változatból szedek a főzelékre. 

 

Még több főzelék feltét: 

 

Aszalt paradicsomos mogyoró vagdalt

Csicseri muffin

Kölesbundában sült patiszon

Brokkolis quinoa fasírt

Diós sajtos spenótos fasírt

Babakofta: bárányfasírt

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr8616187694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása